Bokbind av plastposer


I år skal jeg ha valgfaget Design & redesign, og det gleder jeg meg masse til. For her er det visse verdier som står veldig høyt. Miljøbevissthet. Gjenbruk. Redesign. Holdbarhet. Skaperkraft. Kreativitet. Alt dette er ting jeg bryr meg om, og jeg ser frem til å fordype meg mer i disse temaene – sammen med en gjeng med ungdom som har samme interesse.

Det første prosjektet vi har dratt i gang med ble inspirert av dette blogginnlegget. For dette med plastposer er jo et problem hos oss, og sikkert hos mange andre husholdninger også. Jeg prøver desperat å bruke handlenett når jeg handler, men noen ganger glemmer jeg å ta det med. Dessuten bruker mannen ALDRI handlenett. Med andre ord har vi så mye plastposer hjemme at vi i blant må kaste en del. Her var det altså muligheter til å bruke noe man har alt for mye av og gjøre det om til noe nyttig. Smart gjenbruk, med andre ord.

Men jeg kunne ikke sette i gang et prosjekt med D&R-gruppen min uten å ha prøvd det ut selv. Så da tvillingjentene mine kom hjem fra skolen med lesebøker som skulle ha brede på, da kom idéen som lyn fra klar himmel – kan jeg bruke denne teknikken til bokbind?

 

 

Så vi heiv oss rundt, jeg fant strykejern og bakepapir og ungene sorterte ut posene de ville bruke. Kort fortalt gjorde jeg det slik:

  1. Jeg hadde to lag med plastposer som var en god del større enn det jeg til slutt trengte (plasten krymper når du stryker). Pass på å få bakepapiret både på undersiden og oversiden av plasten, så kan du stryke. Jeg anbefaler å prøve deg frem med temperaturen, men jeg fant ut at med mitt strykejern ble den varmeste innstillingen for varm. Da krøllet plasten seg. Stryk over plasten til de smelter sammen, og de to posene til slutt blir til ett lag.
  2. Når grunnen er laget så kan du pynte som du vil. Jeg og Amanda klippet ut små biter på måfå, som til slutt ble et monster hun kalte for Granny (ref. spillet)! Jeg strøyk på en og en bit om gangen, og monsteret ble til i en kreativ prosess sammen med vesla. Dette var veeeldig koselig 🙂
  3. Renklipp bokbindet, ca 5 cm utenfor kanten av boken når den ligger åpen.
  4. Deretter lagde jeg bokbind på den «gammeldagse måten«. Men siden plast ikke kan brettes på samme måte som papir, så brukte jeg strykejernet i skøytene i stede. Pass på å bruke bakepapir på begge sider av plasten så du ikke smelter det fast i boka.
  5. Helt til slutt så jeg behovet for litt tape for å feste bokbind til bok. Måtte skolen tilgi meg for dette.

Det tok ikke spesielt lang tid, dette her. Ei heller var det noen store utfordringer. Den største utfordringen var vel at vi nesten bare hadde kiwi- og Rema 1000-poser på «lageret» vårt. Men at vi fant en dyreparkenpose reddet den ene tvillingjenta, og det å lage et grønt monster av en vinmonopolet- og xxl-pose reddet den andre. 🙂

Fornøyde ble de til og med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.