Vanter til damer


IMG_2076Garn: Mini Duett
Størrelse: Dame (S)
Strikkemaskin: Finstrikker (f.eks SK280)
Trådspenning: 7.2

Vrangbord med ribbapparat:
Trådspenning vrangbord:
– Opplegg første rekke 0-0
– Opplegg etterfølgende rekker 0-0
– Vrangbord 3-3

Legg opp 54 masker vrangbord på nål V40 – H14 (1 rett/1 vrang på annehver nål)

Strikk 12 rekker med vrangbord.

Nullstill telleren, flytt maskene over på hovedstrikker og gjør klart for glattstrikk. Obs! La oppleggskammen henge i arbeidet, du trenger den til vrangborden helt til slutt.

Ved falsk vrangbord:
Legg opp på annen hver nål innenfor nålene V40 – H14 med hjelpegarn. Strikk noen rekker med hjelpegarn, deretter en rekke med nylontråd. Bytt til hovedagrn og strikk falsk vrangbord i 24 rekker på spenning 7. Hekt opp maskene fra den første raden inn på de nålene som står i posisjon A. Du skal stå igjen med masker på V40 – H14.

Denne oppskriften er på 68 rekker før vrangborden kommer til slutt. Velg et hullkort som passer inn med denne lengden. Mariusmønsteret er på 56 rekker, og det passer bra. G-nøkkelhullkortet jeg har brukt er på 67 rekker.

Sett aller først spenningen til 7.2 (eller den spenningen du foretrekker). Sett deretter hullkortet i maskinen slik at den speilvendte siden vender mot deg. Finn første raden du skal strikke (se video) og strikk en rekke vanlig glattstrikk med hullkortet sin stoppknapp på. Du «kopierer» nå mønsteret på den første raden du skal strikke med to farger. Husk å ta stoppknappen av før du fortsetter videre.

IMG_2036Still inn maskinen for strikking med mønster i 2 farger, og strikk til rekke 36. På rekke 37, 41, 45, 49, 53, 57 økes det en maske ytterst på hver side.

På rekke 61 feller du til tommel slik: sett av de 6 ytterste maskene på motsatt siden av sleden på en tråd, og strikk over (rekke 62). Sett de 6 ytterste maskene på motsatte siden av sleden på en tråd, og strikk over (rekke 63). Du skal nå ha felt 6 masker på hver side.

Strikk til rekke 67.
Rekke nummer 68 må være i grunnfargen.

Ribbapparat:
Monter ribbapparat, flytt annen hver maske over på ribbapparatet, still inn maskinen på vrangbord, og fest loddene i oppleggskammen.
Strikk 5 rekker.
Den 6 rekken strikkes med løsest mulig spenning (10.3)
Strikk noen rekker med hjelpegarn, og fell av på denne måten.

Plukk opp de 12 maskene du har satt av til tommel. Påse at de blir satt ved siden av hverandre på riktig måte, slik at tommelen blir riktig  når kantene sys sammen.Pass også på at vrangsiden vender mot deg. Legg opp 8 masker ved siden av arbeidet slik (versjon 3), og strikk 1 rekke (pass på at du strikker over både de «nye» og de «gamle» maskene.

Monter ribbapparat, flytt annen hver maske over på ribbapparatet, still inn maskinen på vrangbord. Vær obs på å feste loddene med «klo» hvis du har det. Kloa må festes i begge kantene, helt oppe i de nye maskene også. Vrangborden blir fort galt strikket hvis ikke loddene er på plass.

Strikk 5 rekker.
Den 6 rekken strikkes med løsest mulig spenning (10.3)
Strikk noen rekker med hjelpegarn, og fell av på denne måten.

Falsk vrangbord:
Lag en hullkant  ved å flytte annen hver maske over på sidenålen (slik). La de tomme nålene bli stående i A-posisjon (ute av arbeid), og strikk falsk vrangbord i 12 rekker. Hekt opp maskene fra den første raden inn på de nålene som står i posisjon A. Strikk en rekke over alle maskene med min spenning (10.2), og fell deretter av slik.

Plukk opp de maskene du har satt av til tommel, og strikk vrangbord med strikkepinner 2.5. Legg opp 8 nye masker, og strikk rundt over de 20 maskene i 6 rekker. Fell løst av.

 

 

Sy sammen langs votten slik. Her er det litt viktig å sy så langt ute på kanten som overhode mulig, slik at sømmen blir både pen og liten. Denne sømmen vil ende opp langs tommelen på votten, og med en godt synlig søm er det trist om den er tykk og stygg. Vær litt nøye, med andre ord 🙂