Hvordan omgjøre genseroppskrift fra håndstrikk til strikkemaskin


En ting som kan være all right når man strikker på strikkemaskin, er å vite hvilke typer oppskrift for håndstrikk som egner for strikkemaskin og hvordan man kan omgjøre dem slik at det går an å strikke på strikkemaskin. Hvordan gjør vi dette? Det skal jeg prøve å svare på her.

Det som er tingen med strikkemaskin er at du stort sett bare kan strikke flate plagg som må monteres sammen etterpå. Ja, du kan bruke ribbapparat og strikke rundstrikk, men personlig synes jeg dette bare er tungvint.

En viktig ting som du ikke må hoppe over når du skal bruke oppskrift for håndstrikk, er å strikke strikkeprøve. Skal du f.eks strikke i garnet Mandarin Petit, må du finne den spenningen strikkemaskinen din trenger, for å få det strikkefastheten som oppskriften trenger (oftest 27 m pr 10 cm). Litt om det å strikke strikkeprøve kan du lese om her.

Når du har fått dette på plass lønner det seg å finne frem blyant og papir. Skal du f.eks strikke en genser gjør du som følger:

GENSER

Du må strikke forstykket og bakstykke hver for seg. Vrangborden strikker du enten for hånd og plukker opp maskene på maskinen, eventuelt strikker du en falsk vrangbord på maskinen.

Når oppskriften sier at du skal legge opp 240 masker skriver du på lappen: Forstykke – legg opp 120 masker / Bakstykke – legg opp 120 masker. Totalt 240 masker, som oppskriften sier – men nå har du delt det opp i for- og bakstykke.

Hvis det står at du skal øke med 1 maske på hver side av en merkemaske i sidene hver 5. cm må du regne ut hvor mange rekker du må strikke for å få 5 cm. Du har jo strikket en strikkeprøve, og da kan du telle det enkelt og greit. Da vet du at du må øke 1 maske i hver side på både forstykket og bakstykket hver 8. rad (bare et eksempel, absolutt ikke noe jeg vet stemmer).

Når du kommer til felling til ermer må du fremdeles tenke halvparten. Hvis oppskriften sier du skal felle 8 masker under ermene, så feller du 4 masker i hver side av for- og bakstykke. Så fortsetter du å felle slik det står i oppskriften, for nå ville du strikket frem og tilbake på pinner også.

Hals er litt tungvint. Da må du ha forløfterne på I (en video som demonstrerer dette). Først strikker du den ene siden av halsen, deretter den andre siden av halsen. Jeg pleier å la maskene på halsen bare henge på maskinen og tre de på strikkepinne etterpå, for halsen skal ofte strikkes etterpå, enten det er maskin eller på pinner. Og da er det ikke vits i å felle maskene av.

Ermer strikker du slik oppskriften sier, bare at du strikker frem og tilbake i stede for rundt. Øking foregår ytterst på hver side av arbeidet, eventuelle merkemasker trenger du ikke tenke på.

Dette er eksempler på gensere jeg har tatt fra håndstrikkoppskrift til maskin:

Evagenser med kort erme
Camille ponchosweater
Andrine sommerkjoler

Jeg har også omgjort en oppskrift på strømpebukse fra håndstrikk til maskin:

Kjendisoppdrag

Ellers har jeg strikket bolen på en del gensere på maskin, og strikket rundfelling på pinner. Eksempler på det er:

Tunika i Smart
Mariusgenser i konfirmasjongave 
Genser i Mini alpakka

Jeg kunne laget lengre lister, men så interessant er det vel ikke 🙂

Spør meg gjerne i kommentarfeltet eller på facebook/instagram vis det er noe du lurer på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.