Pannebånd til pynteglade jenter


IMG_0079Trenger du inspirasjon til å sette deg ned ved strikkemaskinen? Har du noen søte barn å strikke til? Eller kanskje du kan strikke til deg selv, eller en venninne?

Hvem har ikke lyst på et pent, hjemmelaget pannebånd? Det er superenkelt, og gjort på en kort stund!

For å strikke et pannebånd velger du først garnet du vil bruke og så strikker du en prøvelapp for å få informasjon om ønsket spenning og strikkefastet. Deretter tar du de målene du trenger, enten om du måler omkrets direkte på hodet, eller om du tar utgangspunkt i standard størrelser (en fin oversikt finner du på StrikkeMaske sin blogg). For å regne ut hvor mange masker du skal legge opp, kan du regne slik: Antall masker pr. 10 cm vannrett / 10 = antall masker pr cm. Gange det tallet du fikk med bredden du ønsker. Rund av til nærmeste hele – og du er klar til å legge opp!

Pannebåndet kan enklest strikke med vanlig glattstrikk, enten med strikkretningen..

  • ..vannrett: mest elastisitet, men også mest arbeid i forhold til å legge opp/felle av pluss montering
  • ..loddrett: lett å legge opp/felle av og å montere, men lite elastisitet
  • ..på skrå: må øke/felle hver omgang under strikkingen, men det blir en morsom effekt med strikken på skrå pluss at det blir noe elastisitet. Legge opp/felle av og montering går lett her også.

Pannebåndet som du kan se på bildet er strikket på skrå. Da felte jeg en maske annen hver omgang på den ene siden og økte en maske annen hver omgang på den andre siden. Jeg passer alltid på at øking/felling foregikk på motsatt side av nålsengen i forhold til der sleden stod. I tillegg strikket jeg med en «no-rolling edge» slik at kanten skulle bli pen uten at jeg trengte å hekle/sy etter at det var ferdig.

Pannebåndet bør monteres med maskesting og/eller matress stitch, slik at skjøtene blir usynlige.

Det er egentlig bare fantasien som setter begrensninger til hvordan pannebåndet kan se ut. I tillegg kan du pynte det med glitter og stas etterpå hvis det er til ei jente, eller kanskje edderkopper og blod – hvis det skal være til Halloween. Slipp kreativiteten løs, så kan det bli et artig prosjekt 🙂

Dette pannebåndet er strikket med en tråd Mandarin Classic, et bomullsgarn som Sandnes Garn har tatt ut av produksjon. Sammen med denne har jeg også tvunnet en tråd med rosa kasjmirgarn. Godt og varmt, samtidig ikke for mye av det gode.

Pannebåndet er strikket på Silver Reed LK150 strikkemaskin.

IMG_0091

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.