Ofte spurte spørsmål om strikkemaskin
Jeg vurderer å kjøpe en brukt strikkemaskin. Hva må jeg passe på?
Noen har dårlige erfaringer med å kjøpe strikkemaskiner på bruktmarkedet, andre har gode. Personlig har jeg meget gode erfaringer fra finn.no, det var der jeg kjøpte min Silver Reed SK280. Har man ikke erfaring med strikkemaskin når man kjøper på bruktmarkedet, kan det være lurt å få med seg en som vet litt om faget. Kjenner du ingen slike er mine råd som følger:
- Ikke kjøp usett
- Pris og kvalitet henger ofte sammen
- Spør om følgende: Hvor mye er den brukt? Hvor gammel er den? Har den fått service den siste tiden? Hvilken stand er nålene i? Hvilken stand er sperreskinnen i?
- Test også om sleden sklir lett over nålsengen (hvis den er helt tørr kan den gå treigt, i så fall bør den oljes opp før du tar en vurdering på dette).
Norsy vs. Silver Reed: Norsy er den «gamle utgaven» av Silver Reed. De skiftet navn til Silver Reed for noen år siden, og naturlig nok er det fremdeles mange Norsymaskiner i omløp på bruktmarkedet. En «gammel» Norsy strikkemaskin kan med andre ord også være en super maskin.
Har du noe forslag til hva slags maskin jeg bør kjøpe?
En generell oversikt over strikkemaskinene jeg har (Silver Reed LK150 og SK280) har jeg skrevet om her.
Merke: De merkene jeg forbinder med kvalitet er Silver Reed (tidl. Norsy) og Brother. Brother maskinene er ikke lenger i produksjon, og det kan være vanskelig å få tak i ekstradeler. Jeg har aldri brukt Brother selv, men jeg har hørt at de er veldig gode å bruke, både med tanke på brukervennlighet men også med tanke på slitasje. De holder i åresvis hvis man bare passer godt på dem!
Silver Reed er de maskinene som er lettest å få tak i for oss nordmenn. De kan kjøpes på for eksempel www.stanett.no og hos andre lokale strikkemaskinforhandlere, som for eksempel Kreaktiv på Kvadrat. Maskinene er gode i kvalitet, de er de enkleste maskinene å ha med seg på kurs (fordi kursene i Norge stort sett foregår på Silver Reed maskiner), og det er relativt enkelt å få tak i tilleggsutstyr og reservedeler.
Det finnes også andre merker: Knittax, Studio, The incredible sweatermahine og helt sikkert andre merker som jeg i øyeblikket ikke husker. Disse har jeg ingen erfaring med – men det jeg vet er at prisen ofte tilsvarer det du får. The incredible sweatermacine er (veldig) billig, og kvaliteten er helt sikkert deretter – uten å snakke om erfaring. Er du nysgjerrig på denne strikkemaskinen kan du få kjøpt den på f.eks ebay.
Hullkort, elektronisk eller ikke-hullkort? For å bruke Silver Reed sine modeller har vil følgende:
- Ikke-hullkort LK150
- Hullkort SK280
- Elektronisk SK840
En LK150 er en helt enkel plaststrikkemaskin uten hullkort. Det betyr ikke at du ikke kan strikke med to farger eller strukturstrikk, det betyr bare at alt gjøres på den manuelle metoden, og det er relativt tidkrevende. Du kan se hvordan jeg har strikket med to farger videoen nedenfor. LK150 er en mellomstrikker, det vil si at den kan strikke litt tykkere garn enn det for eksempel en SK280 kan strikke. Strikkemaskinen er den billigste kvalitetsmaskinen du kan få tak i i Norge, og jeg er veldig fornøyd med denne selv!
En SK280 er en finstrikker med hullkort. At det er en finstrikker betyr at du kan bruke garn opp til en viss tykkelse (garn som passer til strikkepinne 2,5-3). Tykkere enn det sliter fælt på maskinen. At det er hullkort betyr at du kan strikke mønsterstrikk og strukturstrikk uten manuell håndtering. Videoen nedenfor viser hvordan det fungerer når man strikker med to farger på en gang (mønsterstrikk).
En SK840 er en elektronisk strikkemaskin. For å bruke denne må du ha DesignaKnit (mer om dette lengre ned på siden). Innkjøp av denne maskinen innebærer et stort økonomisk innhugg på lønnskontoen, og du bør være sikker på at du virkelig kommer til å bruke maskinen hvis du kjøper en slik. Men når det er sagt, så er dette en av de beste maskinene på det norske markedet, så prisen er vel verdt det!
Bør jeg kjøpe en brukt eller ny strikkemaskin?
Da jeg kjøpte min første strikkemaskin kjøpte jeg på bruktmarkedet. Fordelen med å kjøpe brukt er at du får en maskin til en billigere penge, og ofte får man med seg litt ekstrautstyr og kanskje noe garn på kjøpet. Når man aldri har strikket på strikkemaskin før, føles det trygt å ikke kjøpe det dyreste som finnes på markedet. Bakdelen med å kjøpe brukt er at du kan risikere å betale mer enn hva maskinen er verdt – du kan rett og slett bli lurt. Men tar du visse forhåndsregler bør det gå greit. Følg med på finn.no i en tid, og slå til hvis det dukker opp en maskin i nærheten av deg. Jeg anbefaler ikke å kjøpe usett.
Hvor vanskelig er det å lære og hvor holdes det kurs?
Jeg er selvlært på strikkemaskinen. Det var mye knoting fra begynnelsen, men med hjelp av brukermanual og youtube var det langt i fra en umulig oppgave. Men folk kan oppleve forskjellige ting ulikt, og det kommer litt an på hvordan du er anlagt. Er du litt teknisk av deg, har lyst til å finne ut av ting og er flink til å strikke fra før – tror jeg det skal gå bra. Hvis du finner deg noen kurs du kan delta på i tillegg bør det gå veldig bra. Info om norske kurs kan du finne her.
Hva er begrensningene til maskinene?
Den største begrensningen i forhold til å strikke på pinner er to faktorer: den ene er at du ikke kan strikke rundt på en enkel måte, den andre er at du ikke kan øke eller felle «jevnt fordelt» i løpet av en omgang. Du må forholde deg til flatstrikk og montere delene til slutt. Dette blir du fort vant til. Om det blir litt mer montering på slutten, så er det uansett verdt det tidsmessig i forhold til hvor mye tid du sparte på å strikke genseren på maskin i stede for på pinner.
En annen ting man må vite er at man ikke kan strikke vrangbord på en flat seng. Skal man strikke vrangbord må man ha ribbapparat. Det finnes ikke ribbapparat til Silver Reed LK150, men det gjør det til de dyrere modellene. Det er noe som heter falsk vrangbord som fungerer greit som alternativ. Ta en titt på videoen nedenfor hvordan det fungerer.
Jeg leste på bloggen din at flettestrikk ikke går. Hva med annen strukturstrikk?
Vel. Flettestrikk går til en viss grad an. Problemet er bare at man ikke kan strikke de vrange maskene for å få flettene til å «sprette opp» av strikken på en enkel måte. Alt må gjøres manuelt, og det er veldig tidkrevende. Man kan lage flettene, men det er en del begrensninger. Her er en video på youtube (ikke min video) som viser hvordan flettestrikk fungerer på flat seng.
Det er en del muligheter for strukturstrikk på SK280 og SK840. Man kan strikke med slip stitch (løpemønster), tuck stitch (fangmønster) og vevmønster. Man kan også kjøpe hullslede, som gir deg mulighet til å strikke hullstrikk. Det kan bli like vakkert som noe som er håndstrikket.
Og hvordan er det med tykkelse på garn?
Det kommer an på hvilken type maskin du er ute etter. De vanligste maskinene på det norske markede er finstrikkere og mellomstrikkere. Finstrikkere strikker tykkelse SISU (Sandnes Garn) på max tykkelse. Tynnere enn dette går selvsagt fint. En mellomstrikker kan strikke ganske tykt garn. Jeg har faktisk ikke testet ut hvor tykt man kan gå på en mellomstrikker, men alt «vanlig» garn går uten problem her.
Ser også at det finnes maskiner i mange prisklasser. Hva er forskjellen på en dyr og en billig?
Den billigste maskinen jeg vet om er My sweather machine. Den kan kjøpes på f.eks ebay. Jeg har ikke testet denne ut selv – men jeg har hørt at den er strippet for alt som den ikke «må» ha. Mange er fornøyd med den, andre synes bare det er skrot. Vurderer du strikkemaskinkurs ville jeg ikke møtt opp med en slik maskin.. Den billigste «ordentlige» maskinen du får tak i er en Silver Reed LK150. Denne maskinen har jeg selv, og jeg er kjempefornøyd. Det er en enkel og manuell mellomstrikker, men den gjør akkurat hva jeg vil. Ett hakk opp fra denne er nok Silver Reed SK280. Dette er en finstrikker med hullkort. Ved hjelp av hullkortene kan man strikke tofarget mønster (for eksempel marius) og andre strukturer. En LK150 har ikke disse mulighetene. Vil du ennå dyrere har du en elektrisk SK840. Denne forutsetter en PC med DesignaKnit innstallert. Dette er dyre saker, men skikkelig kvalitetsvare.
Hvordan kan du strikke mariusmønster med hullkort? Mariusmønsteret går jo ikke opp i 24 masker.
Det originale mariusmønsteret går ikke opp i 24 masker. For å få det til å fungere på en strikkemaskin med hullkort, må mønsteret redigeres litt. Bildet til høyre viser et eksempel på et hullkort jeg har brukt for å strikke blant annet denne genseren. Vær obs på at jeg har klippet den øverste rekken feil. Det er derfor det står «bytt hullkort» på kortet. Mitt tips til deg som skal klippe eget hullkort: tegn på med sprittusj før du klipper, så unngår du feil.
Hva er DesignaKnit? Hvordan fungerer det, og hva trenger man av kabler og slik?
Hva er DesignaKnit? DesignaKnit er et programvare som hjelper deg med å lage design til strikkemaskinen. I programmet finner du noe de kaller «Standard snitt», der du kan legge inn mål på for eksempel en genser, jakke eller et skjørt, så lager programmet oppskriften for deg. Du kan også tegne et mønster inn manuelt (for eksempel tegne opp et mønster fra en syoppskrift), så gjør DesignaKnit mønsteret om til en oppskrift for strikkemaskinen.
Man kan også legge inn mer avanserte ting som for eksempel maskemønstre og strukturstrikk, samt at man har en egen modul for hullslede.
Du kan lese mer om programvaren her. Her kan du også kjøpe både selve programvaren og utstyret du trenger.
Hvordan fungerer det, og hva trenger man av kabler og slik? Jeg har laget en enkel video som viser hvordan DesignaKnit8 virker sammen med en ikke-elektrisk strikkemaskin (Silver Reed SK280). Her kan du se hvordan kabelen er festet til strikkemaskinen og i datamaskinens USB-port, samt hvordan programvaren virker mens man strikker.
Har du en ikke-elektronisk strikkemaskin trenger du en ScreenLink-kabel. Denne koster 1650 kr (pr. desember 2015) og kan kjøpes for eksempel her.
Har man en elektronisk strikkemaskin, trenger man en annen kabel, nemlig SilverLink. Det finnes forskjellige utgaver av SilverLink, men har du DesignaKnit 7 eller 8, trenger du SilverLink5. Denne koster intet mindre enn 3950 kr (pr. desember 2015) – men du må ha denne kabelen for å kunne bruke din elektroniske strikkemaskin til annet enn glattstrikk. Kabelen kan du få kjøpt her.
DesignaKnit på MAC?? DesignaKnit har ennå ikke kommet i en versjon som kan installeres på mac. Som du ser av videoen ovenfor har jeg likevel brukt min mac til å bruke DesignaKnit. Hvordan jeg gjorde det? Vel, jeg måtte partisjonere harddisken og installere windows på den ene partisjonen. En bruksanvisning på hvordan jeg fikk dette til kan du lese her.
Strikkemaskinen hopper over masker og strikker ikke riktig, hva er galt?
Et tegn på at en strikkemaskin er godt brukt, er når den begynner å «fuske». Den kan hoppe over nåler og ikke strikke helt slik du ønsker. Ofte er det da sperreskinnen som er slitt. Sperreskinnen er en lang metallskinne med skumgummi i. Nålene i nålsengen hviler på denne skumgummiskinnen. Hvis skumgummien er nedslitt vil ikke nålene få den spensten den trenger for å strikke rikitg.
Hvordan skifter man sperreskinnen?
Jeg har ikke laget noen videoer som viser hvordan man skifter sperreskinnen, men jeg har laget en video som viser hvordan man kan skifte en nål. For å skifte nåler på strikkemaskinen må man nemlig ta ut sperreskinnen. Her vil du altså se hvor sperreskinnen er (eller «the sponge bar», som jeg kaller den i videoen), og hvordan du tar den ut.