Olafkofte


IMG_1819 copyEn dag i vinterferien satt jeg i sofaen hos svigerforeldrene mine, og tittet på barna som lekte på gulvet. Mens barna lekte satt jeg og tenkte på håndarbeid. Det er slik jeg er. Alltid.. Det er gøy å kunne fordype seg i hobbyen sin, men jeg skal ikke skjul på at det noen ganger blir litt mye. Når man alltid grubler på det neste prosjektet, og man alltid har 10 prosjekter man har lyst til å begynne på, samtidig som det er 4 prosjekt som man ikke har så lyst til å gjøre ferdig, det kan bli litt slitsomt i lengden. Men noen fordeler er det jo også med dette. Noen ganger dukker det opp gode idéer, og noen ganger klarer man nesten ikke å vente med å begynne med strikkingen! Slik var det altså denne dagen, da jeg satt i sofaen til svigers. Olaf, den herlige snømannen fra filmen Frost, dukket opp i tankene mine av en eller annen grunn. Plutselig kom jeg til å tenke på at denne snømannen måtte være et ypperlig prosjekt til intarsiastrikking. Håndarbeidsfrik som jeg er, kastet jeg meg rundt for å hente PC og DesignaKnit, og begynte å lete etter et egnet motiv.

DesignaKnit er nemlig slik at man kan finne et motiv på en JPEG-fil, og overføre det til programmet. Vanligvis bør man ha en elektronisk maskin for å få fullt utnytte av dette, for det er begrenset antall bilder som kan overføres når man må konsentrere seg om hullkort med rapporter på 24 masker. Men med intarsiaslede frigjør man seg fra rapporter, uansett hvilken maskin du har.

Da jeg kom hjem igjen etter endt vinterferie, tok det ikke lang tid før jeg var i gang med bakstykket i intarsia. Optimistisk som jeg var, antok jeg at jeg kom til å bli ferdig med kofta etter bare noen dager. «Det tar jo ikke SÅÅ lang tid». «Liksom», kan jeg si, litt spydig, nå i ettertid. Hele bakstykket alene brukte jeg 6 timer på å ferdig! Det er heftig mye arbeid når man strikker med intarsiaslede. Det er artig arbeid, det må jeg si. Men vanvittig tidkrevende! Og etter bildet av Olaf å dømme, så er det ikke SÅ mye mønster. Men nei, tiden den går – så alt for raskt!

IMG_1816 copyArmene og forstykkene gikk unna så det sang på maskinen. Ingen møster, bare litt ribb i bunn. Monteringen på Hague Linkeren gikk også unna i en fei. Men da ble kofta liggende en stund, for det kjedelige arbeidet gjensto. Hals og knappestolper. Da jeg endelig tok mot til meg for å gjøre genseren ferdig, begynte det veldig bra med en pen halskant. Men knappestolpene.. Vel, jeg måtte strikke og rekke opp tre ganger før jeg ble fornøyd. Jeg skal samtidig innrømme at jeg aldri har strikket knappestolper på strikkemaskin før, og at jeg dermed måtte føle meg litt frem på hvordan jeg ville ha det. Men resultatet ble veldig bra når jeg til slutt fikk det som jeg ville. Heldigvis! 🙂

Kofta er strikket med et snitt jeg har brukt før, nemlig denne genseren. Genseren hadde Olivia hatt på seg før jeg gav den bort, derfor visste jeg at snittet passet henne godt. Det eneste endringen jeg gjorde, var å endre slik at det ble en kofte i stede for en genser, pluss at jeg selvfølgelig endret mønsteret. Mariusgenseren (det forrige snittet) strikket jeg på SK830, denne kofta strikket jeg på SK280. Så lenge strikkefastheten man regner ut stemmer, skal størrelsen på plagget bli likt når det er ferdig – uansett maskin. Teorien stemte også i praksis denne gangen, heldigvis!

Det er lenge siden jeg har strikket noe annet enn luer og votter til barna mine. Endelig drysset håndarbeidsfrenzyen min ned på en av dem igjen! Olivia var, som bildene viser, veldig stolt av den nye kofta si! På bildene poserer hun for fotografen mens hun er på vei til frokost i barnehagen. Med andre ord var det rett i den nye kofta så snart den var ferdig 🙂

Kofta er strikket på Silver Reed SK280 strikkemaskin, med vanlig slede til glattstrikken og med intarsiaslede AG24 til mønsteret på bakstykket. Vrangbord er strikket i 1 rett / 1 vrang på SRP-60N ribbapparat. Alt er strikket med garnet Lanett fra Sandnes Garn, med spenning 6 på glattstrikk og 2.2 på ribb. Kofta er montert med en Hague Linker.

Jeg har også laget en youtubevideo som demonstrerer bruk av en AG24 intarsiaslede. Ta gjerne en titt her, eller se nederst på dette blogginnlegget.

 

Teknikker brukt til denne kofta:

Knappene på kofta er Hello Kitty-knapper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.