Hague Linker

IMG_0880En Hague Linker er en sammensyingsmaskin/monteringsmaskin som hjelper deg i arbeidet med å montere ditt ferdige strikkeplagg. Har du nål-og-tråd-fobi, og har en haug med UFO’er som venter fordi du ikke gidder å montere det, så kan det være en monteringsmaskin er tingen for deg.

Hague Linker kan kjøpes i to utgaver, den ene er elektrisk og den andre er manuell. Av ulike årsaker tror jeg faktisk jeg ville foretrekke en manuell maskin fremfor den elektriske. Kort fortalt begrunner jeg det med at man har bedre kontroll med en manuell maskin.

Jeg kjøpte min Hague Linker for et års tid siden, og har støtt på noen problemer underveis. Jeg googlet meg grønn og blå, men fant ingen løsning på problemene mine der. Jeg skjønte til slutt at hvis jeg skulle finne ut av det, måtte jeg klare det på egen hånd. Etter månedsvis med krangling tror jeg at jeg har funnet løsning på problemet.

Her følger mine tips og triks til en feilfri opplevelse med en Hague Linker..

 

Tre maskinen riktig

Først og fremst er det viktig å tre maskinen riktig. Følg brukermanualen som fulgte med maskinen, eller søk etter aktuelle videoer på youtube.

Spenning
IMG_0899

Det var spenningen som var en del av årsaken til mine nevnte problemer. Problemene gikk ut på at nålen ikke sydde ordentlig, den hoppet over masker, og dermed ble det hull i sømmen, og i tillegg raknet sømmen opp. Etter mye prøving og feiling fant jeg ut at hvis spenningen var for høy eller for lav i forhold til tykkelsen på tråden, så ville sømmen bli feil. Det skal en del justering til for å finne ut hvordan man skal stille inn spenningen, for det er en trinnløs justering ved hjelp av noen skruer, uten tall eller noen indikasjon overhode.

På bilde til venstre ser du at de to hvite plastikskruene (det ser ut som en, men det er to) holder på plass en fjær. Denne fjæren bestemmer hvor trangt det skal være mellom de to grå skivene som tråden glir igjennom. På bildet monterer jeg med en veldig tynn tråd (2/28), og skruen er likevel veldig langt ute.

Bytte nål?

En medårsak til mine problemer var nok at nålen var klar for utbytting. En nål til Hague Linker skal være veldig (VELDIG!) spiss, og den slites fort ut. Når maskinen ikke syr ordentlig kan en sløv (eller skjev) nål være en årsak. Jeg kjøpte nye nåler på e-bay til en rimelig i pris og rask postgang. Ellers kan du få kjøpt nål fra www.stanett.no til 95 kr.

Følg hele tiden med på nålen mens du syr

Klok av skade følger jeg nå med som en hauk når jeg syr. Hvert eneste sting som blir sydd blir observert, slik at jeg skal få øye på eventuelle hoppesting. Blir det hoppesting markerer jeg plassen med en nål, så syr jeg det fast etter at jeg har montert ferdig. Jeg er da veldig nøye å å feste den løkken som finnes, gjør jeg ikke det vil sømmen rakne.

Dampe arbeidet lett før montering

Det er ikke alltid jeg gidder å gjøre dette, men de gangene jeg gjør det, går monteringen fortere. Det er en kjent sak at kantene krøller seg sammen, og gjør de det blir monteringen vanskeligere. Enkelt og greit.

Feste arbeidet sammen før montering

IMG_0894Erfaringsmessig er det tidsbesparende å feste plagget sammen på samme måte som du ville ha gjort hvis du skulle sydd med symaskin, før du monterer. Dette er litt i motsetning til demoene på youtube (link nederst på siden), der de først setter på den ene delen, og deretter setter på den andre delen. Hvis du gjør det slik kan du risikere å sette på de to delene med forskjellig «spenning», og monteringen kan dermed blir skjev.

Manuell vs. elektronisk

Dette er litt smak og behag. Jeg føler at jeg har mest kontroll ved manuelt bruk. Når det kommer hoppesting får man tid til å summe seg, stoppe og fikse hoppestinget. Dette går ikke når man kjører på strøm. Selvsagt går det fort med montering med strøm når man først har fått en god spenning på maskinen og alt fungerer smertefritt.

Når det er sagt har jeg aldri eid en manuell Hague Linker, min er elektrisk. Men skulle jeg valgt i dag, ville jeg valgt en manuell. Den er billigere også 😉

Til slutt: hva gjør egentlig en Hague Linker?

Ta en titt på denne videoen her, så får du vite hvordan det fungerer