Litt om Silver Reed sine elektroniske strikkemaskiner
Jeg har allerede skrevet et innlegg om hullkortmaskinen Silver Reed SK280 og den manuelle og rimeligste LK150. Nå er det på tide å skrive litt om Silver Reed sine elektroniske strikkemaskiner.
Jeg har selv en Silver Reed SK830. Denne er elektronisk, og er en finfin strikkemaskin som strikker ekstra tynt garn. Den vanligste elektroniske Silver Reed-strikkemaskinen i Norge er SK840, som er en finstrikker. Denne strikker garn fra en veldig tynn variant, til tykkelse som omtrent SISU fra Sandnes Garn på det tykkeste. Jeg vet at det har vært mulig å få tak i en elektronisk mellomstrikker Silver Reed SK860, men den ser det ikke ut til at norske forhandlere har lengre. I tillegg til dette har for eksempel Brother elektroniske strikkemaskiner, men disse kjenner jeg ikke til, derfor uttaler jeg meg ikke om dem.
På en elektronisk strikkemaskin kan man strikke glattstrikk uten noe som helst ekstrautstyr eller strømtilkobling. Men så fort man ønsker mønster- eller strukturstrikk, må man i ha litt utstyr i tillegg til det som følger med når du kjøper strikkemaskinen.
Dette må du ha:
- Stikkontakt i nærheten
- PC som kan kjøre DesignaKnit
- DesignaKnit (pris finner du her)
- SilverLink5 (pris finner du her)
Da jeg kjøpte min Silver Reed SK830 med SilverLink5 (DesignaKnit hadde jeg fra før), ble prisen oppimot 20 000 kr (2016). Ønsker du å kjøpe en ny elektronisk strikkemaskin, må du med andre ord være innstilt på å betale en god sum med penger. Samtidig har du en strikkemaskin som varer i mange, mange år, og denne maskinen kan produsere de lekreste plagg!
Når dette med pris er ute av veien, kan jeg fortelle litt om selve strikkemaskinen. Her kan du gjerne starte med å se youtubevideoen jeg lagde da jeg pakket ut min splitter nye Silver Reed SK830. Her får du se alt tilbehøret, og hvordan du setter på plass slede og garnførere.
Pakke ut og sette opp en SK830/840 strikkemaskin.
Men den første utfordringen før man kan strikke ulike mønster og teknikker, er å få installert og koblet til DesignaKnit. Du installerer DesignaKnit etter anvisningen som følger med programmet. Det er ikke noe hokus-pokus, egentlig, så lenge du har en Windows PC. Men har du en mac er historien en annen, for DesignaKnit finnes ikke i mac-versjon. Det finnes en utvei for mac-brukere også, men da må du partisjonere harddisken, og installere Windows på en egen partisjon. Ta en titt på dette innlegget hvis du trenger å vite hvordan det kan gjøres – men merk deg at det innlegget ble skrevet i 2015, og eventuelle endringer apple har gjort i programvaren siden den tid kan muligens gjøre denne prosessen noe annerledes. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har erfaringer om dette.
Når du har DesignaKnit ready-to-go på PC’en din, er det klart for å koble til PC’en slik at det du har på DesignaKnit overføres til strikkemaskinen din. Dette har jeg også laget en video på:
Hvordan koble en Silver Reed SK830/SK840 til DesignaKnit
En elektronisk strikkemaskin kan strikke følgende teknikker
- Glattstrikk (video som viser hvordan du strikker prøvelapp viser også glattstrikk)
- Norsk strikk (fair isle – se how to video)
- Fangmønster (tuck stitch – se how to video)
- Løpemønster (slip stitch – se how to video)
- Vevmønster (lace – har ikke laget video ennå 🙂
Sånn helt på tampen kan jeg også nevne at DesignaKnit fint kan kobles til ikke-elektroniske maskiner. Du får da instruksjoner, men du må gjøre alt manuelt. Her har jeg en video der jeg viser hvordan jeg bruker DesignaKnit til min Silver Reed SK280. Vær obs på at du da ikke kan bruke SilverLink5, men da trenger du en ScreenLink-kabel.
Hvordan koble DesignaKnit til SK280
Håper dette var et opplysende innlegg for de som trengte litt informasjon 🙂 Kom gjerne med spørsmål hvis det er noe du fremdeles lurer på 🙂