Jevnlig vedlikehold av strikkemaskinen


Alt mekanisk som brukes jevnlig bør vedlikeholdes for å ha lengst mulig levetid, og strikkemaskiner er intet unntak. For at sleden skal gå problemfritt frem og tilbake, at garnet skal gå lett igjennom sleden, og nålene gli lett frem og tilbake, om igjen og om igjen, må du bidra med litt vedlikehold. Du trenger ikke mye til det dagligdagse vedlikeholdet: litt en støvsuger og litt olje.

STØVSUGER
IMG_0629
Du har sikkert merket at det blir mye støv rundt strikkemaskinen din. Du nøster om garnet, strikker og styrer på, trådene loer og røyter, og det blir rett og slett ganske støvete. Dette loet og støvet lander ikke bare rundt strikkemaskinen, men også PÅ strikkemaskinen. Det er lurt å bruke støvsugeren til å fjerne dette, slik at det ikke fester seg i oljen og lager krøll i systemet. Vær nøye når du støvsuger nålsengen, og forsøk å få vekk så mye som mulig, også i hullene mellom nålene.

OLJE
Det er ikke anbefalt å helle olje direkte på strikkemaskinen, men å ha olje på en klut, for deretter å gni oljen utover med den. Jeg bruker likevel å helle olje på den lange skinnen som sleden henger fast i, for deretter å gni det utover med kluten etterpå. Min erfaring er at det ikke blir nok olje her, hvis man ikke har olje direkte på skinnen først. Det som er viktig, spesielt på denne skinnen, er å tørke godt av rester av gammel olje først. Ikke bare på skinnen, men også på sleden. Ta sleden av og stikk en klut inni det feltet som skinnen går på. Her er det alltid svart og skitten, gammel olje, som må fjernes.

IMG_0642IMG_0640Når dette er gjort, må du bruke kluten til å smøre olje på nåleføttene. Disse skal gå lett og smertefritt igjennom sleden, og litt olje her hjelper prosessen. Til slutt må du smøre litt olje på den andre kanten som sleden hviler på.

Den riktige type olje kan du få tak i hos de som selger strikkemaskiner. Dette er en blank og ganske tyntflytende olje som er ment spesielt til ditt bruk.

HVOR OFTE?
Jeg forsøker å være flink med å olje/støvsuge strikkemaskinen mellom hvert prosjekt. Det vil si at når jeg er ferdig med en ting, begynner jeg ikke på noe nytt før jeg har støvsuget og oljet litt. Det tar ikke lang tid, og det er dumt å la være.