Strikkemaskinkurs for Silver Reed KL150 – Del 3 (klargjøre garnet til strikking)


Før du skal i gang med å strikke på strikkemaskinen er det lurt å vite litt om hva slags type garn du kan bruke. Hvis du ser i bruksanvisningen (side 6), får du en oversikt over hva slags spenning sleden bør ha til ulike tykkelser garn. Tynnere eller tykkere garn enn det du ser her er ikke anbefalt å bruke. Husk også på at f.eks mohairgarn ofte ser tynnere ut enn det egentlig er fordi det er såpass fluffy. Uansett garn: Husk alltid på å strikke strikkeprøver før du går i gang med et prosjekt. Dette kommer jeg tilbake til i del 4 i kurset.

Som nevnt i del 1 kan man gjerne kjøpe garn som er klart til bruk for strikkemaskin, men det er heller ikke noe problem å bruke garn som er tiltenkt håndstrikk. Men skal du gjøre dette må du vite hvordan du klargjør garnet til strikking.

Du må ha en nøstemaskin for å få dette til å fungere smertefritt. Min favoritt heter L-2 Wool Winder, og den kjøpte jeg på Kreaktiv på Kvadrat i 2012. Jeg tror ikke de har den på lager nå lengre, men søk etter nøstemaskin på nett, så kan du nok få tak i noe bra.

Samtidig som du nøster om garnet anbefaler jeg å vokse garnet. Det har jeg skrevet litt om i dette innlegget, og som du ser av kommentarene på nevnte innlegg har jeg tidligere solgt voks til strikkemaskin. Det gjør jeg ikke lengre, og mange spør «Hvor skal jeg da få tak i voks??». Prøv et ufarget stearinlys eller telys. Eller kjøp på eBay. Finner du noen norske forhandlere som selger voks, legg gjerne igjen en kommentar så skal jeg skrive det opp her.

En demonstrasjon av min favoritt-nøstemaskin og hvordan jeg vokser garnet ser du i videoen under. Her forklarer jeg også hvorfor du må bruke nøstemaskin til strikkemaskinen, og hvorfor du alltid bør hente tråden innerst i nøstet og ikke den ytterste.

Jeg har også en eldre video som ligger ute på YouTube som handler om samme tema. Her bruker jeg en annen type nøstemaskin, i tillegg så viser jeg hvordan jeg vokser med et stearinlys.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.