Voksing av garn til strikkemaskin 18


VoksEt hett tema blant strikkemaskinfolk er voksing av garn. Mange kjøper garn på steder som ull.no og stanett.no, der de får garn på spoler som er ferdig vokset, men langt ifra alle benytter seg av dette alternativet. Jeg bor ikke så langt fra Sandnes Garn Fabrikkutsalg, og synes det er stas å gjøre «kupp» med å kjøpe kvalitetsgarn til en billig penge der. Problemet er bare det at dette garnet kommer i nøster, ikke spoler, og ikke er garnet vokset heller. Strikker man på strikkemaskin må man spole om garnet, og når man uansett skal spole om garnet, kan man like gjerne vokse det samtidig.

Mange som strikker på strikkemaskin har nok forsøkt å vokse garnet med stearinlys. Meg selv inkludert. Da kan man være heldig å få et stearinlys som fungerer bra til voksing, og man kan være skikkelig uheldig å komme over noe skikkelig dritt som støver og griser til hele strikkemaskinen. En gjenganger i dette temaet er at folk tror at det er om å gjøre at stearinlyset må inneholde så mye stearin som mulig for at det skal være godt og vokse med. Det er feil. Parafin er det som gjelder i denne sammenhengen.

Det lærte jeg først når jeg handlet voks direkte fra en fabrikk som produserer voks i ulike former, fasonger og kvaliteter. Den typen voks som jeg har kjøpt er produsert spesielt med tanke på voksing av garn til strikkemaskin. Dette er parafinvoks – og den er helt annerledes enn ett gjennomsnitts norsk stearinlys. Jeg ble solgt med en gang jeg testet voksen, og bruker den daglig til strikkingen nå. Kall meg gjerne avhengig.

For å si det slik, nå strikker jeg med et garn med løpelengde 133 m pr 50 gram på finstrikkeren, og det går så det suser! Slikt garn funker ikke på en finstrikker (i hvert fall ikke min) uten en skikkelig god voks.

Hespetre i arbeidNår vi først snakker om garn, så kan jeg også nevne garnvinde. En garnvinde er en slik ting som man aldri trenger, helt til man plutselig virkelig skulle hatt det. Jeg har hatt en stor garnvinde i tre i mange år, og denne fungerer bra til det meste. Bortsett fra en ting. Jeg har savnet en garnvinde jeg kan bruke i en høy hastighet. Garnvinden i tre har ingen god funksjon til dette, og jeg har blitt sliten i armene av de monotone og bevegelsene som må til for å få det store beistet til å gå rundt og rundt. Med en gang jeg tok i bruk denne garnvinden (på bildet), fikk jeg virkelig fart på sakene. Ved hjelp av det lille håndtaket øverst på garnvinden fikk jeg en god fart og god kontroll på nøstingen, uten å slite ut armer (og hode).


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

18 tanker om “Voksing av garn til strikkemaskin