Hvordan legge inn windows på en mac og dermed kan bruke DesignaKnit

bootcampicon500x500For å legge inn DesignaKnit på en mac må du partisjonere disken og installere windows på den nye partisjonen. Men aller først må du få tak i en windows CD, eller eventuelt lage en minnepenn som du har en image-fil (ISO) med windows på. Jeg har forsøkt å bruke både windows 7 og windows 8, og min erfaring er at windows 7 går smertefritt og windows 8 kommer med mange problemer. Derfor anbefaler jeg å installere windows 7.

Partisjonere harddisken

Ved å bruke apple sin programvare «Boot camp», kan du partisjonere harddisken. Å bruke boot camp er egentlig veldig enkelt, og det er bare å følge instruksene som kommer underveis. Jeg har likevel noen anbefalinger du bør lese før du bruker boot camp:

 • Første gang jeg installerte windows, laget jeg en partisjon på 20 GB. Dette fordi jeg ikke hadde tenkt å bruke windows til annet enn DesignaKnit. Men det tok ikke lang tid før disken var full. Jeg anbefaler å lage en partisjon på MINST 50 GB.
 • Det er noen ting som kan ta oppsiktsvekkende lang tid underveis. For eksempel å lage installeringsfil på minnepennen, og å partisjonere harddisken. Det ser ut som om programmet har låst seg, fordi ingenting skjer. Tilsynelatende. Jeg avbrøt prosessen flere ganger fordi jeg trodde noe var galt. Men det er bare tålmodighet som gjelder her. Sett på boot camp og la den gjøre arbeidet, så går du å gjør noe annet i mellomtiden. Sjekk innom i ny og ne, og plutselig er den ferdig.
 • Når du har kommet så langt at du skal installere windows, kommer du til en del der du må velge hvilken diskpartisjon du ønsker å ha windows på. Det du må være nøye på her, er å formatere den partisjonen før du installerer windows. Gjør du det vil ikke boot camp installere noe som helst, og du kommer ingen vei.
 • Når installeringen er i boks, og du har to partisjoner på harddisken din, en med windows og en med mac, da er det greit å vite hvordan du bytter fra den ene partisjonen til den andre. Etter at du har installert windows, går du automatisk til windowspartisjonen ved oppstart. Hvordan får du da tilgang til mac-partisjonen? Svaret er enkelt: hold inne «alt»-tasten ved oppstart, så kan du velge hvilken partisjon du skal starte opp. Hvis du ønsker å endre dette slik at apple-partisjonen alltid starter ved oppstart, gå til Control panel -> System and security -> Boot camp. På fanen «startup disk» kan du bestemme hvilket operativsystem som skal brukes ved oppstart.
 • Hvis det er noe som ikke fungerer på windows (lyd/wifi eller liknende), kan det være lurt å sjekke om alle driverene er oppdaterte. Gå inn på kontrollpanel -> Enhetsbehandling (device manager). Se igjennom listene av drivere, hvis det er noen med et gult utropstegn på, er driveren utdatert. Høyreklikk og oppdater driver software.
 • For å kontrollere hvordan touchpaden virker, går du inn på Control panel -> System and security -> Boot camp. Velg «Track pad» i fanene øverst til høyre, og still inn slik du vil ha det.

6 kommentarer

 • Kristin Marie

  Tusen tusen takk, denne kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt!! Sitter og skal bestille oppgradering fra DK7 til 8, og når jeg får den så skal den installeres på min mac. Du er bare best! 😀

    • Ingunn

     Hei. Da jeg googlet akkurat det du lurer på, fant jeg ut at de nye macene kjører 64 bit og de gamle kjører 32 bit. Det noe med hvor «avansert» macens operativsystem er… Jeg har macbook pro fra 2013, og jeg installerte 64 bits – og det fungerte veldig bra.

 • Synnøve

  Hei. Gjeonnom å bruke programmet Cross Over har jeg nå greid og legge over DK til min mac. Demoversjon. Min mac har ikke diskstasjon. Vet du om jeg kan oppgradere demoversjon eller må jeg bruke disken og bestille ny nøkkel fra Camilla?

  • Ingunn

   Heisann. Jeg beklager, men jeg kan nok ikke svare deg på dette. Jeg har ikke Mac lenger, så jeg kan heller ikke finne ut hvordan du kan få løst det. Det lureste alternativet for deg er enten å lufte spørsmålet i facebookgruppa DesignaKnit Norge, eller å sende mail til Camilla. Håper du finner ut av det! Hilsen Ingunn

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.