Vidunderbrygg mot forkjølelse


For et års tid siden, da jeg hadde pakket bagen og var klar for å reise en tur sørover hjem til familien min, kjente jeg en gryende halsbetennelse på kroppen. Jeg hadde kjent tendensene lenge, og nå følte jeg at det kom til å bryte ut. Jeg gruet meg til dagen etter, da jeg skulle kjøre 60 mil med mine barn for å være med på en barnedåp.

Plutselig kom jeg til å tenke på en vidundermedisin min kollega hadde gitt meg. Hun lovte i hvert fall at den skulle gjøre godt for en syk kropp, men jeg hadde ikke forsøkt den i noen stor grad tidligere.

Febersyk jente i bæresele mens mor brygger medisin-te

Febersyk jente i bæresele mens mor brygger medisin-te

Desperat som jeg var, laget jeg meg en prosjon, drakk opp alt, tok en paracet og en ibux og gikk rett til sengs. Da jeg våknet neste dag var halsbetennelsen helt borte, ikke noe tegn til feber, og jeg var så og si helt frisk igjen!

Dette var for et år siden, men slik sykdom forsvinner dessverre ikke for evig og alltid. Denne helgen har forkjølelsen nok en gang sneket seg på flere av oss i husstanden, meg selv inkludert. Derfor fant jeg ut at jeg skulle servere denne teen til hele familien denne gangen, og se hvem som ville ha – og eventuelt om det kom til å ha noen effekt denne gang også.

Amelia, som var mest syk, var den som ikke ville ha noe, dessverre. Amanda og Olivia likte teen kjempegodt, og drakk en kopp hver. Jeg drakk resten. Om det hadde noen effekt denne gangen? Vel, det har seg slik at kollegaen min sa til meg: «Lag denne porsjonen, drikk alt rett før du legger deg, så vil du føle deg bedre dagen derpå». Jeg laget samme porsjon, men fordelte den på hele familien. Da ble ikke doseringen like stor, og effekten ble muligens noe dårligere.

Derfor ble det ikke den store endringen dagen derpå denne gangen, dessverre. Derimot følte jeg meg utrolig pigg like etter at jeg drakk teen. Jeg hadde følt meg dårlig hele dagen, men den tunge forkjølelseståka som hang over meg, forsvant faktisk helt etter at jeg hadde kost meg med denne drikken. Det er jo en kjent sak at krydder har blitt brukt som medisiner i lang tid, kanskje spesielt kanel. Det virket «før i tiden», hvorfor skulle det ikke virke nå?

Om man føler seg friskere på grunn av teen som ble drukket, eller av andre grunner, vil vi aldri vite. Men en stor bonus er at teen smaker kjemegodt. Så hvis du ikke tror på annet enn paracet og en varm seng mot forkjølelse, så kan du likevel drikke denne teen, bare for å kose deg 🙂

Slik gjør du for å lage vidunderdrikken:

IMG_0776Ingredienser
5 dl vann
1,5 dl melk
1/2 kanelstang
6 nellikspiker
10 kardemommekapsler
1 pose te (du kan gjerne bruker 2 poser te, hvis du vil ha sterkere te-smak på drikken. Husk å bruke koffeinfri te hvis barna skal drikke dette)
4 ts sukker

Fremgangsmåte:
Ha krydderne i en morter og knus det godt. Det kan lønne seg å ta en kryddertype om gangen, slik at du får knust alt ordentlig.

Ha vann, krydder og sukker i en kjele og kok opp. Sett deretter kjelen av platen, ha i melk og te, og la det trekke i minst 5 minutter, gjerne lengre.

Teen synes jeg er best hvis den blir servert direkte fra kjelen og rett i koppen fra en øse. Tidligere pleide jeg å sile teen, men jeg synes kryddersmakene sitter mye bedre hvis man ikke gjør det. Det er jo tross alt krydderiene som er årsaken til at teen er både god og helsefremmende.. Her er det smak og behag som gjelder 😉

 

Og den som er syk skal kunne kose seg med litt ekstra godsaker til teen. God bedring! 🙂

Unn deg noe godt når kroppen har det vondt!

Unn deg noe godt når kroppen har det vondt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.