Litt om strikkemaskinene SK280 og LK150


Generell info

Strikkemaskinene som før hette Norsy, heter i dag Silver Reed. Modellene heter det samme (f.eks SK280 og LK150), og maskinene er akkurat de samme. Da jeg kjøpte min SK280 i 2012 het den Norsy. Da jeg kjøpte min LK150 i 2014 het den Silver Reed.

En strikkemaskin består av en nålseng med x antall nåler. Hvor mange nåler du har på nålsengen betyr i praksis hvor mange masker du kan strikke med på en gang. Hvis du har en nålseng på 250 nåler, kan du ikke strikke et pledd med 300 masker, uten å dele opp arbeidet og sy det sammen etterpå.

For å strikke maskene må du ha en slede. Når du strikker, drar du sleden over nålsengen, frem og tilbake. På de manuelle strikkemaskinene, slike jeg har, må du gjøre dette med ren muskelkraft 😉 Men så lenge du er flink med vedlikehold av maskinen og har gode rutiner på klargjøring av garnet, glir sleden relativt lett over nålsengen. Det finnes også elektroniske strikkemaskiner, men disse er ikke jeg kjent med, og vil derfor ikke uttale meg om det.

Du kan få tak i mange forskjellige strikkemaskiner. Det finnes finfin-, fin-, mellom- og grovstrikker, og sikkert fler jeg ikke vet om. Forskjellen på disse er hvilken type garn du bruker til. De mest vanlige for hobbystrikkeren er finstrikker og mellomstrikker. Garn til finstrikkeren er den typen du vanligvis bruker strikkepinne 2,5 og mindre til. Garn til mellomstrikkeren er den typen du vanligvis bruker strikkepinne 2,5 og større til. Finfin- og grovstrikker har jeg ikke selv, men jeg antar at det er finfint garn og supergrovt garn som man bruker til disse 🙂 Jeg vil for eksempel anta at en grovstrikker egner seg helt supert til toving.

Noen strikkemaskiner har hullkort. Hullkortet gir deg mulighet til å strikke mønster (fangmønster, hullmønster, løpemønster og vevmønster), samt å strikke med to farger. Strikkemaskinene som bruker hullkort har begrensninger på mønsteret fordi de har en mønsterrapport på 12 (mellomstrikker) eller 24 (finstrikker) masker. For å gi et eksempel så vil du kunne strikke NESTEN en perfekt mariusgenser på en finstrikker (det er kun et unntak i mønsteret som ikke er delelig på 24). Du kan ikke strikke mariusmønster på en mellomstrikker/grovstrikker uten tilkobling til datasystem (DesignaKnit).

En vanlig strikkemaskin kan kun strikke rette masker. Hvis du ønsker å ha mulighet til å strikke vrangbord må du ha et ribbapparat. Når du skal montere et ribbapparat, monterer du en ekstra nålseng i ca 90 graders vinkel mot strikkemaskinens nålseng. Når du skal strikke vrange masker vil du bruke ribbapparatet sin nålseng, når du strikker rette masker bruker du strikkemaskinens nålseng. Du kan se hvordan det ser ut her.

IMG_0224Silver Reed SK280

SK280 er en finstrikker med 200 nåler og hullkort. Strikkemaskinen er solid og relativt tung, og består stort sett av metalldeler og noe plast. Ny pris på SK280 er i dag rundt 12 000 kr (2014). Jeg anbefaler å følge med på finn.no hvis du ønsker deg strikkemaskin, for der dukker det stadig opp brukte maskiner til en rimeligere penge. Solide strikkemaskiner av denne sorten har lang levetid, det er ikke sjeldent jeg hører at folk strikker på 40 år gamle strikkemaskiner. Bare vær obs på at det er mulig at strikkemaskinen trenger en service hvis den er så gammel 😉

Til SK280 kan man blant annet få kjøpt ribbapparat (SRP60N) til ca 8500 kr.

Ny strikkemaskinSilver Reed LK150

LK150 er en mellomstrikker med 150 nåler. 150 nåler er ikke så mye, og da er det godt at det finnes tilleggsutstyr til strikkemaskinen, som gjør at man kan utvide nålsengen til 300 nåler. Dette har jeg ikke testet ut selv.

Denne strikkemaskinen er en mye enklere strikkemaskin med mye plast. Det gjør at den er lettere, og derfor er enkel å flytte litt på. Som bilde til venstre røper, har jeg tatt med denne strikkemaskinen på hytta, og montert den på et bord ute i sommervarmen *Lykke* 🙂

Det finnes ikke (så langt jeg vet om iallfall) ribbapparat til LK150.

LK150 er en helt enkel strikkemaskin der alt må gjøres manuelt. Det som du kan bruke hullkort til på SK280 må du gjøre med å flytte nålene selv på LK150. Det går an å strikke mønsterstrikk på denne maskinen, men det kan være litt vanskelig for en nybegynner. Jeg har skrevet litt om mønsterstrikk på LK150 i dette innlegget, her kan du få vite mer om hvordan det gjøres.

Prisen på denne strikkemaskinen ligger på rundt 6000 kr (2014). Det vil si halv pris i forhold til SK280. Hvorfor er den så mye billigere? På grunn av at det er en helt enkel strikkemaskin uten hullkort, og fordi den er litt «plastic-fantastic». Men gjør den jobben allikevel? Ja, så absolutt.

Min anbefaling til den som har lyst på strikkemaskin

Da jeg kjøpte min første strikkemaskin, kjøpte jeg en SK280 med ribbapparat. Jeg fikk med meg en anbefaling av hun jeg kjøpte den av, og det var at jeg skulle vente med å montere ribbapparatet før jeg hadde gjort meg ordentlig kjent med strikkemaskinen. Det rådet fulgte jeg, og det var nok et godt råd. Det er nemlig veldig mye å sette seg inn i.

Hadde det ikke vært for youtube, tror jeg ikke at jeg hadde fått til å strikke på strikkemaskinen i det hele tatt. Bruksanvisningene som følger med SK280 er sikker 20 år gammel, og vanskelig å forstå for en nybegynner. Om jeg hadde kjøpt SK280 eller LK150 som hadde det ikke betydd noen vesentlig forskjell, for teknikken er den samme, uansett hvilken maskin du har. Hullkortet og ribbapparatet holdt jeg meg selvsagt langt unna, og tok det ikke frem før jeg følte meg riktig klar for det.

Men har man peilig på strikking i utgangspunktet, evnen til å forstå teknikken, og ikkeminst tid og motivasjon til å sette seg ned med alle de tusenvis av youtubevideoene som finnes i dag, da er jeg sikker på at man skal få det til. Også må jeg føye på at det er utrolig artig å holde på med!

Jeg har også skrevet en oversikt over «ofte spurte spørsmål». Les om det her.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt med meg!