Hvordan sy liftgardiner fra Stoff og Stil

Det har blitt en og annen hjemmesydd liftgardin hos oss. To i stua, og nå er jeg i gang med en tredje variant til barnerommet. Jeg har kjøpt både liftgardinsystem og stoff fra Stoff og Stil, og er veldig fornøyd. Stoff og Stil har en en del stoff til mørkleggingsgardiner som jeg synes er helt fantastiske. Derimot var jeg litt skuffet over utvalget på nettbutikken – så jeg hadde egentlig bestemt meg for å kjøpe ensfarget hvit møkleggingsgardin og bruke dette som fór til gardinen. Så tenkte jeg at jeg kunne velge et prinsessetema (for eksempel) på liftgardinens ytterside (det vil si den siden som vender ut mot barnerommet).

Men tilfeldighetene ville ha det slik at utvalget på butikken jeg besøkte (Stoff og Stil i Stavanger), var MYE bedre enn på nettbutikken. Det var mørkleggingsgardiner med masse barnerelaterte figurer (disney, Dora, Diego, prinsesse, og mye mer). Siden dattera mi var med på stoffshopping fikk hun velge hvilket stoff hun ville ha. Valget falt selvsagt på Diego – hennes favoritt på TV for tiden!

Nå er jeg med andre ord i gang med å sy liftgardin igjen. Men det er ingen sak når jeg har gjort det noen ganger før 🙂 Det vil bli et nytt innlegg om denne gardinen så snart den er ferdig.

I mellomtiden kommer en fremgangsmåte på hvordan man syr liftgardin fra Stoff og Stil.

HVORDAN SY LIFTGARDINER FRA STOFF OG STIL

IMG_2302Du begynner med å ta de indre målene av vinduet du skal ha liftgardinen i. Da jeg målte fikk jeg 175 cm (bredde) x 55 cm (lengde). Jeg kjøpte derfor et liftgardinsystem som var på 180 cm bredde, slik at det ble langt nok for mitt vindu.

Når du klipper stoff til liftgardinen må du beregne sømmonn, pluss at du må trekke fra noen cm i bredden. Gardinens totale bredde bør være ca 3-4 cm mindre en vinduets bredde. Sømmonn bestemmer du selv, men jeg la til ca 4-5 cm på alle sidene.

IMG_2311Jeg tok meg ikke bryet med å sy sikk-sakk søm på kantene på gardinen. Jeg liker heller å brette kanten dobbelt. På denne måten blir vrangsiden pen og fin uten noe stygge kanter med sikk-sakk søm (se bilde til høyre). Hvor mye stoff du bretter og hvor bred brettekanten blir, avhenger av hvor mye sømmonn du har beregnet. Dette er altså opp til deg.

Først brettes den ene kanten på gardinens ytterside. Når du skal brette kanten på den andre yttersiden, er det viktig å hele tiden dobbeltsjekke med målbånd (eller tommestokk, som jeg liker å bruke), slik at du vet at gardinen får en jevn bredde.

IMG_2313Når du nålet kantene, er du klar til å sy på symaskinen. Jeg sydde med nålen i venstre posisjon, og lot foten følge brettekanten (slik som bildet til høyre).

Når du har sydd sidene, gyver du løs på toppen av gardinen. Her kan du lage kanten på akkurat samme måte som forklart ovenfor, ellers kan du forenkle den om du vil – her skal du nemlig sy over en borrelås senere. Det holder lenge å brette kanten ned en gang, med andre ord.

IMG_2319

Den nederste kanten må sys noe annerledes. Her skal du nemlig sy en løpegang til en metallstang som fungerer som lodd på liftgardinen. Jeg anbefaler å sy en kant på ca 4 cm, slik at det er lett å få inn metallstangen til slutt. Brett kanten dobbelt for å få et fint resultat, og husk å dobbeltsjekk at lengden på gardinen blir riktig. Kjedelig om du ser at gardinen er skjevt sydd først etter at du har festet den i vinduet…

Nå skal du sy fast borrelåsen og de andre remsene på gardinen. Borrelåsen sys øverst på gardinen (slik som bilde til venstre i galleriet nedenfor). Remsene sys med jevne mellomrom på tvers av gardinen. Disse remsene er glatte på den ene siden, også har den noen små «hull» på den andre siden. Pass på at du syr den glatte siden fast mot gardinen, og at den siden med hull vender ut. Hvor store mellomrom du bruker bestemmer du selv. Jeg sydde med 8-9 cm mellomrom, men jeg vet at det er ganske tett i forhold til standarden. Jeg ønsket nemlig at gardinen skulle bli så liten som mulig når den er dradd opp. Remsene må sys fast med en søm ytterst på begge langsidene, men IKKE i endene. Du skal nemlig tre en liten stang inn mellom den påsydde remsen og gardinen. Vær derfor obs på at du syr sømmen på langsidene såpass langt ute at det faktisk er plass til stangen (se bildet til høyre i galleriet nedenfor).

IMG_2354Nå kan det være greit å rope på gubben, kjæresten eller en hjelpsom kamerat med litt verktøy. Hvis vinduet ditt ikke er i standard størrelse, kan det være du må kutte både glassfiberstenger og metallstenger for å få de til å passe i vinduet ditt. Har du det rette utstyret er det ikke noe problem i det hele tatt. Jeg har også sydd liftgardiner til et vindu der jeg måtte ha TO liftgardinsystemer for å få det langt nok. Det fungerte også bra. Systemene er med andre ord veldig fleksible!

IMG_2356Nå er du klar til montering av gardinen. Tre glassfiberstengene inn i remsene på gardinen, tre den tynne metallstangen inn i løpegangen nederst på gardinen, og sett den metallstangen som gjenstår fast i borrelåsen øverst. Denne metallstangen har et spor, og dette sporet skal være helt øverst (se bilde til venstre).

På denne metallstangen skal du feste noen plastikkdingser (med mangel av bedre uttrykk…) som holder orden på trådene til gardinen. Den store plastdingsen til venstre er den som du bruker til å dra gardinen opp og ned med. Den lille hvite ved siden av er en trådfører. Disse trådførerne fester du med jevne mellomrom på metallstangen. Omtrent 50 cm mellomrom for hver trådfører, og pass på å få en ytterst på hver side.

IMG_2357Under hver av trådførerne, målt loddrett og nederst på gardinen, syr du fast en liten plastring. Denne ringen skal du feste trådendene i. Tråden tres så videre inn i hvert av de små «hullene» i remsene, helt til du kommer opp til trådføreren (se bilde til venstre i galleriet nedenfor). Tre tråden i trådføreren og gjennom alle de eventuelle andre trådførerne du møter på din vei mot den store plastikkdingsen. Tre til slutt alle trådene i den store plastikkdingsen, tre på hatten, og knyt en knute på tråden (se bilde til høyre i galleriet nedenfor).

 

 

IMG_2364Nå kan den hendige kompisen din trå til igjen, og denne gangen er det skrujernet som skal tas i bruk. Nå skal festemekanismen skrus fast til vinduet. Disse skal til slutt festes i sporet på metallstangen som henger fast i gardinene. Pass derfor på at du måler deg frem til hvor det IKKE er trådførere på metallstangen, slik at du vet at det ikke kræsjer når du skal montere det.

Nå er det bare å klipse gardinen på. Fiks ferdig! 🙂

Resultatet kan du lese om på dette innlegget her.

8 Responses to “Hvordan sy liftgardiner fra Stoff og Stil

 • Hvorfor mener du gardinens bredde bør være 3-4 cm mindre enn vinduets bredde?

  • Hei! Det er fordi en liftgardin skal kunne gå opp og ned lett og enkelt. Når gardinen har 1-2 cm å gå på på hver side er man garantert at gardinen ikke skraper inntil karmen, og i verste fall ødelegger malingen med spilene. Men har du stålkontroll på mål og sømteknikk er det ingen ting i veien for at du endrer disse målene 🙂

 • Ann Cecilie tveita
  1 år ago

  Takk for en fin forklaring på liftgardinene

  • Så bra at innlegget kunne være til nytte! Selv takk for at du la igjen en kommentar 🙂

 • Hvordan skal du feste stanga på festeanordninger som er skrudd på veggen ?!!!!
  Dette var vanskelig å forstå og Stoff og Stil har dårlige forklaringer på pakkene og ingenting på nettet. Angrer at jeg la ut over 300 kroner på det 🙁

  • Jeg er i gang med å sette opp min tredje liftgardin fra stoff og stil. Jeg kan lage et oppfølgingsinnlegg som handler om akkurat dette – men jeg kommer med ingen lovnad om NÅR dette kommer til å skje. Håper du får det til før jeg kommer så langt! Lykke til!

 • Dorothea
  5 måneder ago

  Hei Ingunn,
  Takk for at du har tatt deg tid til å legge ut forklaringen din. Den er veldig nyttig. Jeg er enig med Benta om at forklaringene til Stoff og Stil er av mindre bra kvalitet.
  Nå føler jeg meg mer kompetent til å gå løs på det dyre Sanderson-stoffet jeg kjøpte i Storbritannia 🙂

  • Hei og tusen takk for tilbakemeldingen! Håper liftgardinene dine blir fine! Mine liftgardiner henger fremdeles i stua, to år etter 🙂 Hvis man først tar seg bryet, kan det bli virkelig bra! Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *