Kringle med surdeig


Mitt første ordentlige vellykkede surdeigsprosjekt var da jeg bakte kringle. Med vanlig gjær har jeg fått til en helt ok kringle, men den har hatt en tendens til å bli litt tørr. Surdeigskringlen hevde kjempefint, og ble utrolig saftig og nydelig i smak. Gubben i huset er alltid glad for å ha et kringlestykke til kaffien, og han var strålende fornøyd med den gode kringlen 🙂

Også denne oppskriften fant jeg fra surdeig.no, men med noe tilpassing.

Jeg brukte ingrediensene og fremgangsmåten som forklart i linken ovenfor. Tilpassingen er som følger:

– I stede for å bake ut i boller kjevlet jeg ut deigen i en stor firkant, hadde på smør, sukker og kanel, rullet deigen sammen og la den i en U på stekebrettet til heving.
– Ha alltid plastfolie e.l. over baksten når det hever. Nå det kaldheves over så lang tid blir det en tørr snerk på deigen om du ikke dekker til. Derfor pensler man deigen med olje, for at ikke deigen skal sette seg fast i plastfolien når den skal tas av.
– Jeg finner det utrolig upraktisk at deigen skal heve i 12 timer.. Hvis du lager brød klokken elleve på formiddagen må du stå oppe halve natten for å heve og steke. Jeg har prøvd å heve kringla/brødene i 24 timer i stede, men det har ikke vært vellykket. Jo lengre deigen hever, dess surere blir deigen. Til kringle passer det ikke i det hele tatt, og jeg er ikke særlig begeistret for den sure smaken i vanlig bakst heller. Derfor  forskynder jeg heveprosessen litt med å sette deigen litt ekstra varmt. Kanskje sette de på varmekablene på badet, eller sette de i et heveskap/varm ovn som er skrudd av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.