Kreative kveldsrutiner


plussDet er lenge siden jeg skrev om glade og aktive barn på bloggen. Jeg hadde en periode for en stund siden der jeg delte ett og annet i den retningen, men bloggen har vært ganske «mettet» av håndarbeidsrelaterte temaer i lang tid. Det er tross alt fint å skrive om andre ting også i ny og ne 🙂

For i hverdagen min så er det ikke håndarbeid som står først i køen, barna kommer selvsagt først. Og navnet «Tid til overs» kan i den forbindelse oversettes med «Energi til overs». For det er slitsomt med tre små, det skal jeg ikke nekte for. Men da må man også finne gode løsninger på ting, som gjør at både barn og voksne er glade og fornøyde. Aktive og glade barn er alltid å foretrekke fremfor masete, sutrete, TV-tittende og iPadstirrende barn, og jeg forsøker alltid å bringe frem det kreative i de små.

Mine barn er glad i TV, og de elsker iPad. I lang tid har iPaden vært i bruk før leggetid. Det har handlet om å kle de tre små i nattkjole og få de inn på tvillingene sitt rom med hver sin iPad i fanget. Selv har jeg ofte ligget blant dem med telefonen i hånden. Kjempesosialt og kjempesmart. (Sagt med en god dose med ironi..).

kosekrokenEn dag fikk jeg det for meg at jeg skulle ommøblere litt. Et lite bord som egentlig stod i veien i vår lille stue ble flyttet opp til barnerommet. Et par stoler ble plassert inntil bordet, og vips, så hadde de et lite søtt barnebord på rommet sitt. Brått ble iPadkveldene erstattet med lek og moro. Ikke syting og krangling, men konsentrert og rolig lek. Målet med iPadene var at det skulle være rolig en stakket stund før leggetid, men jammen ble det stille med disse nye kveldsrutinene også! Og best av alt – dette er mye koseligere enn å stirre på en skjerm!

full konsentrasjonNye leker er alltid en hit, men ofte blir barna så fort lei av dem. En god strategi som motvirker dette er å gjøre leker utilgjengelige for barna, slik at de ikke står fremme hele tiden. Det er dette jeg gjør på rommet til tvillingene. Vi har en hylle som er montert høyt på den ene veggen. På denne hyllen har jeg diverse kasser med diverse leker i. Den ene inneholder lego, den andre byggeklosser, det er en god dose med perler å oppdrive, og det er noen puslegreier i den siste. Hver kveld, når vi sitter rundt det lille bordet på rommet til tvillingene, spør jeg hva de har lyst til å leke med. Noen ganger vil de perle, andre ganger vil de bygge med byggeklosser. Men det er liten tvil om hva som er favoritten: Pluss Pluss.

Pluss Pluss er en haug med plusser i diverse farger som kan pusles i uendelige former og fasonger. Her finnes det ikke noe «rett og galt», og det passer perfekt for tvillingene på litt over to år. Likevel synes Olivia, som har passert 4, at det er like gøy. Hun lager et uidentifiserte objekter, så går halve leken ut på at jeg skal gjette hva hun har laget. Like kreativt utfordrene for meg som for henne, det skal jeg love 🙂

Det hele handler altså om kontrollert, kreativ lek, og leken inkluderer en voksen. For så fort den voksne er borte i mer enn to minutter, finner du enten alle perlene utover gulvet, ellers har noen begynt å krangle. Men så lenge du sitter der og kan oppmuntre litt med ord som «Så flink du er, Amanda», og «Åi, så fint det ble Olivia», så kan de holde på ganske lenge. Og hvis du har en del kasser med ulike leketøy i, så kan det være at du bruker perlene kun én gang i uka. Og da er det gøy med perler, siden det ikke er så ofte de står fremme.

Det aller beste med dette er at når man roper «Nå er det leggetid!!», så vet barna at dette er noe lystbetont. De springer glade over stuegulvet for å få på seg nattkjole fortest mulig, for da vet de at de kan få leke litt sammen med mamma. Det er tross alt ikke å ofte jeg leker sammen med dem.

et barns mesterverk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.