Strikkede gensere som siger ut i halsen


Er det noe mer irriterende enn garn som siger og blir stort og slafsete? Kanskje du en gang hadde en genser som satt som et skudd, men etter litt bruk så ble den alt for stor. Dette har jeg opplevd mange ganger, men spesielt alpakkagarn synes jeg har en tendens til å endre seg.

Strikkede plagg er kostbare både på tid og penger, og da er det viktig med vedlikehold! Hvis klærne siger og endrer seg er det flere ting du kan gjøre. To av de tingene skal jeg fortelle om her:

LØSNING 1

Den enkleste løsningen er å vaske plagget. Følg vaskeanvisningene på garnet du har brukt, legg plagget flatt, form det slik du ønsker det og la det ligge til det er helt tørt. Genseren vil nå være god som ny!

LØSNING 2

Det er ikke alltid løsning 1 hjelper. Jeg hadde f.eks en ponco som jeg vasket helt uten resultat. Utfordringen i dette tilfellet var nok at denne poncoen er tyngre sammenliknet med en genser, og da henger det mer vekt i halslinningen. Hva enn jeg gjorde var ponchoen alt for stor i halsen, noe som resulterte i at jeg nesten aldri brukte den.

Men så ble det vinter og strømmen ble dyr. Jeg satt og småfrøs i stua, og fikk det for meg at jeg skulle ta frem poncoen igjen. Men denne gangen fant jeg også frem en heklenål. Jeg heklet en rad eller to med fastmasker fast i halslinningen, og vips, så satt poncoen som et skudd igjen.

Dette har jeg gjort med utallige gensere. Jeg har heklet denne og denne med en gulltråd i halslinningne, denne og denne har jeg heklet med en kontrastfarge i linningen, også var det denne, da. Da jeg fikset den i halsen fant jeg ut at jeg skulle lage en YouTubevideo som viste hvordan jeg fikset problemet med en halslinning som siger og blir innmari svær. Den kan du se nederst i dette innlegget.

Konklusjonen min er at hvis du vasker klærne for å få formen tilbake, så kan det være en midlertidig løsning, formen vil sige på ny og på ny. Dessuten vasker jeg mine strikkede plagg bare når det er høyst nødvendig, dette for å bevare klærne i best mulig stand over lang tid. En rad med fastmasker i halslinningen, gjerne med originalgarnet hvis du har spart på det, er en usynlig og varig løsning, som, etter min erfaring, forlenger bruken av gensere i stor grad.

Prøv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.