Prestasjonsangs av dimensjoner


DSCF0004_ copyHva får du prestasjonsangs av? I håndarbeidsverden, mener jeg? Får du det av å sende en bestillingsvare til en ukjent, eller når du sender en bursdagsgave til en i familien? Jeg har alltid litt prestasjonsangst. Spesielt hvis det er et oppdrag som kunden, enten det er en jeg kjenner eller ikke, skal betale for det jeg leverer. Jeg vil at det skal være så perfekt som det kan være, og jeg er livredd for at noen skal klage. Men når man sender ting til ukjente kunder, så hører man stort sett aldri fra dem igjen. De kan kaste plagget jeg har laget i søpla – eller de kan elske det over alt på jord, og jeg vil aldri få vite det.

Men når man får en bestilling fra en i familien. En bestilling som skal betales for. Fra noen som ikke tar på seg hva som helst på kroppen, og fremstår med en kjent og karslig stil, og aldri avviker fra denne stilen. Når han bestiller en ny jakke fra undertegnede. Vel. DA kom prestasjonsangsten.

Det er nok litt drøyt å kalle det for prestasjonsangst. For noen angst er det jo ikke i det hele tatt. Men når jeg sier at jeg fryktet oppgaven, så overdriver jeg ikke. Det er én ting å sende en pakke i posten, og aldri høre noe igjen. Men når man skal overlevere den til en som man treffer både titt og ofte. Såpass ofte at jeg er redd for at vedkommende skal føle at han MÅ bruke jakka fordi jeg har laget den. Og såpass nær at han kanskje ikke ville tør å si at han ikke likte jakka.. Da vil man VIRKELIG at jakka skal bli perfekt.

Prosessen fra planlagt jakke til ferdig jakke tok lang tid, faktisk flere måneder. Litt på grunn av min latterlige tendens til å ikke klare å fullføre påbegynte prosjekt før jeg begynner på nye, som jeg snakket om i forrige innlegg, men også fordi at jeg gjerne ville ta meg litt god tid. Jeg tar ofte klokere valg om jeg ikke stresser, og her ville jeg ha veloverveide avgjørelser før jeg bestemte meg for hvilke teknikker/metoder jeg skulle benytte meg av.

Og jakka ble til på denne måten:

  • DSCF0002_ copyJeg ba han som skulle ha jakka hente ei anna jakke han likte fasongen på. Deretter tok jeg mål fra denne jakken, og overførte det til DesignaKnit.
  • Jeg valgte garn og strikkefasthet. Jeg ønsket en litt solid og tettstrikket jakke i et røft preg. Han som skulle ha jakka ville ikke at den skulle være for varm. Jeg valgte garnet Line fra Sandnes garn (svart) og kombinerte det med en tynn tråd 45% kasjmir og 55 % silke i koks. Da ble det litt luksus i jakka siden det inneholder silke/kasjmir, men fremdeles litt røft på grunn av at det var lin/bomull der også.
  • DesignaKnit og Silver Reed LK150 samarbeidet godt, og jeg strikket egentlig jakka i en fei. Etter at jakkedelene var ferdigstrikket dynket jeg dem i vann, formet de slik jeg ville ha dem (her dobbeltsjekket jeg med målene jeg hadde tatt), og la dem flatt på varmekablene på badet for å tørke. På denne måten holder plagget den formen jeg ønsker.
  • Jakka skulle ha fór. De ferdigformede plaggdelene jeg hadde strikket ble mal til fórdelene, og jeg klippet ut fóret med 1-2 cm sømmonn. Deretter sydde jeg med en foldefot med symaskinen langs alle råkanter på fóret som ikke skulle sys sammen (liv, ermer, hals). Til slutt sydde jeg sammen forstykker/bakstykker/ermer. Fóret skulle i tillegg ha innerlommer, og jeg sydde på en i hver side.
  • Deretter var det frem med Hague Linker for å montere jakka.
  • Jakka skulle ha vrangbord i liv, armer og hals. Dette strikket jeg i et kontrastgarn med strikkepinner. Halsen strikket jeg en gang, måtte rekke den opp igjen og strikke en på nytt. Man vet hvordan man vil ha det, men akkurat hvor mange masker som skal til er ikke alltid like lett å vite. Jeg plukket også opp masker på langs av åpningen foran og strikket en stolpe i glattstrikk, som jeg deretter sydde fast på baksiden for hånd.
  • Deretter skulle fóret sys inn i jakka. Jeg hadde tenkt å sy for hånd, men fant fort ut at det ville fungere bra med symaskin. Jeg sydde midt i overgangen fra vrangborden til glattstrikken ved liv, ermer og hals.
  • Da var det bare å finne en glidelås som passet. Jeg hadde handlet 3 glidelåser, men ingen passet, så jeg måtte på ny handletur. Når glidelåsen var i hus, var det bare å montere den, så var jakka ferdig.

Prestasjonsangst lagt til side – jeg har utfordret meg selv på dette oppdraget og gjort ting jeg ellers aldri ville ha forsøkt. Og resultaet ble bra! Og om jeg skal si det selv, så synes jeg den kjekke herremannen kledde jakka utrolig godt! Godt jobbet, Ingunn. *Klapper seg selv på skulderen*.

 

Jakka er strikket på en Silver Reed LK150 i garnet Line fra Sandnes Garn pluss en tråd silke/kasjmir. Oppskriften er utformet ved hjelp av DesignaKnit. Fóret er kjøpt på Stoff og Stil og sydd sammen med symaskin.

Teknikker brukt på denne jakka:

Foto: Synnøve G. Solberg

DSCF0002_ copy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.