Flettesjal


IMG_2837Garn: Valgfritt (jo tykkere garn, dess større blir sjalet)
Trådspenning: Valgfritt – velg en spenning som passer garnet du har valgt
Strikkemaskin: Valgfritt

Generell informasjon:
Dette sjalet har jeg strikket mange utgaver av, fra et veldig tynt og lite kashmirhalssjal på spenning 2 på finstrikkeren (SK280), til et stort og deilig sjal i ren ull på spenning 6 på mellomstrikkeren (LK150). Jeg har variert vrangbordkanten nederst, noen ganger har det blitt ordentlig vrangbord med vrangbordapparat (både enkel ribb og dobbelt ribb), andre ganger har det blitt falsk vrangbord. Fletten i midten har jeg også strikket ulikt. Oppskriften som følger gir et forslag på hvordan fletten kan lages – men det kan være lurt å lage en strikkeprøve for å se hvordan du ønsker at fletten skal se ut. Selvsagt kan du også velge å strikke uten fletter. Da kan du enten feste delene sammen på den ytterste nålen når du strikker del nummer 2, eller eventuelt sy delene sammen til slutt. Her er det altså mange valgmuligheter.

Slik gjør du det
Legg opp med hjelpegarn på annenhver nål (video som viser hvordan dette gjøres på en Silver Reed SK280) på hele nålsengen eller ønsket antall nåler. Strikk noen rekker med hjelpegarn, strikk en rekke med nylontråd, og strikk deretter 20 rekker falsk vrangbord. Hekt opp maskene fra den første raden inn på de nålene som står i posisjon A. Du skal nå ha masker på alle nålene.

Strikk 3 eller 4 rekker over alle nålene (1 rekke i diff for å forsikre deg om at du har sleden på den riktige siden av nålsengen. De to delene må være speilvendt).

* Sett forløfterene på I, og sett alle nålene ut av arbeid, bortsett fra de 3 (mellomstrikker) / 4 (finstrikker) nålene som er nærmest sleden. Strikk 8 rekker over disse nålene.*

Fra nå av skal hver det felles 1 maske på hver rekke. Du feller den ytterste masken på den siden av arbeidet som sleden ikke står på. Samtidig følger du dette mønsteret:

  • Sett forløfterne på II, og strikk 4 rekker.
  • På hver 4. rekke skal det strikkes løkker på sidene slik som nevnt fra * til * ovenfor.
  • Når det er omtrent 6 nåler igjen i arbeid, skal det ikke lengre strikkes løkker.

Strikk til det gjenstår 1 maske, tre løkken igjennom masken.

Strikk en del til på samme måte, men pass på at den er speilvendt i forhold til den første delen.

Montering:
Dra ut nylontråden og fjern hjelpegarnet. Deretter skal løkkene flettes sammen. Velg den nederste løkken på en av sidene og tre den nederste løkken fra den andre siden inn i denne. Videre skal du hele tiden velge den neste løkken fra den andre siden, og tre den igjennom løkken du nylig har flettet. Fest den øverste løkken så pent som mulig til sjalet når du syr sammen kantene på toppen.

Sy sammen vrangborden nederst så pent som mulig, gjerne med madrassting hvis du har strikket falsk vrangbord.

Her er samme oppskrift som skrevet ovenfor, men vist på video. Ta gjerne en titt:

Bildegalleri: