Hvordan sy liftgardiner fra Stoff og Stil 19


Det har blitt en og annen hjemmesydd liftgardin hos oss. To i stua, og nå er jeg i gang med en tredje variant til barnerommet. Jeg har kjøpt både liftgardinsystem og stoff fra Stoff og Stil, og er veldig fornøyd. Stoff og Stil har en en del stoff til mørkleggingsgardiner som jeg synes er helt fantastiske. Derimot var jeg litt skuffet over utvalget på nettbutikken – så jeg hadde egentlig bestemt meg for å kjøpe ensfarget hvit møkleggingsgardin og bruke dette som fór til gardinen. Så tenkte jeg at jeg kunne velge et prinsessetema (for eksempel) på liftgardinens ytterside (det vil si den siden som vender ut mot barnerommet).

Men tilfeldighetene ville ha det slik at utvalget på butikken jeg besøkte (Stoff og Stil i Stavanger), var MYE bedre enn på nettbutikken. Det var mørkleggingsgardiner med masse barnerelaterte figurer (disney, Dora, Diego, prinsesse, og mye mer). Siden dattera mi var med på stoffshopping fikk hun velge hvilket stoff hun ville ha. Valget falt selvsagt på Diego – hennes favoritt på TV for tiden!

Nå er jeg med andre ord i gang med å sy liftgardin igjen. Men det er ingen sak når jeg har gjort det noen ganger før 🙂 Det vil bli et nytt innlegg om denne gardinen så snart den er ferdig.

I mellomtiden kommer en fremgangsmåte på hvordan man syr liftgardin fra Stoff og Stil.

HVORDAN SY LIFTGARDINER FRA STOFF OG STIL

IMG_2302Du begynner med å ta de indre målene av vinduet du skal ha liftgardinen i. Da jeg målte fikk jeg 175 cm (bredde) x 55 cm (lengde). Jeg kjøpte derfor et liftgardinsystem som var på 180 cm bredde, slik at det ble langt nok for mitt vindu.

Når du klipper stoff til liftgardinen må du beregne sømmonn, pluss at du må trekke fra noen cm i bredden. Gardinens totale bredde bør være ca 3-4 cm mindre en vinduets bredde. Sømmonn bestemmer du selv, men jeg la til ca 4-5 cm på alle sidene.

IMG_2311Jeg tok meg ikke bryet med å sy sikk-sakk søm på kantene på gardinen. Jeg liker heller å brette kanten dobbelt. På denne måten blir vrangsiden pen og fin uten noe stygge kanter med sikk-sakk søm (se bilde til høyre). Hvor mye stoff du bretter og hvor bred brettekanten blir, avhenger av hvor mye sømmonn du har beregnet. Dette er altså opp til deg.

Først brettes den ene kanten på gardinens ytterside. Når du skal brette kanten på den andre yttersiden, er det viktig å hele tiden dobbeltsjekke med målbånd (eller tommestokk, som jeg liker å bruke), slik at du vet at gardinen får en jevn bredde.

IMG_2313Når du nålet kantene, er du klar til å sy på symaskinen. Jeg sydde med nålen i venstre posisjon, og lot foten følge brettekanten (slik som bildet til høyre).

Når du har sydd sidene, gyver du løs på toppen av gardinen. Her kan du lage kanten på akkurat samme måte som forklart ovenfor, ellers kan du forenkle den om du vil – her skal du nemlig sy over en borrelås senere. Det holder lenge å brette kanten ned en gang, med andre ord.

IMG_2319

Den nederste kanten må sys noe annerledes. Her skal du nemlig sy en løpegang til en metallstang som fungerer som lodd på liftgardinen. Jeg anbefaler å sy en kant på ca 4 cm, slik at det er lett å få inn metallstangen til slutt. Brett kanten dobbelt for å få et fint resultat, og husk å dobbeltsjekk at lengden på gardinen blir riktig. Kjedelig om du ser at gardinen er skjevt sydd først etter at du har festet den i vinduet…

Nå skal du sy fast borrelåsen og de andre remsene på gardinen. Borrelåsen sys øverst på gardinen (slik som bilde til venstre i galleriet nedenfor). Remsene sys med jevne mellomrom på tvers av gardinen. Disse remsene er glatte på den ene siden, også har den noen små «hull» på den andre siden. Pass på at du syr den glatte siden fast mot gardinen, og at den siden med hull vender ut. Hvor store mellomrom du bruker bestemmer du selv. Jeg sydde med 8-9 cm mellomrom, men jeg vet at det er ganske tett i forhold til standarden. Jeg ønsket nemlig at gardinen skulle bli så liten som mulig når den er dradd opp. Remsene må sys fast med en søm ytterst på begge langsidene, men IKKE i endene. Du skal nemlig tre en liten stang inn mellom den påsydde remsen og gardinen. Vær derfor obs på at du syr sømmen på langsidene såpass langt ute at det faktisk er plass til stangen (se bildet til høyre i galleriet nedenfor).

IMG_2354Nå kan det være greit å rope på gubben, kjæresten eller en hjelpsom kamerat med litt verktøy. Hvis vinduet ditt ikke er i standard størrelse, kan det være du må kutte både glassfiberstenger og metallstenger for å få de til å passe i vinduet ditt. Har du det rette utstyret er det ikke noe problem i det hele tatt. Jeg har også sydd liftgardiner til et vindu der jeg måtte ha TO liftgardinsystemer for å få det langt nok. Det fungerte også bra. Systemene er med andre ord veldig fleksible!

IMG_2356Nå er du klar til montering av gardinen. Tre glassfiberstengene inn i remsene på gardinen, tre den tynne metallstangen inn i løpegangen nederst på gardinen, og sett den metallstangen som gjenstår fast i borrelåsen øverst. Denne metallstangen har et spor, og dette sporet skal være helt øverst (se bilde til venstre).

På denne metallstangen skal du feste noen plastikkdingser (med mangel av bedre uttrykk…) som holder orden på trådene til gardinen. Den store plastdingsen til venstre er den som du bruker til å dra gardinen opp og ned med. Den lille hvite ved siden av er en trådfører. Disse trådførerne fester du med jevne mellomrom på metallstangen. Omtrent 50 cm mellomrom for hver trådfører, og pass på å få en ytterst på hver side.

IMG_2357Under hver av trådførerne, målt loddrett og nederst på gardinen, syr du fast en liten plastring. Denne ringen skal du feste trådendene i. Tråden tres så videre inn i hvert av de små «hullene» i remsene, helt til du kommer opp til trådføreren (se bilde til venstre i galleriet nedenfor). Tre tråden i trådføreren og gjennom alle de eventuelle andre trådførerne du møter på din vei mot den store plastikkdingsen. Tre til slutt alle trådene i den store plastikkdingsen, tre på hatten, og knyt en knute på tråden (se bilde til høyre i galleriet nedenfor).

 

 

IMG_2364Nå kan den hendige kompisen din trå til igjen, og denne gangen er det skrujernet som skal tas i bruk. Nå skal festemekanismen skrus fast til vinduet. Disse skal til slutt festes i sporet på metallstangen som henger fast i gardinene. Pass derfor på at du måler deg frem til hvor det IKKE er trådførere på metallstangen, slik at du vet at det ikke kræsjer når du skal montere det.

Nå er det bare å klipse gardinen på. Fiks ferdig! 🙂

Resultatet kan du lese om på dette innlegget her.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

19 tanker om “Hvordan sy liftgardiner fra Stoff og Stil

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei! Det er fordi en liftgardin skal kunne gå opp og ned lett og enkelt. Når gardinen har 1-2 cm å gå på på hver side er man garantert at gardinen ikke skraper inntil karmen, og i verste fall ødelegger malingen med spilene. Men har du stålkontroll på mål og sømteknikk er det ingen ting i veien for at du endrer disse målene 🙂

 • Benta

  Hvordan skal du feste stanga på festeanordninger som er skrudd på veggen ?!!!!
  Dette var vanskelig å forstå og Stoff og Stil har dårlige forklaringer på pakkene og ingenting på nettet. Angrer at jeg la ut over 300 kroner på det 🙁

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Jeg er i gang med å sette opp min tredje liftgardin fra stoff og stil. Jeg kan lage et oppfølgingsinnlegg som handler om akkurat dette – men jeg kommer med ingen lovnad om NÅR dette kommer til å skje. Håper du får det til før jeg kommer så langt! Lykke til!

 • Dorothea

  Hei Ingunn,
  Takk for at du har tatt deg tid til å legge ut forklaringen din. Den er veldig nyttig. Jeg er enig med Benta om at forklaringene til Stoff og Stil er av mindre bra kvalitet.
  Nå føler jeg meg mer kompetent til å gå løs på det dyre Sanderson-stoffet jeg kjøpte i Storbritannia 🙂

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei og tusen takk for tilbakemeldingen! Håper liftgardinene dine blir fine! Mine liftgardiner henger fremdeles i stua, to år etter 🙂 Hvis man først tar seg bryet, kan det bli virkelig bra! Lykke til!

 • Lisbeth

  Hei Ingunn.
  Holder på å sy liftgardiner nå, for første gang, og angret på at jeg kjøpte stoff og satt i gang med det helt til jeg fant ditt inlegg. Tusen takk for flott forklaring! Den var ubrukelig den som fulgte med pakken fra Prinsess. (Vista)
  Jeg ser de ferdigsydde liftgardinene deres har mye større avstand imellom. Jeg har veldig smale vinduer så jeg må henge de på ytterkant list. Det tror jeg blir penest hos meg. Mål(totalt 66×188)
  Hvor stor avstand skal jeg ha fra den siste spilen til bretten med metallstangen?
  Jeg har kjøpt mørkleggingsgardiner fra Prinsess og fallen nede er på 7 cm. Går det greit å bruke den når kanten er veldig pen, eller vil det så rart ut?

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei! Så godt at innlegget mitt var til hjelp!

   Når jeg sydde hadde jeg lik avstand mellom alle spillene og metallstengene både oppe og nede. Om denne avstanden blir ulik vil foldene i gardina når den er slått sammen også bli ulik. Men om den nederste folden har en annen avstand tror jeg ikke har så stor betydning.

   Jeg tror heller ikke det gjør noe å bruke kanten slik den er. Det kommer litt an på gardinen. Jeg måtte tre inn en metallstang i den nederste delen av gardinen – den må jo være på plass ellers faller ikke gardinen slik den skal. Men om du legger opp selv eller bruker en eksisterende kant er opp til deg 🙂

   Lykke til med syingen! Håper det blir bra til slutt!

 • Lisbeth

  Takk for svar.
  Det gikk fint å bruke kanten nederst, men jeg måtte sprette opp siden, for å få stangen inn.
  Men jeg gjorde 2 feil.
  1: Folden nederst var faktisk ikke helt rett, til tross for at den var ferdig sydd i utgangspunktet, så jeg burde målt i overkant og ikke nederst.Jeg ser en antydning til skjevhet (det irriterer meg som vet det ;-)) Jeg hadde lik avstand mellom alle spilene, 22 cm og foldene kunne ikke vært mindre. Jeg hengte de på innsiden av karmen (175×55 cm)
  2: Det som jeg ikke tok høyde for var mønsteret. Jeg prøvde å få det til å stemme oppe, men det er mønsteret nede man ser tydelig. Så det ble en hel seilbåt på det ene vinduet og en halv på det andre 🙁

  Jeg må også sy 3 ringer på alle spilene, ikke bare på den siste. Stoffet er veldig kompakt og det er vanskelig å dra den opp og ned når man kun trekker snorene igjennom båndet som er sydd på.

  Stoffet var også grusomt å sy og jeg anbefaler IKKE soldempepete gardiner, dersom man ikke har gjort det før. Stoffet var fryktelig glatt og til tross for at jeg prøvde å tråkle, skled stoffet unna når jeg sydde.

  Jeg kjøpte opphenget hos Prinsess (Vista) og borrelåsen var kun 1 cm. Det hadde også vært mye lettere å sy den pent på, dersom den hadde vært bredere. Stoffet ble veldig tykt når man brettet inn kanten og det var vanskelig å sy når den var så smal. I tillegg var det utrolig lett å trekke tråder ut, fordi det festet seg under foten (på de taggene som stikker opp under) og retten på stoffet lå ned på disse.

  Mvh
  Lisbeth

 • Line

  Hei!

  Så informativt innlegg! Jeg turte ikke å gå løs på å sy liftgardin til soverommet selv, fordi vinduet er veldig brett og jeg ville ha gardinen foret med lystett for, derfor fikk jeg det sydd til meg fra en butikk i byen. Men når jeg fikk gardinen har de sydd gjennom det lystette foret langsetter spilene, slik at sola lyser rett gjennom på tvers av gardinen på alle spilene nedover. Må det være sånn? Kan man vrangsy foret eller gjøre det på en annen måte? Håper du kan svare 🙂

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei!

   Det var rart at det skjedde – det gjorde det ikke da jeg sydde mine gardiner. Jeg sydde langsetter spilene uten at sola skinner igjennom. Kanskje de har sydd med for tykk nål i symaskinen? Eller med et stoff som ikke fungerte så bra?

   Har du betalt mye penger for denne, og du spurte etter en lystett gardin i en butikk som er erfaren på søm, synes jeg du bør gå tilbake å reklamere. Du har ikke fått det du har betalt for mener jeg da.

   Lykke til! ?

 • Lene Suhr

  Heisann. Kjempefin forklaring på å sy liftgardiner. Har selv prøvd å skjønne stoff og stil sin, men ga opp.:)
  Jeg har vel egentlig bare et spørsmål: Hvordan festes gardinen til den øverste stangen? Er det borrelås med lim som festes til stangen?
  Nei, det var vel egentlig to spørsmål eller tre: Hvor får du tak i den øverste stangen? de selger den ikke på Stoff og Stil. Og må det være en slik metallstang, kan det være en stang lagd av tre?

  Tusen takk for en kjempeflott forklaring.

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei! Takk for tilbakemeldingen din! 🙂

   Den liftgardinen jeg kjøpte fra Stoff og stil ble for det første kjøpt for 4 år siden. Så da er det ikke sikkert de har samme versjoner i dag, som jeg kjøpte den gang. For det andre så var alt jeg trengte til å feste liftgardinen inkludert i pakka. Det høres veldig rart ut at de selger noe som ikke er komplett. I så fall ville jeg kontaktet stoff og stil og forhørt meg om du har fått alt du skal..

   Jeg vil ikke tro at du MÅ ha en metallstang, nei. Det går helt sikkert fint å bruke tre. 🙂

   Når det gjelder hvordan den øverste stangen festes fast, så husker jeg det faktisk ikke. Men det kan jeg sjekke i helga, så kommer jeg tilbake til deg, hvis du ønsker det.

   Lykke til!

 • Ellen

  Jeg hadde aldri kjøpt dennepakken fra stoff og stil hvis jeg ikke hadde kommet over innlegget din! Hadde ikke hatt SJANS til å skjønne det! Så hjertelig takk, for god hjelp, min aller første liftgardin er snaaart ferdig, det er mye jobb men det er verdt det.

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei! Det var en veldig hyggelig kommentar, tusen takk! <3 Ja, det er mye jobb - men det er veldig gøy å ha laget gardinene selv! Flink du er!