Lappeteknikk-stjerne


stjerne1

Jeg har en person i familien som har bidratt til at jeg har blitt så glad i å sy med symaskinen. Hver gang vi treffes snakker vi håndarbeid, og etter at jeg kjøpte meg ny symaskin har hun vist meg småtterier og triks som er verdt å huske på.

I går viste hun meg dette, er det ikke nydelig? 🙂

Snart er det påskeferie, og jeg kommer ikke til å få tid til å lage en slik en selv før langt uti april. Derfor tenkte jeg å skrive fremgangsmåte, slik at jeg husker det til den gangen jeg skal sette meg ned å lage en på egen hånd. Kanskje det kommer bilder og en ordentlig tutorial etterhvert, nå i første omgang bare en beskrivelse på hvordan det gjøres.

1. Kutt 4 firkanter i 10×10-12×12 cm (alle må være like store) i farge 1

2. Kutt 8 firkanter i samme størrelse i farge 2

3. Kutt 8 firkanter i samme størrelse i farge 3

4. Brett alle firkantene i to med retten ut, og stryk.

5. Ta et vilkårlig, lyst stoff og klipp i ca 30×30 cm (bedre med for stort enn for lite – men viktig at det er kvadratisk..!). På prøvelappen jeg har bilde av er dette stoffet et lyst putetrekk.

6. Brett stoffet i to og stryk.

7. Brett stoffet i to på nytt og stryk.

8. Brett stoffet diagonalt og stryk.

9. Brett stoffet ut i sin fulle størrelse. Du skal nå ha et stoff med 4 diagonale streker som møtes i et punkt på midten. Du kan evt forsiktig markere disse strekene med kritt, eller eventuelt arbeide med brettene som utgangspunkt.

10. Begynn med de 4 brettede firkantene i en farge. Ta en av dem legg den mot deg med bretten opp. Brett ned høyre og venstre kant slik at kantene de møtes på bunnen, og firkanten har en spiss på toppen.

11.Denne skal festes med nåler inntil krysset slikstjerne2

De tre resterene firkantene i samme farge skal festes på samme vis mot midten på samme måte. Pass hele tiden på å sikte med strekene, alt skal være på samme linje.

12. Nå skal det sys fast. Sy med ca 0,5 ca fra kanten rundt alle fire firkantene. Noen spisser vil stikke ut, ikke bry deg om disse.

13. Ta de 8 firkantene i farge 2. De skal brettes på samme måte som forklart på punkt 10.

14. Fire av firkantene skal festes slik som på bilde. Spissen på firkanten skal være 2 cm fra midten.

stjerne3

 

15. De siste fire firkantene skal festes slik som på bilde. Disse skal være 2,5 cm fra midten.

stjerne4

 

16. Sy rundt ca 0,5 ca fra kanten på alle 8 firkantene.

17. Legg de 8 resterende firkantene på samme måte som forklart i punkt 13-15 og sy fast på samme måte som på punkt 16. Det skal hele tiden måles fra spissen på forrige firkant (punkt 14 og 15).

18. Skjær til fire strimler på ønsket bredde. Brett dem i to og stryk (retten ut). Legg de på rundt stjernen slik som på bilde, med brettekanten mot midten. Målet er å dekke alle stedene der du ser sømmen. Den siste runden av firkanter vil du bare se spissen av. Denne skal sys fast nederst (gul linje).stjerne5

19. Nå kan du fortsette akkurat som du ønsker. Lappeteknikk er et godt tips!

Beklager dårlige bilder. Håper allikevel den som ønsker å følge anvisningen min får det til. Gi beskjed på kommentarfeltet om det er uforståelig, så skal jeg prøve å gjøre det enklere.

Lykke til!