Kjole til vesla – og litt om å sy med tvillingnål 1


IMG_9034Overlockmaskinen er helt fantastisk til en ting: å sy i stretch-stoffer. Det er enkelt, det går raskt, og finishen blir kjempefin! Men på grunn av måten maskinen er laget, går det ikke an å sy midt i et stoff, det går kun an å sy på kanten av stoffet. Noen ganger trenger man å ha en stretchy finish på en søm som ikke er helt i kanten, og da må man gjerne ty til symaskinen.

Jeg hadde forberedt meg på youtube, og hadde planer om å sy med tvillingnål. Jeg hadde hele tiden på følelsen at «dette kommer ikke til å gå», men jeg bestemte meg for å prøve allikevel. Det skrytes av at når man syr med tvillingnål skal det bli en søm som har noe stretch i seg, og det var det jeg krysset fingrene for.

IMG_9066Jeg sydde i vei, og ble glad da jeg så at det ble pent! Men det ble dessverre bare pent på en side av stoffet (heldigvis den riktige siden), det ble absolutt ikke pent på vrangsiden..! Og stretchen ble skuffende dårlig. Det er første gang jeg skuffet måtte rydde vekk symaskinen for å heller ta frem overlockeren. Det er jo egentlig et skritt i riktig retning, for tidligere har det vært slik at jeg skuffet ryddet vekk overlockeren fordi jeg ikke forstod noen ting, og heller ta frem symaskinen. Overlockmaskinen og jeg har med tiden har blitt gode venner, og jeg må innrømme at det å sy klær har blitt ti ganger gøyere etter at jeg skaffet meg denne maskinen!

Jeg har lest litt om å sy med tvillingnål i ettertid, og skal forsøke å øke trådspenningen neste gang, for å få det til. Jeg gir meg ikke så lett, for tvillingnål har virkelig potensiale! Tilbakemelding om dette kommer når jeg har testet det ut..

IMG_9057Tilbake til kjolen jeg har sydd. Jeg tok utgangspunktet i sommerpysjamasen jeg sydde til vesla sist, og tegnet opp et mønster på mønsterpapir (eller mønsterplast, som jeg bruker). Da jeg hadde klippet delene innså jeg at kjolen ville bli alt for smal, derfor la jeg til en kant i lilla stoff i begge sidene. Da jeg holdt på med dette i går, fant jeg en genser jeg hadde tenkt å kaste. Men siden jeg ikke kaster noen ting før jeg har klippet av alle knappene, lå denne genseren i nærheten av symaskinen. Jeg innså at fargen på denne genseren passet perfekt til kjolen jeg holdt på å sy. Jeg klippet av den brede vrangborden nederst på genseren, og sydde den nederst på kjolen. Den lilla kanten i sidene, og stoffet rundt halsen og armåpningene er også fra denne genseren. Jeg er stor fan av gjenbruk, og det er jo gøy når det blir fint på en ny måte i nye plagg 🙂

Utgangspunktet på mønsteret er hentet fra «Sy til barna» av Mari Melilot.

My overlock and I are finally getting along. It took a while, because it was a lot to learn – and still is.. But the more I use it, the better it gets. However, sometimes I need to use the sewing machine to do things the overlock machine can’t do. Today I tried to sew with a twin needle, and the result didn’t turn out quite as I expected.. The finish on the front of the dress looked quite nice, but the finish on the wrong side was bad.. And the stretch was not as I hoped it should be.. A small part of me want everything to be perfect, so I need to figure this out! Next time I will try to change the tension on the thread, I’ve heard that it will help.

Anyway. This is a dress I have made for my daughter. The purple on the dress is from a sweater that I decided that I should throw away because I never use it. I like to use old things and give it a new life. It is so much better than to throw it away!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Én tanke om “Kjole til vesla – og litt om å sy med tvillingnål