Lindesneskofter


For et år siden strikket jeg som en GAL. Jeg hadde nemlig satt meg et ganske hårete mål – å strikke en lindesneskofte hver til min kjære søster og hennes samboer. De skulle nemlig feire jubileum sammen, og som vanlig skulle jo jeg gi bort noe hjemmelaget.

Men jeg hadde ikke helt forventet at det skulle bli så travelt å klare å bli ferdig i tide.

Jeg strakk (å strikke, strikker, strakk, har strukket, var det ikke slik vi bøyer verbet?) alt jeg kunne. Jeg husker skuldrene heiste seg opp mot øreflippene og begynte å gjøre vondt. Jeg var tung i hodet, ville gå å legge meg, men kunne ikke fordi jeg bare måtte bli ferdig.

Ganske sent kvelden før jubileumsfesten festet jeg en million trådender og dampet genserene. Akkurat i tide.

Når jeg til slutt ble ferdig kunne jeg endelig slå meg selv på skuldra og si «godt jobba». For makan til kofter er det ingen som har. Mønsteret er annerledes enn de fleste andre koftene vi ser rundt forbi, og fargespillet i mønsteret er spennende synes jeg.

Jeg brukte nemlig mye tid på å finne gode fargekombinasjoner, og forsøkte å finne inspirasjon på nett. Det var ikke så lett, for det er ikke mange som har strikket denne kofta før meg. Til slutt måtte jeg bare stole på meg selv, og velge fager jeg selv synes er fine.

Da jeg strikket var jeg mest fornøyd med fargene på herrekofta, men nå i ettertid har den lys lilla kofta sneket seg forbi min mentale hvilken-farge-er-finest-konkourranse, og tatt førsteplassen.

Oppskriften på kofta var kun i damestørrelse. Jeg regnet litt på strikkefastheten på ulike garn, og fant ut at hvis jeg strikket med garnet Smart i stede for Sisu som var tiltenkt til oppskriften, kunne jeg forholde meg til samme maskeantall som originaloppskriften men få herrestørrelse. Jeg måtte selvsagt justere litt på lengden sammenliknet med originaloppskriften, og dette gikk veldig fint.

Genserene satt som et skudd, og jubilantene var svært fornøyde. Da er det verdt å sette seg litt hårete mål som fører til litt stress og stive skuldre. Neste gangen må jeg bare planlegge litt bedre 🙂

Oppskriften til kofta har jeg funnet i boka 42 norske kofter – fra Lindesnes til Nordkapp. Herrevarianten er strikket i garnet Smart, dameutgaven er strikket i garnet Sisu.

Bibliotekfan som jeg er så kan jeg nok en gang anbefale de som ønsker å strikke en kofte (eller fem) å lete opp boka på ditt lokale bibliotek, og finne oppskriften du trenger der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.