Blogg,  Matlaging

Eltefritt brød

Jeg har bakt eltefritt brød lenge, og jeg er veldig begeistret for denne baksten! Det er superenkelt å få til, og resultatet blir kjempebra. Runde og luftige brød som er kjempegod på smak. Og ikke minst blir det en utrolig god skorpe på brødet når det stekes på denne måten.

Det er ikke få eltefrie brød jeg har bakt i løpet av de siste årene. Resultatet har vært variert, og det måtte til en del prøving og feiling til før jeg fant en løsning som fungerte perfekt for meg. Man kan nemlig elte brødet på forskjellige måter, heve brødet på forskjellige måter, og steke i forskjellige former.

En ting som jeg imidlertid alltid har irritert meg over, er at brødet faller så sammen når jeg hiver deigen i den varme gryten. Jeg har ikke forstått hva jeg har gjort feil. Har forsøkt forskjellige type deiger, forskjellige typer hevemetoder, og ingenting har hjulpet. Jeg har fosøkt å google problemet, men har ikke funnet noe svar. Helt til jeg tilfeldigvis leste noen kommentarer på en oppskrift på www.trinesmatblogg.no. Her var det ei som hadde hatt samme problem som meg, og en annen kom med et tips til hva hun kunne gjøre. I de fleste oppskrifer på eltefrie brød står det at man skal la deigen stå til heving på kjøkkenbordet over natten. Denne damen sa at dette var for varmt for deigen, og da ville deigen heve for mye. Tipset hennes var å la deigen heve i et kjøligere rom, for eksempel i en kjølig kjeller.

I sommer forsøkte jeg dette for første gang, og forskjellen var stor! Der brødet mistet alt piffen når jeg hadde det oppi gryta før, holdt den fasongen denne gangen. I gryta hevde brøet ennå mer, og i ferdig form var brødet mye lettere og luftigere enn noen sinne!

Vel. Nok prat. Her kommer en favorittoppskrift jeg til stadighet vender tilbake til. Eltefritt havrebrød. Med fremgangsmåte 🙂

 

  1. Bland sammen følgende ingredienser i en bolle som du har lokk til. Deigen blir ganske klissete, så det holder lenge å blande ingrediensene sammen med en skje.
    1. 375 gram hvetemel
    2. 60 gram sammalt rug
    3. 60 gram sammalt hvete
    4. 180 gram havregryn
    5. 5,5 dl vann
    6. 1/4 ts gjær
    7. 1 1/2 ts salt
  2. Sett lokket på bollen, plasser bollen i et kjølig rom (for eksempel en kjeller), og la den stå der over natten. Jeg pleier å la den stå i ca 14 timer, men den tåler både kortere og lengre tid.
  3. Når jeg baker ut, pleier jeg å bruke en spisebrikke som jeg har kjøpt på kid (se bilde). Jeg fordeler masse mel utover denne spisebrikken, og heller så deigen ut på denne. Du skal nå brette deigen noen ganger. Hvordan du gjør det kan du se i denne videoen.
  4. Når deigen er ferdig brettet, vask bollen du har brukt, smør den med en raus dæsj med smør eller olje, og ha deigen tilbake i bollen. Den skal nå heve i ca 2 timer.
  5. Når det har gått 1,5 timer setter du gryten din inn i en kald ovn og skrur temperaturen på 250 grader. Du kan bruke både keramikk og jerngryte. Selv har jeg jerngryte, og er veldig fornøyd med den. Det viktige er at gryten din har lokk, for brødet skal nemlig stekes med lokk på.
  6. Når gryten har stått i ovnen i 30 min har du deigen oppi gryten. På grunn av at du har smørt bollen med olje/smør, skal deigen slippe relativt lett og dette rett ned i den varme gryten. Du må gjerne riste litt på gryten for å justere plasseringen på deigen.
  7. Ha lokket på gryten , og sett gryten tilbake i ovnen. La det steke i 40 minutter.
  8. Ta ut brødet og la det avkjøle på rist.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.