Strikkemaskin: Ikke alltid like enkelt!


IMG_0834For en god måned siden fikk jeg en veldig spesifikk forespørsel. Det var ei som hadde noen halser som hun var helt avhengig av, men de hun hadde var tynnslitte og hun trengte nye. Hun klare ikke lengre å få tak i disse halsene, derfor tok hun kontakt med meg, i håp om at jeg kunne strikke noen til henne.

Halsen skulle være strikket i et tynt garn, fargen skulle være svart, og den skulle strikkes med 1 rett og 1 vrang. Målene og malen, det vil si bildene av halsen hun har fra før, ble sendt på e-post, og jeg tenkte: «Dette bør bli relativt enkelt å få til». Jeg heiv jeg meg på oppdraget med livslyst – men oppdaget fort at det ikke skulle være like enkelt som jeg hadde trodd i utgangspunktet.

Jeg hadde nemlig en god formening om hvordan halsen skulle se ut, men jeg klarte ikke å få reslutatet slik jeg ville ha det. Jeg ville strikke med en tynn tråd, og jeg ville ha resultatet tett og fast strikket. Jeg ville også at det strikkede plagget skulle være konsistent i form og fasong, og ikke slafsete slik at det ville utvide seg etter bruk. Jeg strikket strikkeprøve på strikkeprøve, alle med ulike typer garn. Men uansett hvilken variasjon jeg brukte av tynt garn og spenning, fikk det ikke til. Strikkefastheten på en vrangbord er ikke like enkelt å finne ut av som strikkefasthet på glattstrikk, i hvert fall ikke på strikkemaskinen min. Det er selvsagt mulig at jeg har litt for lite erfaring på ribben, jeg vet ikke. Men etter å ha strikket en haug med strikkeprøver og to mislykkede prøve-halser i alle garnvarianter jeg hadde på lager, fant jeg til slutt et garn som gav meg tilnærmet den strikkefastheten jeg ville ha.

Jeg endte opp med garnet «Alv» fra ull.no. Dette er et kamgarn i størrelse 14/2, og det er ganske tynt. Dette garnet strikket jeg med dobbel ribb på spenning 0 på hovedseng og ribb. Resultatet ble en tettstrikket og ganske tynn ribb som ble nesten perfekt i forhold til slik jeg ønsket at den skulle være. Jeg skulle nok hatt en finfinstrikker med ribb hvis jeg skulle fått det AKKURAT som jeg ville ha det, men det får jeg vente med til den gangen jeg plutselig er rik.. 😉

Uansett. Halsen ble til slutt ferdig. Nå gjenstår det å se om den går igjennom inspeksjonen av hun som har bestilt den 😉

Halsen er strikket på en Silver Reed SK280 strikkemaskin med ribbapparat SRP 60N. Jeg har brukt garnet Alv fra ull.no. Halsen er montert med en Hague Linker (på langs), og bretten øverst er sydd for hånd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.