Grøt til liten og storEtter ett år med hjemmelaget grøt til min datter og nesten like lang tid til havregrøt til meg selv hver morgen, fant jeg ut at jeg skulle dele mine små grøt-herligheter. Jeg må innrømme jeg har blitt noe lei havregrøt selv, men jenta mi gaper like høyt hver gang jeg tilbyr henne grøt.
Kjøper du ferdiggrøt til dine barn? Å lage grøt selv tar ikke mer tid enn å varme vannet til ferdiggrøten. Her er noen tips..

Havregrøt til barn
2,5 dl helmelk
2,5 dl vann
2,5 dl havregryn
Bland alt i en gryte og kok opp. La det småkoke til du har en passende tykk konsistens (1-5 min)
…det eneste du gjør for å få havregrøt til voksne, er å tilsette litt salt.

Andre grøttyper til barn
Lei av havregrøt? Prøv grøt grøt med byggmel, speltmel, hirse, eller sammalt grov hvete. Sistnevnte er min favoritt. Meltypene kan selvsagt også blandes. Forhold vann/mel bruker jeg å ta litt på slump, men det skal mindre mengde mel til i forhold til vann, når melet er mer malt enn havregryn og/eller hirse. Erfaringsvis må du ha ca 4 ss mel pr. 2 dl væske.

Jeg lager alltid en kjele full med grøt, omtrent så stor som oppskriften på havregrøt ovenfor. Når jeg har tatt den grøten jeg trenger til det kommende måltidet, setter jeg gryta i kjøleskapet. Når jeg trenger grøt neste gang, tar jeg en porsjon i en skål og varmer den i mikroen. Grøten varer et par dager (til min datter på ett år, som får grøt ca 2 ganger om dagen).

Da min datter var yngre, laget jeg samme type grøt, men erstattet h-melken med morsmelk eller morsmelkerstatning. I tillegg fryste jeg grøten ned i isterningsblokker, og tinte kun et par «isterninger» til hennes måltider. Jeg brukte også stavmikser noen ganger, for å få en helt jevn grøt. Eventuelt kan havregrynene erstattes med havremel.

Smakstilsetting
Alt godt kan brukes (ikke jordbær). Jeg har brukt banan, fersk aprikos, avokado, epler, pærer, appelsin, blåbær, bringebær, rips, kanel og sukker. Er konsistensen for hard må den kokes og moses før du har det i grøten (for eksempel eple og pære). Pass også på at bitene blir så små at barnet ikke setter noe i halsen.

Jeg har også brukt tørkede aprikos og svisker veldig mye. Da hun var liten lagde jeg puré slik:

Aprikos/sviskepuré
1. Ha en pose tørkede svisker eller aprikoser i en liten kjele
2. Ha i vann så det dekker akkurat
3. La de ligge i vannet natten over
4. Kok opp vannet, og la det småkoke i 10-15 min
5. Kjør alt glatt med stavmikser.

Dette er veldig praktisk å fryse ned i isterningsblokker, det blir perfekte porsjoner for små spedbarn.
Til litt eldre barn det ikke nødvendig å lage puré av sviskene/aprikosene. Da er det nok å finhakket tre-fire svisker eller aprikoser og ha det direkte i grøten samtidig som du lager den. De skal helst koke sammen med grøten, da blir de myke og gode.
Ellers er det mange variasjoner på grøt der ute. Noen bruker h-melk, andre bruker bare vann. Noen har i morsmelk, noen har i morsmelkerstatning. Noen sukrer, noen salter. Poenget mitt er at mulighetene er uendelige, resultatet blir akkurat som du vil ha det, og grøten er akkurat så sunn som det du gjør det til. Jeg er ikke redd for å ha litt sukker og kanel på grøten hennes, bare ikke det blir hver gang. Og mitt mål at grøten hennes skal være så god at jeg har lyst til å spise den selv.
Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.