Deilige havrekjeks med masse energi


Kjeks og kaffeDet første strikkemaskintreffet er over, og jeg kan med glede konstatere at det ble meget vellykket. Alle 5 damene strikket ferdig hver sin poncho, og en av dem som deltok strikket jammen denne ponchoen (om enn i en litt enklere variant), med hele 840 rekker i et veldig tynt garn, helt feilfritt. En nydelig rød poncho i 100% kasjmir, som kledde denne damen veldig godt.

Vel, mer om dette i et senere innlegg. Jeg fikk det nemlig for meg kvelden før treffet, at jeg ville bake havrekjeks. Både for min egen del (jeg elsker kjeks), min datter sin del (hun elsker å slikke på slikkepotter og boller), og for strikkemaskindamene sin del (det vel være godt å ha noe å spise på, når man skal strikke en hel dag?). Ikke lenge etter at tanken først streifet meg, var jeg og min datter i gang på kjøkkenet.

Man kan lære mye om hva slags type de forskjellige matbloggerne er, med å aktivt søke og prøve ut nye oppskrifter fra forskjellige steder. Jeg er alltid ute etter å finne ut av hvem som har like smaksløker som meg, og hvem som ikke har det. Trinesmatblogg har lenge vært en favoritt når jeg skal lage middag, men jeg har aldri vært så gira på hennes søte saker. Jeg har veldig ofte vært på Det søte liv sin nettside for å finne inspirasjon til det søte, men denne siden bærer veldig preg av at det er tusenvis av oppskrifter der. Det er jo ikke til å legge skjul på at når man har en slik stor database med oppskrifter, så kan man finne litt for enhver smak. Fint det, for mange, men jeg liker å vite at akkurat den personen bruker å lage mat som jeg liker.

Når Hele Norge Baker ble sendt på TV, har jeg sett på med stor interesse. Et år var vinneren Ida Gran Jansen, og hun fikk masse skryt av alle dommerne. En dag snublet jeg over bloggen hennes, og kjente navnet igjen. Og vips, så fant jeg ei med smaksløker for det søte, som passet meg midt i blinken! Søte saker kombinert med salte smaker. Masse smør og karamell. Mmmmm, NAM!

Så da jeg skulle finne oppskrift på havrekjeks, var det på bloggen til Ida Gran jansen jeg lette etter inspirasjon. Og inspirasjon fant jeg.

Den følgende oppskriften har jeg tatt herfra, men jeg har redigert oppskriften både i størrelse og noe innhold. Dette er energikjeks, med masse smør, fullkornsmel (som metter mer enn hvetemel) og rosiner og nøtter. Veldig gode, spesielt hvis du har strikket på strikkemaskin hele dagen 😉

 

Kjeks med masse godt iIngredienser til ca 25 kjeks

 • 200 gram meierismør (gjerne romtemperert)
 • 100 gram sukker
 • 100 gram brunt sukker
 • 200 gram Møllerens fibra fullkornshvetemel
 • 100 gram store havregryn
 • 1 ts natron
 • 2 egg
 • 1 ts vaniljesukker
 • 50 gram grovhakket sjokolade (70% kakao)
 • 50 gram grovhakkede valnøtter
 • 50 gram grovhakkede mandler
 • 50 gram rosiner
 • 100 gram lys kokesjokolade og grovt havsalt til glasur

 

Fremgangsmåte

 • Sett ovnen på 200 grader
 • Kjør sukker og smør i en kjøkkenmaskin til blandingen er lett og luftig. Tilsett egg og kjør til alt er godt blandet.
 • Ha i det tørre (mel, havregryn, natron, vaniljesukker) og bland godt sammen.
 • Ha i sjokolade, nøtter og rosiner og bland godt sammen.
 • Bruk 2 spiseskjeer og fordel kuler utover et bakebrett med bakepapir. Trykk hvert kjeks litt flat før du setter de i ovnen. Jeg fordelte 3 x 3 kjeks på mine stekebrett, men det går nok fint å få plass til 3 x 4. Pass på at det ikke er for mye deig på hver kjeks, og at det er plass nok mellom kjeksene slik at de har plass til å flyte utover når de blir stekt.
 • Stek kjeksene i ca 10 minutter. Hvor mye du steker kjeksene er opp til deg og ovnen din. Personlig synes jeg det er bedre når kjeksene er myke, enn når de er harde. Derfor tar jeg de gjerne ut av ovnen litt før de er ferdige, heller enn litt etterpå. Med andre ord: følg med mot slutten av steketiden. Når de begynner å bli brune i kantene er det på tide å ta de ut av ovnen og sette de over på en rist til avkjøling (bruk stekespade til dette, kjeksene er veldig myke når de er varme). Ser de hvite og bleke ut etter 10 minutter, venter du litt før du tar de ut. Alle ovner er forskjellige, her må du føle deg litt frem.
 • Når kjeksene er ferdig stekt og avkjølt, skal de pyntes litt. Sett en glassbolle over et vannbad i en kjele med kokende vann, og smelt sjokoladen (bollen skal ikke være oppi vannet i kjelen, men over. Det er dampen av det kokende vannet som smelter sjokoladen). Pass på å ta bollen av vannbadet rett før sjokoladen er ferdig smeltet, og la den smelte seg helt ferdig på egen hånd. Det er fort gjort å ødelegge sjokoladen hvis den får stå over vannbadet for lenge.
 • Ringle sjokolade over kjeksene. Jeg tok et av gangen, men hvis du setter alle kjeksene ved siden av hverandre på et bakepapir, kan man ta alt på en gang. Men det kan fort bli litt grisete 🙂 Når sjokoladen er fordelt på kjeksene, dryss litt havsalt på hvert enkelt kjeks.
 • Avkjøl kjeksene slik at sjokoladen stivner. Oppbevares kjølig i en boks. Kjeksene kan gjerne fryses.

Kjeksene serveres gjerne med en god kopp kaffe (eller melk, for de som foretrekker det). De er også helt perfekte å ta med seg på tur, for det er mye energi i hvert kjeks.

Kjeksene falt i hvert fall i smak på strikkemaskintreffet i går, og spørsmål om oppskrift kom opp. Så her er den! Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.