Året som har gått 2


Ja, jeg begynner litt tidlig. Men nå skal jeg rett og slett oppsummere året som har gått, og til slutt si god jul til alle mine trofaste lesere. Om ikke mange dager setter jeg meg nemlig i bilen sammen med min mann og mine barn, og kjører hundrevis av mil for å treffe familie og venner. Jeg har bestemt meg for å gi meg selv skikkelig juleferie. Ikke bare «vanlig» juleferie, med familie, venner, julegaver og god mat. Nei, SKIKKELIG juleferie, med blogge- og håndarbeidsfri. Det vil si: det er svært sannsynlig at det allikevel dumper inn ett blogginnlegg eller to, men ingenting er planlagt. Jeg tar det litt som det kommer. Og «håndarbeidsfri» betyr egentlig bare at jeg kan lage noe fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg . For å dra på juleferie uten noe håndarbeid å drive på med, er rett og slett uaktuelt. Men strikkemaskiner og symaskiner blir igjen hjemme, og jeg tar bare med strikkepinnene. Det er fri i seg selv bare det 🙂

Jeg skal ikke nekte for at året som har gått har vært preget av at jeg har blitt trebarnsmor. Å ha nyfødte tvillinger er ingen lett affære, og produksjonsnivået har bært preg av det. Håndarbeidsbasillen har latt vente på seg, men den angrep med full kraft da jeg fant ut at jeg skulle strikke dåpskjole til en av tvillingene. Det var et utrolig inspirerende prosjekt, som jeg glatt kan dra frem som en favoritt av det jeg har gjort i år.

Genser i freshe farger2Neste høydepunkt var vel da jeg kjøpte meg en overlock. Jeg kjøpte den egentlig fordi jeg skulle forenkle monteringen av strikketøyet jeg hadde strikket på strikkemaskinen. Men i bunn og grunn bidro den til en enorm produksjon på sømfronten. Å lære seg å sy klær til sine egne barn viste seg på langt nær å være så vanskelig som jeg hadde trodd. Månedene frem mot sommeren besto i utallige timer med mønster, klipping i stoffer, og spente skuldre over symaskinen. Og da jeg innså at det var like enkelt å sy klær til meg selv, ja, da var jeg et glad menneske i lang tid. Det har seg nemlig slik at jeg hater å shoppe klær. Men jeg tar mer enn gjerne en tur på Stoff og Stil. Hvis jeg kan sy min egen garderobe, er det kanskje håp for meg også 🙂

I sommerferien kjøpte jeg meg en ny strikkemaskin, en Silver Reed LK150. Jeg hadde lenge utfordret min SK280 med litt tykkere garn enn maskinen hadde godt av, og jeg hadde innmari lyst til å ha en maskin som kunne strikke litt tykkere garn. Dette ble starten på en høst/vinter med utallige timer forran strikkemaskinen. Jeg har lært utrolig mye! Jeg har fått meg DesignaKnit8 og strikket et par gensere ved hjelp av dette programmet. Jeg har strikket 6 mariuspledd, og jeg har strikket flere ting etter oppskrifter jeg har laget selv (sokker, barnelue, for å nevne noe). I tillegg har jeg meldt meg inn i en strikkemaskingruppe på facebook, som gir meg både inspirasjon til å utvikle meg mer, og inspirasjon til å fortsette å blogge. Mange flotte tilbakemeldinger på bloggen min har kommet herfra. Tusen takk 🙂

Jeg har også laget en del youtubevideoer dette året. Et nytt prosjekt jeg har begynt med er å lage oppskrifter som er beregnet til Prym Maxi strikkemølle. Dette har vært givende fordi jeg har sett på tallene og kommentarene på youtube at videoene har blitt satt pris på. Jeg kommer absolutt til å fortsette å lage slike videoer i året som kommer.

IMG_0552Jeg har brukt onsdagskveldene i sofaen foran TV’en med strikketøyet i hånden, og sett på «Det store symesterskapet» på NRK. Og for hver onsdag som passerer, og hvert program jeg har sett, kjenner jeg at jeg savner å sy klær. Denne høsten/vinteren har symaskinene stått helt stille (bortsett fra dåpsgaven jeg sydde til mitt tantebarn), og strikkmaskinene har nesten gått varme i produksjonen av mariuspledd. Jeg gleder meg til å angripe hverdagen i 2015, og prioritere symaskinen fremfor strikkemaskinen i en periode. Det er viktig for meg å variere, hvis ikke går jeg lei. Jeg kommer absolutt ikke til å slutte å strikke på strikkemaskinen, og kjenner jeg meg selv rett, kommer jeg nok til å ha prosjekt gående på både strikkemaskin og symaskin ganske tidlig i januar 2015. Men jeg skal prioritere det jeg har lyst til å lage, ikke hva andre ønsker at jeg skal lage.

15819335905_863fda87c6_oMed andre ord: i året som kommer vil jeg være mer sparsom med min tid til andres prosjekter. Ja, det er utrolig givende å bruke tid på ting jeg ellers aldri hadde brukt tid på. Hadde det ikke vært for et vennepar, hadde jeg aldri strikket 6 mariuspledd dette året. Hadde det ikke vært for min søster hadde jeg aldri sydd den artige felleskjøpkolleksjonen. Og så videre… Men jeg gleder meg til å produsere klær til meg og mine. Til å prioritere det jeg har lyst til å holde på med fremfor å lage ting jeg til slutt gir vekk til andre.

Til slutt må jeg nevne bloggeåret 2014. Det har vært utrolig givende. Jeg har blogget lenge, faktisk helt siden 2007/2008. Men det er to vidt forskjellige ting å blogge bare for sin egen del (som en dagbok, om du vil), og å blogge litt mer seriøst. I mai dette året bestemte jeg meg for å legge mer innsats i bloggen. Siden den tid har antall faste lesere tredoblet seg, antall abonennter på youtube har sikkert økt med 80%, og jeg har for første gang blitt kalt for «Tid til overs-Ingunn». Det ligger enormt mye arbeid bak denne bloggen, så hver eneste kommentar, likerklikk på facebook og hver nye abonnent på youtube, blir jeg veldig glad for.

Året 2014 har vært et høyst givende år. Jeg har lært utrolig mye, og produsert mye jeg er stolt over å ha fått til. Hvis året 2015 skal være en brøkdel av hva 2014 har bydd på, gleder jeg meg hemningsløst til det nye året. Jeg elsker nye utfordringer! Jeg elsker å lære nye ting, og å bli flinkere på ting jeg allerede kan. Og i håndarbeidsverdenen er det aldri slutt på å lære nye ting. Heldigvis!

Måtte strikkepinnene gå varme, heklenåla aldri bli lei av å lage nye løkker, og symaskina gå som et olja lyn også til neste år. Riktig god jul til dere alle!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 tanker om “Året som har gått

 • Ragnhild

  Takk for en superinspirerende blogg! Bildet av Mariuspleddene du lager var det som fikk meg til å endelig kjøpe strikkemaskin etter å ha ønsket meg en i mange år. Og selv om jeg har instruksjonsbok, så hadde jeg klart null uten videoene du lager, så takk for de også. Har nettopp begynt å knekke koden men regner med å legge et eller to Mariuspleddene i babystørrelse under juletreet i år, og har flere prosjekter som skal iverksettes i 2015 på blokka, og enda flere drømmer om hva jeg skal klare å få til å lage. Det beste er når man gleder seg skikkelig over et prosjekt, så jeg skjønner godt at du finne den følelsen mer. Gleder meg til å følge deg videre (kanskje blir jeg inspirert til å begynne å sy også 😉 )

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei, og takk for en kjempekoselig hilsen! Det er nesten litt ærefullt å høre at jeg har inspirert deg til å kjøpe strikkemaskin ved denne bloggen 🙂 Godt å høre at du har overkommet den første kneiken i møte med strikkemaskinen, og jeg håper virkelig du får gjennomført mange flotte prosjekter i det nye året.

   Den beste følelsen i verden er når man bobler over av kreativitet, og ikke klarer å la være å tenke på annet enn å skape noe. Enten det er strikkemaskin eller symaskin 🙂