«Dicte»-kåpe fra Stilfull Strikk


IMG_2301You’ll find a translate button on the right side of the web page. There is also a short English version of the text at the bottom of this blog post.

Jeg har begynt med et nytt prinsipp i min lille håndarbeidsverden: det som kan strikkes på maskin er det ikke vits å strikke på pinner. Derfor har jeg begynt å velge det jeg skal strikke med pinner med omhu: hva er typisk for håndstrikk, og hva kan ikke lages på en strikkemaskin? Rundfelling er en ting som er tungvint på strikkemaskin. Umulig? Nei, men såpass tungvint at det ikke lønner seg å brukes strikkemaskinen. En annen ting er flettestrikk. Når man strikker fletter bruker man vanligvis rette og vrange masker til å få flettene til virkelig å «sprette ut» av strikketøyet. Dette går ikke an på en strikkemaskin på en enkel måte.

Jeg bladde igjennom boken Stilfull Strikk, og her fantes det mange modeller som ikke kan strikkes på maskin. Jeg falt pladask for en kåpe i flettestrikk! Nytt tilskudd til mitt DIY-garderobeprosjekt – JA TAKK 🙂

Jeg var for en gangs skyld flink til å strikke strikkeprøve denne gangen, men jeg tok ikke med i betraktningene at jeg vanligvis strikker strammere når jeg strikker fletter enn vanlig glattstrikk. Det førte til at strikkefastheten på 14 masker pr 10 cm ble 15 masker pr 10 cm, og det igjen førte til at kåpa rett og slett ble for liten… Jeg strikket på ekstra lange vrangborder langs knappekanten (6 cm i stede for 3 cm), pluss at jeg strikket på en 6 cm lang vrangbord nederst på kåpa også – uten at det sto i oppskriften. I tillegg dampet jeg kåpa mens jeg trakk og trakk i strikketøyet, slik at den utvidet seg en del. Til slutt passet kåpa helt greit. Jeg kunne godt ha den litt større, men nå ble det slik den ble. Og om jeg skal si det selv – jeg er veldig fornøyd. Denne skal bli mye brukt – om den så ble bittelitt for liten.

IMG_2293Armene på kåpa er strikket på LK150 strikkemaskin, resten er strikket for hånd. Kåpa er montert med en Hague Linker sammensyingsmaskin (klikk her for å se hvordan det fungerer).

Veien til den ferdige kåpa var ikke problemfri. Jeg nevnte en «litt» dårlig dag her forleden (klikk her for å lese innlegget), og det gikk dessverre utover kåpa. Heldigvis kan kaffe vaskes vekk, også fra ullklær 🙂

Oppskriften fra kåpa er hentet fra boka Stilfull Strikk av Lene Holme Samsøe, og den kan kjøpes på for eksempel på www.tanum.no til 297 kroner (reklame). Boka kan jeg absolutt anbefale til den glade strikkedame som ønsker å strikke noe til seg selv 😉

Jeg har strikket kåpa i dobbel tråd, den ene Kitten Mohair, og den andre i 100% ull av ett eller annet slag – begge fra Sandnes Garn.

 

When I plan new projects for hand knitting, I try to avoid to knit things I can knit on my knitting machine. This time, I have chosen something that is almost impossible to knit on a knitting machine. This coat is knittet by myself, to myself. A treat – because I loved the result. It is a warm coat, with a feminin design that fits me perfectly.

I have knitted the coat from this book (click here to see), and I knitted it with two threads. One plain, grey (and kind of boring) 100 % wool-yarn, the other  – mohair (Kitten Mohair from Sandnes Garn). However, I knitted the coat a little tighter than planned, so the result became a little too small. Luckily we have lots of possibilities to make it bigger, to use an iron, for instance. The result came out quite nice in the end, and I am pleased!

The coat is knitted by hand, except the arms – witch I knitted on my LK150 knitting machine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.