Litt om Silver Reed LK150 7


Aller først i dette innlegget vil jeg takke for alle de fine kommentarene jeg fikk på mitt forrige innlegg. Det er tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente som gjør at jeg yter det lille ekstra på håndarbeidsfronten, og det er jo når man får til «det lille ekstra», at man er spesielt fornøyd med resultatene. Og ikke minst: jeg hadde aldri sydd en felleskjøpetkolleksjon uten at jeg hadde blitt spurt om det. Jeg hadde heller aldri begynt på mariuspledd uten å ha blitt spurt om det. Med andre ord er det igjennom bloggen, dens lesere og deres ønsker, som skaper meg som håndarbeider. Og det synes jeg er veldig spennende!

Jeg har lovt å bruke litt tid på LK150, og det har jeg gjort i det siste. Jeg har endelig lært meg å strikke med to farger på denne enkle, manuelle maskinen. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, bare man har tunga beint i munnen, og kan konsentrere seg litt 😉 Det er nemlig fort gjort å gjøre feil.

IMG_0669LK150 har en slede med forløftere og sideløftere på sidene av sleden. Disse styrer enkelt og greit hvilke nåler som skal strikkes og ikke. Sideløfterene («>» og «O») styrer nålene som står i B-posisjon. Hvis sideløfteren står på «>» (trekant), vil alle nålene i B-posisjon strikkes. Hvis sideløfteren derimot står på «O» vil disse nålene IKKE strikkes. Forløfterene («I» og «II») styrer nålene som står i D-posisjon. Hvis forløfteren står på «II», vil alle nålene i D-posisjon strikkes. Hvis forløfteren derimot står på «I», vil disse nålene IKKE strikkes.

Hvis man kombinerer disse innstillingene, slik at de står ulikt på begge sider, kan man finne en enkel måte å strikke med to farger på. Det er vanskelig å fortelle hvordan dette gjøres med ord, og en del lettere med video. Under finner du mitt forsøk på å vise hvordan jeg har gjort det. Mønsteret jeg strikker er det vanlige mønsteret som hører hjemme på en Islendergenser.

Jeg har også laget en video som viser hvordan du legger opp på en LK150.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

7 tanker om “Litt om Silver Reed LK150

 • Tone Raen

  Vil legge til at det finnes en slede som heter fair isle fc6, som strikker to farger i et drag. Disse er ikke i produksjon lenger, og er like vanskelig å få tak i som haner har tenner. Det finnes også en slede for Intarsia strikking…. Intarsia AG11, og denne er i salg. Ellers takker jeg for fin lesing av flott blogg..

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei Tone. Tusen takk for det! Ja, det er helt riktig at det finnes diverse ekstrautstyr til en LK150 som gjør fair isle strikking lettere. En FC6 gjør jo denne jobben helt fantastisk bra, det er bare så synd det finnes så få av dem på markedet i dag. En AG11 intarsiaslede kan også gjøre en god jobb til å lage mønster. Det kunne også ha hjulpet mye med å bruke TO vanlige sleder. Men for de som ikke har disse tilgjengelig, fungerer det med metoden min 🙂

 • anne louise vamnes

  Hei! Hva har du strikket på LK150? Han jeg skal kjøpe av anbefaler å ikke kjøpe denne som hovedstrikkemaskin. Så jeg lurer på hva du har strikket på den? Jeg sktrikker veldig lite, men har lyst til å strikke mer, men enkle ting – på en LK150 som ikke er så dyr som den selgeren anbefaler.

 • Elisabeth

  Hei, kan man ikke strikke vrangbord på LK150? Jeg har tenkt å kjøpe denne for å få glattstrikken unna og strikke mønsteret for hånd. Har du noen video som viser hvordan du tar av genseren på maskinen. Strikker mann bak og forstykket i ett eller i to deler før man tar de på pinnen f.eks hvis man skal strikke de største genserne. Lurer også på hvordan man gjør det med armene når man øker masker.
  Må legge til at jeg digger bloggen din ? så mye flotte ting du har laget.

  Ha en fin kveld ?

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei Elisabeth! Takk for en meget hyggelig kommentar! 🙂

   Vrangbord på LK150 strikkes ikke på en enkel måte. Man kan slippe maskene og manuelt hekle vrange masker, men det er såpass tidkrevende at få folk gidder å holde på med det. Mange bruker falsk vrangbord – og jeg har brukt dette mye. Jeg har laget en video på hvordan jeg gjør dette på en SK280 (https://youtu.be/GOq0rZ-JcMo). På en LK150 fungerer det likt – rent bortsett fra hvordan man legger opp. Som et eksempel kan du se på disse to notevantene (http://tidtilovers.com/notevanter-til-salgs/) hvordan det ser ut med falsk vrangbord. Det er slett ikke så verst, med tanke på at man ikke bruker vrange masker.

   Jeg strikker alltid bakstykket og forstykke hver for seg, så monterer jeg det til slutt. Jeg har strikket mariusgenser i voksen størrelse på LK150, for så å strikke mønsteret for hånd. Da la jeg opp med hjelpegarn, strikket en rekke med nylontråd, strikket glattstrikk (hvor mange nåler/rekker må regnes ut etter å strikket en strikkeprøve for å finne ut hva slags spenning/strikkefasthet du vil ha), så flyttet jeg forstykket/bakstykket over på pinner og strikket ferdig for hånd. Deretter plukket jeg opp maskene nederst for å strikke vrangbord for hånd, så dro jeg ut nylontråden for at hjelpegarnet skulle falle av. Til slutt skal man montere i sidene så for- og bakstykket henger sammen. Vips – så er det ferdig. Men det må legges til at det ikke er lov til å strikke mariusgensere som skal selges på strikkemaskin. Ikke glattstrikkdelene heller. Mariusmønsteret er beskyttet av opphavsrett, og strikkemaskin er forbudt hvis man har tenkt å selge noe med mariusmønster på…

   Når det gjelder økin på armene gjøres det slik https://youtu.be/4QiFq4KQxJc. Igjen er dette en video som jeg har laget på SK280, men det fungerer helt likt på en LK150.

   En LK150 er et fantastisk leketøy! Lykke til med vurdering og et eventuelt innkjøp!

   Hilsen Ingunn

   • Elisabeth

    Hei 🙂

    Tusen takk for svar ? jeg skal ikke strikke for å selge. Kun til personlig bruk. Har lest at man må ha lisens for å selge strikket Marius gensere.
    Planen er å få kjøpt den før påske så jeg får testet litt 🙂 tusen takk for gode svar. Kommer garantert til å spørre deg igjen tenker jeg når maskinen er i hus ?