Tips

Orden i mønsterkaoset..?

Jeg har en drøm.. En dag flytter vi til et større hus, og den gangen ønsker jeg meg et stooooort syrom. Kanskje et uthus eller anneks som bare er mitt! Her kan jeg styre akkurat som jeg vil. Ha symaskinen og overlocken framme hele tiden, uten å gjemme den bort hver gang jeg har brukt den. Da skulle jeg jammen kjøpt meg en coverlock også! Guri, det har jeg lyst på! Strikkemaskina skulle få en hedersplass på en stor og solid pult, og hvis jeg hadde vært rik i tillegg når jeg flyttet, skulle jeg oppdatert strikkemaskinen til en elektrisk en, samt kjøpt meg en grovstrikker i tillegg. Også skulle jeg hatt en vev, da. En stor, flott vevstol..!

Men men.. Det får bli en gang i fremtiden, eller eventuelt får det bare bli i fantasien. Enn så lenge har vi et litt for lite hus, og jeg har ikke noe syrom å boltre meg i. Når man ikke har det, er det viktig å ha orden i kaoset. Og med «kaoset», mener jeg denne gang (for det kan være så mangt) å ha orden i mønster til klærne man har sydd. For når man begynner å sy litt klær blir det en del mønsterark. Jeg kaster det aldri, for jeg tenker «det kan jo godt være jeg kommer til å sy denne genseren igjen, kan ikke kaste mønsterarket da». Men når man skal sy genseren en gang til, hvor er det da?

IMG_9079IMG_9080Jeg fant til slutt ut at jeg var helt nødt til å gjøre noe med dette. Heldigvis er jeg såpass fremsynt at jeg hadde merket alle mønsterdeler med størrelse og navn på det jeg hadde sydd (f.eks «genser med ribb, forstykke, str 56). Derfor var det relativt lett å finne igjen de forskjellige delene til de forskjellige klærne. Deretter fant jeg en perm, satte en haug med tomme plastlommer inn i permen, og begynte å arkivere. Hvis jeg hadde sydd flere størrelser av samme plagg (f.eks bukse, bilde til høyre), hadde jeg mønsterdelene i en konvolutt (eller egentlig bare et brettet ark..), skrev på hvilken størrelse det var, og hadde alt i samme plastlomme.

Folk flest bruker mønsterpapir når man skriver av mønster. Jeg gjør ikke det, jeg bruker plast. Det er jo en gang slik at «man tager hvad man haver», og da jeg skulle skrive av mitt første mønster gjorde jeg nettop det. Jeg hadde ikke mønsterark, så jeg gikk på loftet for å finne noe annet egnet. Jeg fant en rull med en ganske tynn malerplast, en slik man kan dekke møbler og slikt med når man for eksempel skal male taket. Jeg la plasten over mønsteret og skrev av med tusj. Funket utmerket, og jeg har aldri kjøpt mønsterark siden. Ikke maleplast heller for den del, for det er ganske masse plast på en rull 🙂

IMG_9077IMG_9078Når jeg lager delene til det jeg skal sy, legger jeg plasten på mønsteret, skriver av og grovklipper rundt. Deretter legger jeg mønsteret på klærne, fester de med knappenåler, og klipper langs kanten, med eller uten sømmonn, alt ettersom. Når delene er klippet, passer jeg på at hver del er merket med navn og størrelse med tusj, har de i en konvolutt (eller brettet ark) og arkiverer de i permen min.

Det er en grunn til at kokkene er så nøye på å ha rene og ryddige arbeidsbenker på kjøkkenet. Man jobber bedre da! Det tror jeg gjelder andre plasser også, som for eksempel på syrommet. Så til dere som ikke har orden i sysakene: det føles mye bedre å sy når du vet hvor ting ligger, og man har system rundt seg.

Lykke til med ryddingen 🙂

2 kommentarer

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.