Hullkort

Tips og triks til å lage egne hullkort

IMG_8821Bredden på hullkortet er 24 masker. Når man lager mønster må man tenke repetisjoner for at finishen skal bli pen. Det vil si at der mønsteret slutter på høyre side av hullkortet bør det stemme med fortsettelsen på venstre siden av kortet. Du kan eventuelt stille inn maskinen slik at den strikker mønster kun én gang. Se maskinens bruksanvisning for hvordan dette skal gjøres.

En annen viktig ting å tenke på er hvor langt det blir mellom hver maske på den tråden man ikke strikker, dette for å unngå rot og lange tråder på baksiden av plagget. Det er blant annet derfor vi lager «lus» som finnes i utallige strikkeoppskrifter. Lusen (altså prikkene rundt selve bildet) er til for at det ikke skal bli lange tråder mellom hver maske, og at finishen på mønsteret blir bra. Og selvfølgelig pynter lusen opp et plagg betraktelig, skal ikke glemme det 🙂

Når man strikker på strikkemaskin må man tenke litt annerledes enn når man strikker for hånd, fordi den store forskjellen ligger i at man alltid strikker frem og tilbake. Når man strikker rundt med to farger på strikkepinner, følger hele tiden begge trådene med rundt. Men når man strikker frem og tilbake må man redigere mønsteret litt. For å illustrere dette: Hvis man vil ha striper, annen hver rad med forskjellige farger, vil følgende skje. Man strikker over til høyre med farge 1, og tilbake til venstre med farge 2. Når man da skal strikke tilbake til høyre med farge 1 er jo tråden på motsitte siden av sleden, og du må klippe tråden og feste den på den andre siden for å få til stripene. Derfor er det viktig å alltid ha TO ensfargede rader, slik at du kan strikke tråden tilbake igjen.

Det aller beste tipset er å bruke PC når du leker deg med mønsteret. Eller eventuelt ruteark og blyant/viskelær. For jobber du direkte på hullkortet gjør du helt sikkert feil underveis, og arbeidet blir ubrukelig.. Det er også lurt å tegne på med blyant/penn på hullkortet før du begynner å lage hull, for man ser fort dobbelt når man lager hullkort, og det blir fort feil.

Vær obs på at hvis du for eksempel skal bruke hullkortet til å skrive bokstaver på plagget du strikker, så blir bokstavene speilvendt strikket i forhold til det som vender mot deg på hullkortet. Hvis du vil ha bokstavene riktig på plagget, må du altså vende hullkortet den speilvendte veien mot deg.

Hullkortet kan brukes til masse mer! Både ved bruk av ribbapparatet og uten, for å lage ulike mønstere i det du strikker i – uten å bruke to farger. Noen eksempler kan du finne her: Fangmønster, vevmønster, hullmønster og løpemønster.

Jeg laget for et års tid siden en video som viser hvordan man strikker med hullkort på strikkemaskinen. Dette er min mest sette youtubevideo, og den ligger nesten alltid på toppen av lista eller som nummer 2 med daglige treff.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.