Tiden er inne for pepperkaker igjen


Pepperkaker! Det runger av glede i huset når det ordet blir nevnt! Er det noe disse ungene mine elsker, så er det nettopp det. Men det er nok ikke bare pepperkaker de er glade i. Det er hele prosessen og stemningen rundt julebaksten også. Den ene kvelden fylles hele huset med deilige krydderdufter, og plutselig er pepperkakedeigen klar. Dagen etter brukes hele stuebordet til pepperkakebaksten, og halvparten av deigen havner rett i magen 🙂 Den tredje dagen pynter vi pepperkakene. Humøret er på topp, julestemningen er lett tilgjengelig og magene er fulle av godsaker.

Som bildet avslører har melisglasuren ikke bare endt opp på pepperkakene, men også i (og rundt munnen) på Olivia 🙂
pepperkaker3

Jeg pleier å bruke denne oppskriften når jeg baker pepperkaker, og jeg blir like fornøyd hver gang. Men det nye jeg gjorde i år som jeg ble veldig fornøyd med, var pyntingen. Det vil si – pyntingen var det barna som stod for. Her var det non-stop og kakepynt om hverandre. Det oppsto faktisk en samtale mellom meg og gubben, om pepperkakene i det hele tatt kom til å bli spiselige. Du vet, sånn hard sukker-kakepynt som er (mye) penere å se på enn å spise.. En litt for stor dose av dette på en gang er ikke godt!

Uansett hvordan resultatet på pyntingen blir, er det melisen som er noe styr hvert år. Hvordan gjorde jeg det i fjor? Hva er den beste blandingen?

I år googlet jeg dette før jeg satte i gang med pyntingen. Jeg bestemte meg til slutt for å lage noe som heter Royal Icing. Det er noe jeg ble veldig fornøyd med!

pepperkaker2

Du har sikkert opplevd melis som aldri størkner? Det er ganske irriterende! Selv husker jeg godt da jeg stod på kjøkkenet til svigerforeldrene mine, der jeg holdt fast i pepperkakehusets vegger og tak i påvente på at melisblandingen min skulle stivne. Den stivnet til slutt, men jeg hadde ikke tålmodighet til å holde huset på plass mens jeg ventet. Det ble så-som-så det pepperkakehuset det året. Jeg vet at innholdet i melisblandingen var den samme. Kun fremgangsmåten er annerledes.

Royal Icing har den store fordelen at den størkner veldig raskt. På bildene ovenfor kan du se at melisen har størknet så fort at det beholder sitt «3D-preg», altså flyter det ikke utover.

Oppskriften på Royal Icing er veldig enkel.

Ingredienser:
1 eggehvite av et stort egg
Ca 200 gram melis
0,5 ts sitronsaft

Fremgangsmåte:

  • Pisk eggehviten stiv (ca 3 minutter).
  • Ha i sitronsaft
  • Ha i melis, ca 2 ss om gangen.
  • Fortsett å ha i melis helt til du er fornøyd med konsistensen. Den skal være så stiv at hvis du har litt melisblanding mellom tommel og pekefinger og trekker fingrene fra hverandre, skal den spissen som dannes mellom fingrene bli stående i været og ikke bøye seg.

Ha melisblandingen i en frysepose og klipp et lite hull i et hjørne.

Nå har jeg klar oppskrift på både pepperkaker og melisglasur til neste år. Og denne melisglasuren skal egne seg perfekt til pepperkakehus også, så da blir det kanskje det neste år, hvem vet 🙂

peppekaker1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.