Ostekake med blåbær 2


ostekake2Det er nok mange som merker at motstanden blir liten når man kommer over en kake som smaker virkelig godt. En kake som smaker sånn passe godt tar man et stykke av, og ferdig med det. En skikkelig god kake tar man et til kakestykke etter det første. Også tar man ett til etterpå det igjen. Også tar man enda et til utpå kvelden etter at gjestene har gått, og kaka er satt bort i kjøleskapet. Det er ingen som ser det siste stykket som forsvinner. Slik er iallfall jeg.. 🙂

Jeg elsker alle kake som inneholder philadelphia og/eller andre typer kremost. Både i gulrotkake og ulike muffins/cupkakes blir det brukt i kremen, og selvsagt er ostekake en hit. Iskake med philadelfia har jeg også laget, og det ble bra det og. Jeg har lenge siklet på diverse oppskrifter på stekt ostekake, men har aldri kommet så langt at jeg har lagd det. Helt til i går. Og i dag fikk jeg oppleve en kakesmak av dimensjoner. Jeg har ikke lyst til å fortelle hvor mange kakestykker jeg har spist i dag 😉

Oppskriften er hentet fra bloggen www.frutimian.no, trykk her for å se oppskriften på denne nettsiden.

Oppskriften som følger her er som et utgangspunkt fra Fru Timian sin blogg, men jeg har endret oppskriften noe – både med ingredienser og steketid.

Ingredienser:

Kakebunn:
300 gram digestivekjeks (akkurat nok til at småungene kan dele resten av den 400 grams store kjekspakken)
100 gram smør

Ostefyll:
3 dl kesam original
600 gram Philadelphia
3 dl creme fraiche
3 egg
250 gram sukker
Saften av 1/4 sitron

Bær:
Ca 200 gram bær (ferske eller frosne). Blåbær, jordbær, multer, bringebær – hva du velger er opp til deg 🙂 Bruk gjerne sesongens varer, da blir det best.
1-2 ss sukker
1 ss maisenna
2-3 ss vann

ELLER ca 200 gram med syltetøy. Det funker også veldig bra!


Fremgangsmåte:

Knus kjeksene og smelt smøret. Bland sammen og trykk ut i en 26 cm form med bakepapir i bunnen. Stek nederst i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Vær obs på at kakeformen du bruker bør være tett, siden både smør og ostefyll kan flyte utover om du har en kakeform som ikke er tett. For å være på den sikre siden anbefaler jeg å steke kaken på et stekebrett, ikke rist.

Mens kakebunnen steker, bland sammen ingrediensene i ostefyllet slik at det blir en jevn masse.

Bærene has i en kjele sammen med sukkeret, dette skal kokes til sukkeret er oppløst. Bland sammen vann og maisenna, og rør det i bærblandingen. Etter et lite oppkok settes bærene til side.

Ha halvparten av ostefyllet på den forstekte kakebunnen. Bre halvparten av bærblandingen/syltetøyet utover på kaken, gjerne som små «klatter» her og der. Ha resten av ostefyllet over kaken og avslutt med resten av bærblandingen/syltetøyet. Bruk gjerne skaftet av slikkepotten til å lage «mønster» på toppen av kaken til slutt.

ostekake1Kaken stekes nederst i ovnen på 200 grader i 15 minutter, deretter slås ovnen ned til 110 grader, og kaken skal stå i 40 minutter til. Slå så av ovnen uten å åpne døren, og la kaken stå å «kose seg» i halvannen time.

Ta kaken ut av ovnen, og la den stå i køleskapet over natten. Dagen etter kan du fjerne kakeformen og sette kaken på et kakefat. Vær forsiktig når du skal ta av bakepapiret slik at ikke kaken faller fra hverandre.

Når kaken tas ut av ovnen skal den disse noe i midten, men allikevel virke litt fast. Da jeg stekte denne i går var jeg sikker på at kaken ikke var ferdigstekt og at den kom til flyte utover kakefatet når den skulle skjæres i. Men etter en natt på kjølerommet var den jammen fast og fin i fisken, og den hadde en silkemyk, men fast og nydelig konsistens!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 tanker om “Ostekake med blåbær