Tips til gratis og enkel bilderedigering


Når man blogger, så blir det unektelig ganske mye bilderedigering. Jeg har blogget i noen år nå, og jeg ser at bildene mine dukker opp ganske ofte på diverse bildesøk på google. Jeg har derfor bestemt meg for å merke alle bildene mine med et slags vannmerke, i mitt tilfelle vil det si logo og navn på nettsiden, nederst i det høyre hjørnet.

Photoshop-Elements-14-LogoI tillegg til dette, bør alle bilder som deles på en nettside, lagres i en redusert størrelse. Hvis du tar bilde med speilreflekskamera, og legger alle bildene ut i full størrelse, vil bloggen være vanskelig for folk å lese på grunn av tiden man bruker til å laste inn bildene. Har man raske datalinjer bør det likevel ikke by på så alt for store problemer, men det er fremdeles noen som sitter med dårlige dataforbindelser – for ikke å snakke om de som surfer på mobilen i redusert hastighet. Derfor bør bildene optimaliseres for web. Jeg cropper bildene til en størrelse rundt 900 eller 1000 px (hvilket reduserer bildestørrelsen med ca 1/5 av originalbildet) når jeg legger ut bilder på denne bloggen. Om dette er nok kan sikkert også diskuteres, men jeg ønsker at kvaliteten på bildene fremdeles skal være så bra som mulig.

Jeg bruker to datamaskiner når jeg jobber med bloggen. Den ene er er en windowsutgave, den andre er en mac. På windows finner jeg Photoshop, men ikke på macen. I lang tid har jeg irritert meg over at jeg bare kan redigere bilder på den ene PCen, og til slutt måtte jeg gjøre noe med det. Jeg lastet derfor ned en prøveversjon av Adobe Photoshop Elements, et program jeg var veldig fornøyd med. Såpass fornøyd at da prøveperioden var over, bestemte jeg meg for å kjøpe lisens til dette programmet. Men da jeg skulle betale var det ingenting som virket. Jeg prøvde flere ganger over flere dager, men nettsiden ville ikke godta et eneste av de bankkortene/kredittkortene jeg hadde. Da jeg innså at jeg måtte ringe et 800-nummer og snakke på engelsk med kundeservice, ble jeg såpass provosert at jeg la hele planen på is.

Jeg måtte igjen ty til google, og se om det var noen der ute som kunne anbefale et annet program for meg, som alternativ til photoshop. Om jeg måtte betale var ikke det så veldig viktig. Jeg måtte ha et program som fungerte til mitt bruk. Etter litt søking, fant jeg et supert alternativ. Best av alt? Det var gratis å bruke!

Pixlr.copixlrm har en fotoredigeringsside som på mange måter likner Photoshop. Menyene er veldig like og, hvis du er du vant til å bruke Photoshop, kjenner du deg nok igjen i dette programmet også. Er du en TUNG bruker av Photoshop, finner du sikkert mange mangler, men for oss «normale» folk, som bare trenger litt enkel redigering, er dette mer en godt nok!

PIXLR editor gir deg mange redigeringsmuligheter – det er denne delen som er veldig lik photoshop. PIXLR express er en fiffig greie der du kan legge på effekter som rammer, klistermerker, tekst og andre ting.

Etter nettsiden å dømme kan du laste programmet ned på PC’en din – men dette har jeg ikke prøvd. Jeg digger program som man ikke trenger å laste ned, og jeg synes web-versjonen fungerer veldig greit. Man kan også laste ned apper til både android, windows og apple-produkter. Dette har jeg heller ikke prøvd.

Gratis! Ja! Men det er en grunn til det. Nesten 1/4 av skjermen din er forbeholdt reklame, og 1/4 av skjermen er forbeholdt menyer. Den resterende halvparten av skjermen kan du bruke til bildene du redigerer. Har du en liten dataskjerm blir dette veldig lite, og til dels umulig å jobbe med. Jeg ser at man kan betale for et premium medlemsskap, og regner med at reklamene forsvinner hvis man oppgraderer. Men som alt det andre, er dette også noe jeg ikke har prøvd ennå.

Jeg synes at det som fungerer bra, ikke nødvendigvis MÅ bli bedre. Jeg kommer til å bruke den gratis onlineversjonen av pixlr.com helt til jeg møter på noe som ikke fungerer som jeg ønsker. Jeg har brukt dette i en stund nå, og så langt ser det ut til å fungerer helt optimalt til mitt bruk. Også gratis da, gitt. Hvem hadde vel trodd det!?

Jeg feirer denne påskesøndagen med nytt design på bloggen håper du liker det!

God påske!

påske

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.