Jevnlig vedlikehold av strikkemaskinen

Alt mekanisk som brukes jevnlig bør vedlikeholdes for å ha lengst mulig levetid, og strikkemaskiner er intet unntak. For at sleden skal gå problemfritt frem og tilbake, at garnet skal gå lett igjennom sleden, og nålene gli lett frem og tilbake, om igjen og om igjen, må du bidra med litt vedlikehold. Du trenger ikke mye til det dagligdagse vedlikeholdet: litt en støvsuger og litt olje.

STØVSUGER
IMG_0629
Du har sikkert merket at det blir mye støv rundt strikkemaskinen din. Du nøster om garnet, strikker og styrer på, trådene loer og røyter, og det blir rett og slett ganske støvete. Dette loet og støvet lander ikke bare rundt strikkemaskinen, men også PÅ strikkemaskinen. Det er lurt å bruke støvsugeren til å fjerne dette, slik at det ikke fester seg i oljen og lager krøll i systemet. Vær nøye når du støvsuger nålsengen, og forsøk å få vekk så mye som mulig, også i hullene mellom nålene.

OLJE
Det er ikke anbefalt å helle olje direkte på strikkemaskinen, men å ha olje på en klut, for deretter å gni oljen utover med den. Jeg bruker likevel å helle olje på den lange skinnen som sleden henger fast i, for deretter å gni det utover med kluten etterpå. Min erfaring er at det ikke blir nok olje her, hvis man ikke har olje direkte på skinnen først. Det som er viktig, spesielt på denne skinnen, er å tørke godt av rester av gammel olje først. Ikke bare på skinnen, men også på sleden. Ta sleden av og stikk en klut inni det feltet som skinnen går på. Her er det alltid svart og skitten, gammel olje, som må fjernes.

IMG_0642IMG_0640Når dette er gjort, må du bruke kluten til å smøre olje på nåleføttene. Disse skal gå lett og smertefritt igjennom sleden, og litt olje her hjelper prosessen. Til slutt må du smøre litt olje på den andre kanten som sleden hviler på.

Den riktige type olje kan du få tak i hos de som selger strikkemaskiner. Dette er en blank og ganske tyntflytende olje som er ment spesielt til ditt bruk.

HVOR OFTE?
Jeg forsøker å være flink med å olje/støvsuge strikkemaskinen mellom hvert prosjekt. Det vil si at når jeg er ferdig med en ting, begynner jeg ikke på noe nytt før jeg har støvsuget og oljet litt. Det tar ikke lang tid, og det er dumt å la være.

16 kommentarer

    • Ingunn

      Det kommer litt an på hvilken type lue du strikker og hvem du strikker til. Jeg strikket nylig en lue i nyfødt størrelse uten mønster, og det tok ikke mer enn 20-30 min. Man må bruke litt tid på å montere lua også, men tilsammen brukte jeg nok ikke mye mer enn 45 min. Med litt mer avansert mønster og litt større luer, tipper jeg at det tar omtrent dobbelt tid, pluss/minus.

  • Siri

    Hei, takk for nyttige strikkemaskintips! Jeg følger dine sider med STOR interesse! Har snust på å kjøpe en strikkemaskin lenge, men kan liksom ikke bestemme meg for hvilken modell jeg trenger. Det er jo en stor investering. Men nå har jeg tilgjengelig en gammel hullkortmaskin som jeg skal prøve meg på for å se om dette er noe jeg mestrer. MEN: det sies at man må bytte Sperreskinnen….. Hva er dette, og finnes den «operasjonen» på en av dine vedlikeholdssider?

    • Ingunn

      Hei! Takk for hyggelige tilbakemeldinger, det er gledelig å høre at andre har nytte av det jeg skriver!

      Jeg har ingen video som viser hvordan man bytter sperreskinnen, men jeg har vist hvordan man bytter nål på strikkemaskinen. For å skifte nål må man fjerne sperreskinnen, og dermed vil denne videoen også vise hvordan man fjerner og setter inn sperreskinnen. Videoen finner du på denne adressen

      http://youtu.be/0t5-BxL4-K0

      Håper det var til hjelp! Og lykke til med strikkingen. Det er kjempegøy når du først får taket på det. Men et godt tips kan nok være å være tålmodig 😉

      • Siri

        Takk for raskt svar. Jeg har sett videoen,og det hjalp betraktelig! Nå skjønner jeg det, så Sperreskinne er allerede bestilt hos forhandler.

        Jeg kommer til å følge siden din daglig. Den er virkelig nyttig og inspirerende!

        • Ingunn

          Bare hyggelig 🙂

          Nå er sommerferien min straks over, og da blir bloggen oppdatert oftere enn den har blitt i den siste tiden. Håper du finner inspirasjon og hjelp fremover også!

      • Gerd

        Hei, jeg har nettopp byttet sperreskinne på min SK280, rengjort og støvsugd maskinen, og oljet den (etter din video..👍😀..) Når jeg legger opp og strikker et par rader, begynner den å hoppe over masker.
        Vet du hva som kan være feil? Er nybegynner, men følger bruksanvisning når jeg trer i garnet… usikker på trådspenningen, kan det være noe med det..?

  • Inger Johanne

    Hei!
    Jeg har en LK150 og har dessverre ikke vært flink nok til å rengjøre maskinen og nå har den blitt veldig treg. Jeg har støvsugd med jevne mellomrom, men det har tydeligvis ikke vært nok. Nå har jeg snudd hele nålsenga, støvsugd og tatt litt olje på nålene der jeg kom til. Skal jeg også prøve med olje oppå senga på plastikken? Virker litt rart om det skal være olje der men….
    Fikk anbefalt at garnet skal nøstes opp inntil et starinlys, men den stearinen virker som setter seg på maskinen som et belegg. Sikkert ikke smart. Bruker du vokse tråden?
    Håper du har noen tips å komme med til meg.
    Forøvring har du en fantastisk flott blogg 🙂 Ha en fin dag!
    Hilsen Inger Johanne

    • Ingunn

      Heisann! Først og fremst: tusen takk for ros! Jeg setter alltid pris på tilbakemeldinger fra de som leser bloggen!

      Secondly: Jeg har to strikkemaskiner, en finstrikker (SK280) og en LK150. Når jeg strikker med litt tykkere garn på finstrikkeren (for eksempel Lanett og Sisu) vokser jeg alltid garnet. Jeg strikker ofte med «vanlig» garn, så når jeg likevel må nøste opp garnet, vokser jeg det samtidig.

      Nei – det skal ikke bli et belegg når du vokser. Da bruker du sannsynligvis et stearinlys av dårlig kvalitet. Jeg har gjort det en gang selv, og da ble både trådførere og strikkemaskin fryktelig møkkete, og det er ikke å anbefale. Jeg har funnet et stearinlys (ikke te-lys) i en skuff som ikke legger fra seg et belegg, og det vokser garnet helt perfekt. Mitt råd her er å prøve deg frem. Hvis det blir et belegg – kast stearinlyset og prøv et annet.

      Jeg vokser ikke alltid tråden, nei. Det kommer litt an på hvilken maskin jeg bruker, og hvilken tykkelse garnet har. Hvis garnet er tynt, og det glir godt igjennom maskinen uten voks, bruker jeg ikke å vokse garnet. Faktisk synes jeg LK150-strikkemaskinen er såpass god i bruk, at det er ytterst skjeldent jeg vokser garnet når jeg strikker på den. Jeg vokser mye oftere når jeg strikker med finstrikkeren. Men dette er litt etter smak. Går maskinen tregt kan det være lurt å vokse.

      Til slutt: olje. Hovedregelen er at det skal være olje på alle deler det er friksjon på. Altså: der sleden møter nålsengen bør det være olje. Derfor bør du olje nålene – ikke selve nålen, men den lille plastikknotten som stikker opp på nålsengen, som går igjennom sleden. Her bør det være et tynt lag med olje. Du bør også ha et tynt lag med olje (stryk det gjerne utover med fingrene) på skinnen som sleden hviler på. Jeg vet det står i bruksanvisningen at du man bør olje alle bevegelige deler inne i sleden også, men det har jeg selv aldri gjort.

      Hvis du har en grisete maskin med masse belegg med voks, bør du rengjøre så godt du kan før du oljer. Er det veldig ille kan det være lurt å ta ut alle nålene og rengjøre godt med en lang kost (våpenkost skal visst fungere bra) inni maskinen, samt tørke av nålene.

      Men en dæsj med olje alene kan også gjøre underverker. Prøv deg litt frem, så finner du nok ut av det!

      Lykke til!

  • Anita Merete Høyberg

    Hei! Har lyst til å spørre deg til råds, ettersom det ser ut til at du har god kunnskap om strikkemaskiner. Jeg kjøpte en ubrukt Norsy SK 280 som har stått i ca 6 år. Jeg er helt på amatør plan og må prøve meg frem på egenhånd, ettersom jeg ikke kjenner noen som driver med dette. Har fått til å strikke en side av et babygenser. Det som er problemet: Jeg strikker ca 40 rekker og så merker jeg at det blir mer og mer tregt å dra sleden på siste halvdel av venstre side. Til slutt stopper den helt. Den rett og slett låser seg på en måte. Da er det bare å fjerne og begynne på nytt. Det har jeg nå gjort så mange ganger, og det samme gjentar seg. Noen tipser om at jeg må skifte nålesperreskinne. Men kan den virkelig være gåen når den har stått ubrukt. Dro den halvveis ut, og synes den så veldig fin ut. Hva tror du dette handler om?

    • Ingunn

      Hei! Det som du forteller om har skjedd med meg ogs en gang. Det at sleden går tregere og tregere, og at den til slutt står bom fast. Jeg trodde jeg hadde ødelagt strikkemaskina den gang, ny og uerfaren som jeg var. Årsaken til at det skjedde med meg var to ting: den ene var at jeg strikket med for tykt garn, den andre var at strikkemaskinen helt desperat trengte olje. Jeg oljet opp maskinen, strikket genseren jeg holdt på med ferdig, kjøpte meg en LK150 for tykkere garn, og tviholdt på det litt tynnere garnet til min SK280. Problemet har aldri oppstått igjen.

      Vet ikke om dette er svaret på dine problemer, men jeg håper det. Lykke til!

  • Kelly

    Hei! Jeg setter pris på dine oppskrifter på SK280 og har lært mye av dine videoer!
    Jeg innser nå at jeg burde ha renset maskinen min for lenge siden. Skifter nå sperreskinnen og skal støvsuge og olje, men lurer på om hva man kan bruke i norge i stendenfor «denatured/rubbing alcohol» slik som mange amerikanere bruker på youtube-videoer… Pleier du å dyp-rense med alkohol? På forhånd takk!

    • Ingunn

      Heisann! Jeg har dyprenset en strikkemaskin kun én gang, og det var en gammel passap automatic som hadde stått på et loft i mange år. Jeg endte da opp med å bruke rødsprit. Både strikkemaskinen og nålene ble glinsende rene, og jeg har ikke sett noe tegn til misfarging, rust eller noe liknende på strikkemaskinen. Det er helt sikkert noe som virker ennå bedre enn rødsprit, men noen ganger er det godt nok å ta det man gjerne har tilgjengelig i huset uansett..

  • Alice Muir

    I have recently acquired an LK 150 and have been following your videos and now your website -thank you for every piece of information you give us – it’s invaluable. . Although I’ve had a knitting machine since the 1970’s various Knitmaster punchards with ribber), I fell by the wayside for a long time. Now I’m keen to learn all over again. More than one thing has me puzzled but, for the time being, I wonder if you sketch on a photo which parts I’m supposed to oil (including the carriage) – I think only get it partially correct. I’d be grateful for any help you can offer.

    • Ingunn

      Thank you! I’m glad to hear that my blog and youtube channel has been helpful!

      If you oil everything that moves under the carriage, and everything that gives friction when you slide the carriage across, you should be fine.

      My experience is, though, that the LK150 doesn’t need as much oil as other knitting machines, because of all the plastic. The most important is to oil the «buttons» on the needles (the ones you touch when you push the needles in and out), and to oil the long thing that the carriage slides on when you knit.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.