Passap Automatic
Navnet Passap er en slags forkortelse for «Patent Schnell Strick Apparat». Merket er produsert i Sveits, og de første modellene kom allerede i 1939. Passap produserte strikkemaskiner til langt utpå 1960-tallet (kanskje lengre enn det også), men de er ikke i produksjon i dag. Men får du tak i en gammel Passap strikkemaskin, er sjansen stor for at den er fullt brukbar og i god stand, til tross for at den gjerne kan være godt over 50 år gammel (kilde: http://www.passap.dk/Passap.html)
Selv kjøpte jeg en Passap Automatic våren 2016. Før jeg kunne ta maskinen i bruk måtte jeg rengjøre maskinen grundig. Slik gjorde jeg det.
Når maskinen nok en gang var montert slik den skulle være og oljet godt, var jeg endelig klar til å strikke. Har man erfaring på strikkemaskin fra før vil det ikke være spesielt vanskelig å bruke denne maskinen. Men den er litt lunefull og annerledes å ta i bruk i forhold til en moderne strikkemaskin.
Her skal jeg forsøke å forklare hvordan en Passap Automatic fungerer.
NB! Jeg har ikke brukt strikkemaskinen så mye ennå, så jeg er kun kjent med maskinens enkle teknikker. Den kan også strikke med to farger (mønsterstrikk) samt intarsia, men dette har jeg ikke forsøkt ennå og jeg kan derfor ikke uttale meg om det. Det kommer gjerne mer om dette etter hvert.
Sledens innstillinger.
- Vanlig glattstrikk: Bryteren på høyre side på A og bryteren på venstre side på F. N-P bryteren skal stå på N.
- Ønsker du å flytte sleden over nålsengen uten å strikke eller flytte på nålene, drar du N-P bryteren opp, og setter høyre bryter på D.
Nålposisjoner
- Posisjon 0: Alle nålene helt innerst på nålsengen. De nålene som står i denne posisjonen er ute av arbeid og vil ikke strikkes.
- Posisjon I: Alle nålene ca 1/3 lengre ut. Disse nålene er i arbeid, og vil bli strikket hvis den høyre bryteren står på A.
- Posisjon II: Alle nålene ca 2/3 lengre ut. Du må huske å endre på A-B-C-bryteren når nålene er i denne posisjonen (forklaring på hvordan dette fungerer ser du i rød skrift lengre nede). OBS! I denne posisjonen er det viktig at tungene på nålene står åpen! Hvis den er lukket vil masken ikke strikkes, og i stede falle av nålen.
- Posisjon *: Alle nålene er skyvet ut så langt det går an – disse vil ikke bli strikket. Maskinen vil altså strikke alle nålene som står i posisjon I eller II, men hoppe over alle i posisjon *. Slik kan du strikke forkortede rekker/short rows – en demonstrasjon av denne teknikken kan du se her.
Opplegg
- Jeg legger alltid opp med e-wrap når jeg strikker på denne strikkemaskinen.
- Etter opplegget skyver jeg nålene ut i posisjon II før jeg strikker. Dette er fordi at maskinen har en tendens til å lage løkker over nålene i stede for å strikke dem ordentlig ved opplegget (min er i hvert fall slik). Dette unngås i stor grad når nålene står i posisjon II. Jeg skyver nålene ut til posisjon II for hver omgang, helt til jeg har lengde nok på det jeg strikker til at jeg kan henge på klolodd (ca 4-5 rekker, avhengig av garntype/tykkelse).
- MEN skal du klare å strikke nålene som står i posisjon II må du huske å endre på innstillingene på den høyre bryteren. Hvis du har sleden på høyre side av arbeidet, må du flytte bryteren til B, der pilen viser MOT arbeidet. Har du sleden på venstre side arbeidet må du flytte bryteren til C, der pilen viser MOT arbeidet. Pilen (ikke hånden) skal alltid peke mot arbeidet. Når du har strikket en rekke vil alle nålene flyttes tilbake til posisjon I, og du må da flytte bryteren tilbake til A for at den skal strikke riktig videre. Altså fungerer det slik:
A-B-C-bryteren
- Bryteren på A strikker alle nålene i posisjon I.
- Bryteren på B bruker du når noen eller alle nåler er i posisjon II og sleden står på høyre side av arbeidet (pilen vender da mot arbeidet).
- Bryteren på C bruker du når noen eller alle nåler er i posisjon II og sleden står på venstre side av arbeidet (pilen vender da mot arbeidet).
Diverse informasjon.
- I gamle dager brukte man ikke klolodd når man strikket med en Passap strikkemaskiner. De brukte i stede noe de kaller en fjerkam (feathercomb) som festes på hver side av arbeidet. Disse fjerkammene skal settes ned på disse små skruene som stikker rett opp foran på nålsengen. Sett fjerkammen ned på disse, og skru om den røde knotten på toppen. Da sitter den fast. Det skal monteres en på hver side av arbeidet, slik at den holder de to eller tre ytterste maskene på plass når det strikkes. Disse fungerer bra, men min erfaring er likevel at maskinen fungerer best hvis man bruker både klolodd og fjerkam.
- Brukermanual til en Passap Automatic kan du finne her (engelsk).