Sy prinsessekappe selv


bilde9Det begynner å bli en stund siden karnevalmåneden februar. Støvet har lagt seg, og hundrevis av kostymer ligger en eller annen plass i huset og samler støv. Slik er det her i huset også, bortsett fra kappen som jeg sydde til Olivia sin Elsakostyme. Den lå faktisk på stuebordet senest i går. Amelia lusker seg stadig inn på rommet til Olivia og henter denne for å kle seg ut. Hun synes hun er veldig fin når hun har den på seg. Det er kanskje ikke så rart heller, når mamma hele tiden sier «Så fin du ble nå!!» 😉

I innlegget jeg skrev om mine søte små prinsesser på karneval, nevnte jeg at jeg kom til å legge ut en forklaring på hvordan jeg sydde den ene prinsessekappen. Nå har jeg endelig fått skrevet ned dette, og deler det her i dag.

 

HVORDAN SY EN PRINSESSEKAPPE (Størrelse 2-3 år)

bilde2Finn litt stoff som egner seg, gjerne noe som er litt tynt og gjennomsiktig. Klipp til ønsket lengde og bredde. Jeg brukte målene 60 x 90 cm.

Deretter klipper du en remse som er like lang som bredden på stoffet du akkurat klippet til, i mitt tilfelle ble det 90 cm. Denne skal være ca 6 cm bred.

Brett remsen dobbelt (måler 90 x 3 cm etter bretting) og fest den rette mot rette øverst på kappen (velg en av de kantene som måler 90 cm). Sy en søm med overlockmaskin, eller sy en rettsøm + sikksakksøm på vanlig symaskin, for å sørge for at alt sitter godt og at ingenting rakner.

bilde4Når du har gjort dette syr du en rynkesøm, enten for hånd eller ved hjelp av symaskinen. Rynkesømmen syr du i samme søm som du akkurat sydde i, gjerne på baksiden, der du har sikksakksøm/overlocksøm. Dra i rynketråden til den øverste kanten på kappen måler ca 38 cm. Fest rynketrådene i sidene slik at det holder seg slik til du får festet det med et pyntebånd (se lengre ned).

Nå kan du klippe av kantene nederst på kappen, slik at de blir avrundet. Dette kan du gjøre på frihånd, bare pass på at begge kantene blir nogenlunde like hverandre.

bilde6Nå gjenstår det bare å sy en pyntesøm rundt kanten. En enkel måte å gjøre dette på, er å sy på et bånd av et eller annet slag. Jeg brukte et pyntebånd i sølvfarge, ca 5 mm i bredde. På symaskinen min (Janome MC5200) har jeg en fot som jeg kan tre bånd igjennom, og når jeg syr på maskinen fóres det automatisk i sømmen jeg syr (se her for demonstrasjon). Det er enkelt, og resultatet blir veldig pent. Jeg sydde med hvit sytråd, og brukte sikksakksøm når jeg sydde på båndet. Sømmen ble nesten helt usynlig.

Jeg sydde med pyntebånd ytterst rundt hele kappen, og helt øverst, rett over rynkesømmen. Ved rynkesømmen sydde jeg rett over sømmen mellom kappen og remsen, slik at remsen ble tvunget opp uten at man trengte å stryke med strykejern, og rynkesømmen ble sydd fast (under pyntebåndet).

bilde7 bilde8

Helt til slutt trenger kappen en hekte slik at den henger på den søte prinsessa som skal på karneval. Man kan finne mange fine hekter i en helt vanlig håndarbeidsbutikk, og det er bare å velge ut en som passer bra. Er du i beit for håndarbeidsbutikker, penger, eller eventuelt tid, fungerer det også bra å sy på en tråd av et eller annet slag, slik at man kan knyte kappen sammen. Et eksempel på en slik løsning kan du se på den blå kappen i dette innlegget. På denne kappen, derimot, brukte jeg slike hekter, som jeg tilfeldigvis hadde liggende.

Kappen ble ferdig på en relativt kort formiddag! Det var slett ikke så mye arbeid, og prislappen var lett å fordøye. Mye billigere var det i hver fall, enn å kjøpe dyre kostymer på lekebutikker! Og ikke minst er det 10 ganger gøyere å kle barna med kostymer man har sydd selv!

IMG_1479 copy

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.