Håndarbeid og søm,  Hekling,  Teppe/Pledd

Teppe av restegarn

IMG_8897Restegarn er et elsket og hatet tema. Kanskje mest hatet. Det er vel fordi at mange er slik som meg: Det er mer inspirerende å gå i gang med et «ordentlig» prosjekt, enn å prøve å finne ut av hva du skal gjøre med en haug med garnrester.. Men noen ganger kommer motivasjonen overraskende på, og da er det bare å hive seg på bølgen! For meg skjedde dette for en måned eller to siden, da jeg så for meg et heklet teppe av restegarnet. Jeg begynte med iver og pågangsmot, men desverre dabbet det fort av igjen.. Det som er så flott er at jeg har en fin kur mot dette, noe som jeg har forsøkt tidligere med stort hell. Vi skulle på hyttetur denne helgen (derfor har det vært litt stille på bloggen de siste dagene), og jeg hadde med meg kun dette og ingenting annet av håndarbeid:

Det er nemlig slik, at hvis man gir seg selv intet annet alternativ enn å sitte i solveggen med hendene i fanget, så blir plutselig restegarnsprosjektet ganske all right å holde på med allikevel. Slik ble det iallfall for meg 🙂 Så vel hjemme fra hytteturen, med rød nesetipp og slitne barn, kan jeg si meg ganske fornøyd med å ha blitt kvitt en del gram med restegarn denne helgen!

Slik gjorde jeg det:

  • Som nevnt ovenfor valgte jeg ut en «rute» som jeg skulle hekle. Det flotte med slikt håndarbeid er at man fort lærer seg oppskriften utenat, og til slutt går heklenåla i en rasende fart – uavhengig av om man prater, ser på TV eller koser seg i sola 🙂
  • Uansett hvilken garntype jeg hadde, om det var tykt eller tynt, brukte jeg samme oppskrift med samme heklenål. Målet mitt var å strekke det ut og stive det litt etter at det var ferdig. Jeg regnet derfor med at størrelsene på rutene ville bli like store etterpå.
  • Jeg plukket ut et nøste, heklet til det ble tomt, og fortsatte med et annet. Det kan jo være litt lurt å tenke litt mønster i fargene i mengdene av små nøster, men jeg gav ikke det så stor oppmerksomhet. Det eneste jeg passet på, var at jeg ikke byttet farge midt i en rad. LITT system må det jo se ut som om man har…!

IMG_8899

  • Når det ble en del ruter å velge mellom, begynte det å forme seg ideér av fargekombinasjoner i hodet mitt. Men jeg fant ut at det måtte til noe nytt garn for å få til et fint restegarnsprosjekt. Jeg falt pladask for et skikkelig neonfarget garn som jeg gikk forbi på europris, og dette har jeg brukt som «gjennomgangsfarge» i teppet. Jeg heklet et par ruter i denne fargen, også heklet jeg en rad rundt hele teppet med fastmasker. Det vil si.. Jeg heklet rundt teppet med fastmasker helt til nøstet var tomt. Det ble nesten 4 rader 🙂
  • Da jeg skulle montere teppet la jeg rutene jeg ville bruke forran meg på gulvet (eller på terassegulvet :-)). Nok en gang plukket jeg ut garn i restegarnshaugen min, denne gangen for å hekle rutene sammen. Når jeg hadde tynt garn heklet jeg en fm (fastmaske) i hver stav/lmb (luftmaskebue) mellom rutene, med en lm (luftmaske) mellom hver fm. Når jeg heklet sammen med tykt garn festet jeg i annen hver stav/lmb uten lm mellom. Da ble resultatet sånn nogenlunde likt.
  • Til slutt heklet jeg kanten rundt og festet trådene.
  • Jeg ønsket å strekke teppet, og «stive» det litt slik at det forble slik uten at det skulle trekke seg tilbake når det ble tørt. For å få det til kokte jeg et par liter vann med vannkokeren, og blandet i litt sukker (0,5-1 dl). Jeg dyppet teppet i blandingen og  klasket det ut på terrassegulvet. Deretter strakk jeg teppet til den fasongen jeg ville ha og gikk inn og spiste middag. Da middagen var fortært og kaffekoppen var tom, hadde den varme mai-sola tørket teppet, og vips – var første del av restegarnsprosjektet over. For selvfølgelig er jeg nå i gang med et liknende teppe nr 2. For jeg er ikke i nærheten av å se bunnen på restegarnskurven min..!

Oppskriften er hentet fra «Hekling i sommersol» av Olaug Kleppe

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.