Prym Maxi strikkemølle


IMG_3146En strikkemølle er i all hovedsak en rimelig strikkemaskin som strikker rundt og frem/tilbake. I Norge er det enklest å få tak i en strikkemølle av merke Prym Maxi (fås kjøpt for eksempel her til 666 kr pr. juli 2015). Har man bekjentskap i USA kan man kjøpe Addi Express, hvor man også kan få tak i litt ekstrautstyr som for eksempel rekketeller. Begge disse strikkemøllene kan også kjøpes på ebay.

Jeg skal videre fortelle om mine erfaringer med en Prym Maxi strikkemølle. Jeg kjøpte min for mange år siden, før jeg kjøpte strikkemaskin. Jeg skal innrømme at jeg brukte den svært lite over en lang periode. Men etter at jeg kjøpte strikkemaskin har jeg også fått litt mer peilig på hva en strikkemølle kan gjøre. Og når strikkemøllen har blitt litt mer brukt, har jeg også fått en del erfaringer som jeg gjerne vil dele med den som skulle være interessert.

Tips og triks til Prym Maxi strikkemølle

  • Prym Maxi strikkemølle er designet i lett plast med et håndtak over som man skal holde i med den ene hånden, og en sveiv man skal sveive på med den andre hånden. Dette synes jeg er en dårlig løsning. Maskinen fungerer aller best hvis man kan feste den fast til noe. Jeg har forsøkt flere løsninger: jeg lånte en svær klemme fra min manns verktøylager, og det fungerte sånn delvis. Den aller beste løsningen jeg har funnet så langt, er å teipe fast strikkemøllen til en svær, tung glassbolle, som jeg i tillegg la et par steiner i bunnen for å tilføre ekstra vekt. Jeg har også fjernet håndtaket på toppen av strikkemøllen, siden den ikke lengre er nødvendig å bruke. Skal du strikke metervis med strikketøy er dette selvsagt en lite praktisk løsning, i og med at det er begrenset med plass i bollen. Med håndtak eller uten – nå har jeg all mulighet til å strikke på strikkemøllen uten å måtte holde den på plass. Fantastisk!
  • IMG_3147Jeg mistet en gang strikkemøllen i gulvet og ødela trådføreren som bestemmer spenningen på tråden. Jeg gjorde et lite forsøk på å få tak i en ny, men fant fort ut at det kom til å bli vanskelig. Derfor fortsatte jeg strikkingen uten denne trådføreren, og brukte hånden til å justere spenningen på tråden i stede. Dette er en god løsning som jeg egentlig vil anbefale. Er man uoppmerksom på garnnøstet man bruker når man strikker, og man glemmer at tråden hele tiden skal henge fritt, kan tråden fort bli stram, og maskinen har lett for å jukse (strikke feil og miste masker). Da må man frem med heklenål og fikle maskene tilbake på plass. Når man hele tiden har en hånd på tråden som mates inn i strikkemøllen, er man også veldig vár på om tråden henger fritt eller ikke, og, for min del i hvert fall, resulterer det i mindre feil i arbeidet mens man strikker – som igjen fører til at arbeidet går raskere og at resultatet blir bedre.
  • Etter at jeg begynte å strikke med strikkemaskin, har jeg lagt meg til en ny vane: å bruke nøsteapparat. Dette gjør jeg også når jeg skal strikke på strikkemøllen. Bruker man nøsteapparat på nøstene før man strikker, sikrer man at tråden hele tiden henger fritt, og man trenger ikke fokusere på nøstet mens man arbeider – heller strikkingen. Det gjør alt i alt strikkingen lettere.

Til slutt: er Prym Maxi strikkemølle noe jeg vil anbefale til andre? Det er vanskelig å si… Jeg liker den egentlig bedre og bedre – men det er kun fordi jeg har noen års erfaring med strikkemaskin, og har større forståelse av hva den kan gjøre nå, enn hva jeg hadde før. Hadde jeg ikke kjøpt strikkemaskin, tror jeg nok at strikkemøllen hadde blitt liggende på loftet, ubrukt. Det er på grunn av erfaringen med strikkemaskinene, at jeg har tatt frem igjen strikkemøllen.

Har du egentlig lyst på strikkemaskin, men vurderer å kjøpe deg strikkemølle, vil jeg nok ikke anbefale en strikkemølle. Det absolutt ingen god erstatning til en strikkemaskin, men snarere en superbillig, simpel og noe tungvinn etterlikning. Har du lyst på strikkemølle for strikkemøllens sin skyld, så kan det være at det er tingen for deg. Det er, uten tvil, mye raskere å strikke både glattstrikk og strikke rundt (for eksempel til skjerf/lue/pledd) på strikkemøllen enn på strikkepinner. Og ikke minst er det en kjempefin maskin å ha når man er glad i toving.

600-700 kr er ingen avskrekkende pris. Liker du strikkemøllen så kan du få mye for pengene. I verste fall vil den ligge på loftet ditt å støve ned etter en stund. Men kanskje det var verdt pengene likevel. Hvem vet?

Trykk her for å lese alle innleggene jeg har skrevet om Prym Maxi
Trykk her for å se youtubevideoene jeg har laget om Prym Maxi (her finnes det noen oppskrifter også)