Er det virkelig juks å strikke på strikkemaskin!? 2


You’ll find a translate button on the right side of the web page. There is also a short English version of the text at the bottom of this blog post.

slidergenserDet er litt av en prosess man skal igjennom for å lage en genser på strikkemaskin. Det er på mange måter mye enklere med strikkepinner, der har du som regel en ferdig oppskrift med anbefalt garn og strikkefasthet, og det er bare å sette i gang med strikkingen. Når man skal designe egen genser, med valg av eget garn og strikkefasthet, så er forarbeidet mye mer møysommelig.

For de som mener at det er «juks» å strikke på strikke på strikkemaskin – jeg skal nå avkrefte disse mytene!

Denne genseren var, som nevnt tidligere, en bursdagsgave til min mann, og det hele begynte en kveld på badegulvet hjemme. Jeg fant nemlig en genser som tilhørte min mann, som lå henslengt på badegulvet. Jeg løp jeg for å finne penn, papir og målebånd, og brukte nok mistenkelig lang tid på badet den kvelden ;-). Jeg målte mange ganger, både på kryss og tvers, og om igjen og om igjen. Jeg strøk genseren ut så flatt jeg kunne og dobbeltsjekket og trippelsjekket – helt til jeg var fornøyd med målene jeg hadde tatt.

IMG_2198Så skulle genseren designes i DesignaKnit8. Det i seg selv er ikke så veldig vanskelig, for programmet gjør mye av arbeidet for meg. Men jeg måtte dobbeltsjekke og trippelsjekke alle målene her også, for all tiden man bruker på forarbeidet er tid vel brukt! Noe så kjedelig som å være ferdig med genseren, og så passer den ikke! Nei, det ville jeg for all del unngå. Dessuten måtte mariusmønsteret designes og legges inn på riktig måte – og det er ikke så lett når man ikke har gjort det før. Denne prosessen tok sin tid!

Det neste som skal ordnes er å sjekke strikkefastheten. Det mange forskjellige metoder for å gjøre dette – men min regel er som følger: hvis du har tenkt å vaske det ferdige plagget i vaskemaskinen når det er ferdig strikket, må du også vaske prøvelappen. Hvis du har tenkt å dampe det ferdige plagget, må du dampe prøvelappen. Hvis du ikke har tenkt å gjøre noe med det ferdige plagget, trenger du ikke å gjøre noe med prøvelappen heller. Det eneste du bør gjøre er å la den ligge et døgn, slik at maskene får «satt seg» før du måler strikkefastheten.

Prøvelappen i seg selv er enkel å lage. Du strikker en firkant på kanskje 20×20 cm, og måler hvor mange rekker og rader du får innenfor 10 cm. Da skriver vi strikkefastheten slik: Rekker 28 masker / Rader 30 masker. Eller som jeg har brukt flere plasser i denne bloggen: Vannrette masker og loddrette masker – da kan det liksom ikke misforstås overhode hvilken vei jeg har målt strikkefastheten 🙂

Når strikkefastheten er målt, må dette føres inn i DesignaKnit, og alt er klart til å strikkes. Nesten.

For jeg strikker nesten utelukkende med garn fra Sandnes Garn. Da må garnet spoles om og vokses først.

IMG_2223Selve strikkingen går egentlig ganske raskt for seg. Jeg bruker kanskje en time pr del ved strikkemaskinen. En time på en arm, en time på bakstykket osv. På denne genseren tar nok forstykket noe lengre tid på grunn av at man deler strikketøyet ved halsen og strikker hver del for seg, men så voldsomt mye mer blir det ikke.

Når genseren er ferdig strikket er det mye arbeid igjen. Alle tråder skal festes (og på en mariusgenser blir det MANGE tråder!!!) og genseren skal monteres. Hvordan man monterer genseren er litt ulikt, noen bruker nål og tråd, noen bruker heklenål mens andre bruker symaskin eller monteringsmaskin. Jeg har en monteringsmaskin (Hague Linker), men når jeg skulle montere denne genseren laget den skikkelig trøbbel for meg. Å montere en genser tar vanligvis en time eller to, men jeg brukte 5 timer på å få det til. Ja, det hadde nok vært lettere å bruke nål og tråd denne gangen… Men det er lett å være etterpåklok…

Summa summarum tror jeg at jeg har brukt følgende tid på å lage denne genseren:

 • Lage design i DesignaKnit, og ta mål av gensern og regne ut strikkefasthet: Omtrent 5-6 timer
 • Spole om og vokse nøster: 1 time
 • Strikke genseren: 4-5 timer
 • Montere genseren og feste alle tråder: 5 timer

IMG_2219Med andre ord tok det meg ca 17 timer for å få denne genseren ferdig. Fordelt på tiden jeg har til rådighet hver dag, er dette arbeid for godt over en måned. At det er «juks» med strikkemaskin er jeg absolutt ikke enig i. Det innebærer blod, svette og tårer på strikkemaskinen også, til tross for at selve strikkingen går relativt raskt.

Og jeg har strikket masse for hånd også, så jeg vet hva jeg snakker om!

Vel. Jeg har fått skrevet ned oppskriften til den flotte mariusgenseren jeg strikket til min mann. Den kan du finne her!

Some people say that you cheat when you use a knitting machine. It is only knitting needles that matters, and only knitting needles are real handy craft. I disagree! Well, yes, the knitting in itself is much faster on the knitting machine. But the whole process from the the thought of a selfdesigned sweater, to the finished product, is quite consuming. Both with time and effort.

You need to calculate the size of the sweater, make your correct design, draw the pattern and insert it in the design, you need to calculate how many stitch per 10 cm both horisontal and vertically, and you need to figure out witch tension to use. Before you have even started to knit your sweater, you have used several ours preparing!

The knitting itself doesn’t take that long. But when your finished with the knitting, quite a lot of time flies by when you sew the thing together. But finally, the sweater is finished, and you can feel quite pleased – if the sweater fits 😉

You can find the pattern for this sweater here. Unfortunately it is only on Norwegian, but use the translate button on the right side of the web page, maybe you’ll understand 🙂


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 tanker om “Er det virkelig juks å strikke på strikkemaskin!?

 • Gunn K Maridal

  Hei. Jeg har akkurat kjøpt meg strikkemaskin LK 150 … og lurte på om det er mulig å kjøpe mønster av mariusgenser (strikket på maskin av deg. for linken til oppskrift er ikke der

  • Ingunn Innleggsforfatter

   Hei. Å strikke mariusgenser på LK150 er rimelig avansert siden man ikke kan bruke hullkort. Det har jeg aldri gjort, og jeg har heller ingen oppskrift på dette. Mener du kanskje å strikke glattstrikken på strikkemaskin og strikke resten for hånd? I så fall kan jeg hjelpe deg. Du må si hvilken oppskrift du bruker (oppskrift på mariusgenser for håndstrikk), hvilken størrelse du skal strikke, samt strikke en strikkeprøve som gir deg samme strikkefasthet som oppskriften sier at du må ha. Har du disse opplysningene, kan jeg gjerne hjelpe deg 🙂