Strikkemaskinkurs for Silver Reed LK150 – Del 5 (strikkeprøve)


Du har nå gått igjennom del 1-3 av kurset, og har klart alt utstyr, forberedt alt garnet og er klar til å sette i gang med å strikke. Men så er det denne spenningen på sleden. Hva skal egentlig den stå på? Som jeg nevnte i kurs 3, gir bruksanvisningen en anbefaling på akkurat dette, men like fullt vet du ikke helt sikkert om du får den strikkefastheten du ønsker deg. Derfor er det neste du skal lære: Å strikke strikkeprøve.

Denne videoen viser akkurat det som står i bruksanvisningen til Silver Reed LK150, og ved denne metoden får du strikkefastheten ganske enkelt og nøyaktig. Hvis du ikke har denne linjalen som følger med strikkemaskinen gjør du det på denne måten:

Legg opp V20-H20 (eller det du trenger for å få en bredde på ca 20 cm
Strikk ca 20-30 cm
Ta strikkeprøven av maskinen (du trenger ikke felle av)

Når du skal måle strikkefasthet bruker du en vanlig linjal og teller hvor mange masker/rekker du har pr. 10 cm

Det er viktig å notere seg at du må sjekke om at du er fornøyd med strikkeprøven før du går videre for å regne ut strikkefasthet. Se på strikkeprøven og vurder om strikkefastheten ser bra ut. Er det strikket for stramt eller for løst? I så fall ville jeg endret spenningen på sleden og strikket en ny strikkeprøve. Det tar ikke så mye tid og er definitivt verdt innsatsen.Videre må du vite hva du skal gjøre med strikkefastheten. Her er det flere scenarioer:

La oss si at du har investert i DesignaKnit. I dette programmet er det enkelt – du fører inn strikkefastheten i programmet også regner DesignaKnit ut hvor mange masker/rekker du trenger får å få den størrelsen du ønsker.

Har du ikke DesignaKnit må du regne det ut selv. For å forklare hvordan du gjør dette tar jeg utgangspunkt i forslaget jeg gir i YouTube-videoen ovenfor:

Strikkefasthet:
Masker (vannrett): 17,5 pr. 10 cm
Rekker (loddrett): 23 pr. 10 cm

Jeg ville strikke et babypledd på 80 x 200 cm. Det enkleste da er å finne ut av hvor mange masker du får per centimeter, og deretter gange det med lengden du ønsker.

For å finne hvor mange masker pr cm du har må du dele strikkefastheten på 10.

MASKER PR CM
Bredde: 17,5 masker / 10 cm = 1,75 masker pr cm
Lengde: 23 rekker / 10 cm = 2,3 rekker pr cm

Deretter tar du tallet ovenfor og ganger det med lengde/bredde på babypleddet.

REGNE UT TOTALT ANTALL MASKER/REKKER
Bredde: 1,75 masker pr cm x 80 = 140 masker
Lengde: 2,3 rekker pr cm x 200 = 460 rekker.

Med andre ord må du legge opp 140 masker og strikke 460 rekker for å få den størrelsen du ønsker med garnet du har valgt.Samme prinsipp bruker du på alt annet du ønsker å regne ut antall masker på. Firkantede ting er enkelt, men skal du f.eks strikke en genser begynner både måling og utregning å bli litt mer avansert, og det går jeg ikke inn på i dette innlegget. Ta gjerne kontakt om du trenger hjelp!

Jeg håper at innlegget var forståelig for nybegynnere som erfarne. Legg gjerne igjen en kommentar på Facebook, Instagram eller her på bloggen hvis du lurer på noe! Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.