Sy dine egne kaffefiltre


Kaffefiltertrakt

For en stund siden leste jeg et innlegg om fettstoffer i kaffen, og at man kan være med på å bestemme om man skal få i seg masse eller lite av dette usunne fettet. Konklusjonen i artikkelen var at det beste var å drikke filterkaffe eller pulverkaffe.

Kall meg gjerne lett påvirkelig, men etter dette kvittet jeg meg med den alt for store kaffemaskina som jeg egentlig ikke synes vi har plass til på kjøkkenet uansett, og erstattet denne med en enkel kaffefiltertrakt. En slik type som på høyre side, der man er sin egen kaffetrakter. Hell kokende kaffe i trakta, og vips, er kaffen klar.

Men man leser stadig noe nytt. Det har både titt og ofte dukket opp hjemmesydde kaffefiltre på ymse sosiale kanaler og blogger, og før jeg visste ordet av det så ble jeg inspirert. Jeg snublet over det første og beste bomullsstoffet jeg fant, og satte i gang å sy.

Det tok jo ikke lange tiden før jeg hadde en noen kaffefiltre jeg ville teste ut.

Så kommer den oppfølgende informasjonen som jeg aldri fikk. Hvordan virket det? Hvordan fungerer det å holde filtrene rene? Hvordan smaker kaffen? Filtrerer et bomullsfilter like godt som et vanlig filter?

Jeg har ikke svar på alle disse spørsmålene, men noen av de kan jeg svare på:

  1. Hvordan virket det? Det virker helt likt som vanlig kaffefilter.
  2. Hvordan fungerer det å holde filtrene rene?  Trakter du mye kaffe bør du ha en haug med filtre. Det tar nemlig ikke mange kaffetraktinger til før man kjenner smak i kaffen at filteret ikke er helt rent. Filtrene bør derfor vaskes ordentlig ganske ofte.
  3. Hvordan smaker kaffen? Med rene filter smaker kaffen like godt som med vanlig filtre.
  4. Filtrerer et bomullsfilter like godt som et vanlig filter? Dette kommer selvsagt an på hva du syr filter av. Er stoffet ditt tettvevd og har organiske fibre (ikke syntetiske) vil jeg anta at du kan komme riktig nær. Hvor godt mitt rosa prinsessefilter virker er ikke godt og vite..

Konklusjon for en som meg, som lager seg ca en kopp kaffe hver dag..? Det fungerer fint med hjemmelaget kaffefilter. Men de gangene man bruker vanlig filter i stede for, så setter man plutselig pris på å kunne kaste både filter og grut rett i søpla. Jeg konkluderer med at det enkle er ofte det beste. De hjemmesydde kaffefiltrene ligger på plass, klar til bruk. Men jeg bruker som regel vanlig papirfilter når jeg lager meg kaffe 🙂

Men jeg savner IKKE kaffemaskinen min, og trakter fremdeles kaffe slik som bildet nedenfor viser. Bare at jeg har gått tilbake til vanlige filtre igjen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.