Noe nytt av noe gammelt


IMG_0182Vi lever i et bruk-og-kast samfunn. Vi har råd til det. Er det ikke plass til de nye varene i kjøleskapet, kaster vi noe halvfullt fordi vi ikke gidder å rydde. Er det hull i sokken går de rett i søpla. Ryker det en knapp på en skjorte eller en søm i en bukse, er det ingen som vet hvordan det skal fikses. Bruk-og-kast-mentaliteten provoserer meg litt. Jeg synes det er sløsing med penger og ressurser, og jeg vil kalle det latskap. Ta for eksempel matrester? Hva gjør du når det er ris igjen fra middagen? Kaster du det, eller tar du vare på det? Jeg kaster det aldri. Kanskje jeg lager rislapper, kanskje blir det babymat. Muligens blir det gryterett en dag, noe som er helt perfekt å ha litt ris i. Mulighetene er endeløse, og det er ingen som har sagt at ris ikke er godt, bare fordi det har vært rester fra gårsdagens middag!

Synonymt med «restemat» i den kulinariske verden blir vel «gjenbruk» eller «redesign» i håndarbeidsverdenen. Dette har alltid interessert meg, og jeg har laget en del ting av utgåtte klær. Ta en titt på «Redesign» i  stikkordskyen min, så viser det litt av det jeg har gjort innenfor denne kategorien de siste årene. Jeg har gitt gubben streng beskjed om ikke å kaste et eneste plagg, men gi det til meg når han ikke vil ha det lengre. Jeg har også kjøpt boken «Sikksakk» av May B. Langhelle, som gir tips, ideér og mønster til å «sy små klær av store klær». Jeg har dessverre ikke hatt tid til å ta boka i bruk ennå, men snart kommer det nok noe herfra også.

Denne snekkerbuksa går i kategorien gjenbruk/redesign. Jeg hadde en svart dressbukse jeg en gang var veldig glad i, men jeg fant ut at den måtte byttes ut med en ny. Den gamle dressbuksen ble lagt sammen med alle de andre utgåtte klærne, og en gang plukket jeg buksen frem igjen, og den endte som en snekkerbukse til en liten søt jente på 9 måneder.

Oppskriften er hentet fra «Sy til barna» av Mari Melilot. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.