Hjemmelaget melkekefir


Lag din egen melkekefir


..tykk og god i konsisten

..syrlig og frisk i smaken

..næringsrik og godt for kroppen


Etter at jeg skaffet meg kefirkorn, har jeg spist frokostblanding med hjemmelagd kefir hver eneste dag! Jeg elsker kefirens syrlige smak, og savner hverken yoghurt eller alle de kunstige søtningsstoffene som ofte tilsettes. Kefiren er god nok i seg selv!

OPPSKRIFT

I denne oppskriften tar jeg utgangspunkt i ca 0,5 liter kefir. Oppskriften kan du doble/halvere etter ønske.

Bland dette sammen i et norgesglass/syltetøyglass i egnet størrelse med tett lokk.

  • 5 dl helmelk
  • 1 ss kefirkorn

Se forøvrig diverse tips nederst i innlegget.

La kefirkorn/melk stå i romtemperatur i 1-3 dager. Når du ser at melken har klumpet seg rundt kefirkornene, rør eller rist glasset. Da blir kefiren fortere ferdig.

Hvor lenge kefiren står er opp til hva du liker, og hvor sur og tykk du ønsker den. Jo lengre kefiren står, jo mer laktose «spiser» kefirkornene opp. Smak, lukt og kjenn deg frem til slik du liker kefiren best.

Når kefiren er ferdig, sil kefiren og ta vare på kefirkornene. Disse kan du enten sette til en ny dose med fermentering, ellers kan de settes i kjøleskapet om du ønsker en pause (se tips nederst i innlegget).

Sett den ferdige kefiren i kjøleskapet, den blir ennå tykkere når den blir god og kald.

TIPS:

  • Har du ikke helmelk? Du kan lage kefir med all melk så lenge den har laktose i seg. Men kefiren blir best om det er en fettholdig melketype. Har du skummetmelk og blander det med en skvett fløte, blir kefiren super!
  • Blir ikke kefiren tykk? Hvis du akkurat har kjøpt kefirkorn, eller de har stått i kjøleskapet uten å bli brukt litt på en stund, kan kefirkornene bli daffe. Da kan det være at du må lage noen runder med kefir før den blir god og tykk igjen. Gi kefirkornene masse laktose, og de vil komme seg!
  • Kefiren skiller seg! Her er det viktig å bruke nesa. Lukter det godt? Da kan du røre i blandingen og sile som vanlig. Væska som ligger oppå kefiren er myse, og dette er ikke farlig. Trenger du å kjøre blandingen jevn kan du gjøre det med stavmikser (men husk å ta ut kefirkornene først!). Hvis det ikke lukter godt har kefiren skilt seg fordi melka er for gammel. Skyll kefirkornene, kast den skilte kefiren, og sett kefirkornene til fermentering med fersk og god melk.
  • PAUSE: Ønsker du ikke å lage mer kefir? Skal du på ferie? Da kan du legge kefirkornene dine i et tett glass og fylle på med en melk slik at de dekker kefirkornene. Sett i kjøleskap. Kan oppbevares i et par uker før du må skifte ut melka.

Hvis kefiren din trives vil kefirkornene vokse og formere seg. Plutselig har du en haug med kefirkorn som du ikke vet hva du skal gjøre med. Kefirkornene kan både fryses og tørkes, og du vil da kunne sikre deg kefirkorn så lenge du måtte ønske.

Dette er kefirkorn jeg har tørket i en dehydrator. Holdbarheten på kefirkornene er nå en helt annen enn ferske kefirkorn, og kornene lagres mørkt og tørt.

For å aktivere disse tilsetter jeg melk som jeg bytter ut en gang i døgnet, helt til jeg ser at de er aktive igjen.

ØNSKER DU Å LAGE DIN EGEN KEFIR?

Jeg selger kefirkorn (både freske og tørkede) til 85 kr. Da får du nok kefirkorn til å lage melk til oppskriften i dette innlegget. Jeg sender gjerne i posten, det koster 29 kr.

Ta gjerne kontakt med meg, eller legg igjen en kommentar i dette innlegget hvis du ønsker å kjøpe kefirkorn av meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.