Asymmetrisk poncho


Poncho1Denne oppskriften tar utgangspunktet i at du selv regner ut hvor mange masker og rekker du trenger for å få ponchoen i den størrelsen du ønsker. Derfor kan du selv velge både strikkemaskintype, garn og spenning etter hva du har på garnlageret ditt. Du kan selvsagt også strikke denne for hånd, om du vil det.

Størrelse: Dame

 

Fremgangsmåte

  • Strikk en prøvelapp! Enten gjør du dette ved hjelp av instruksjonene som står i brukermanualen til strikkemaskinen din (på denne videoen ser du hvordan du gjør det på en LK150), ellers strikker du en enkel prøvelapp med å legge opp x antall masker og strikker x antall rekker. Etter at du har latt strikkeprøven hvilt og den har blitt dampet lett, så teller du strikkefastheten din. Bruk en linjal og tell hvor mange masker du har pr. 10 cm vannrett (masker) og 10 cm loddrett (rekker).
  • Regn ut hvor mange masker du skal legge opp. Regnestykket blir som følger:

legge oppHar du for eksempel 32 masker på 10 cm på strikkefastheten din, blir regnestykket slik: 32/10 x 60 = 192 masker. Da vet du at du må legge opp 192 masker for å få 60 cm bred poncho.

  • Bestem deg for hvilken type kant du vil ha. Hvis du legger opp og feller av med en kant (for eksempel på denne måten), så slipper du en del arbeid etter at ponchoen er ferdig strikket. Hvis du i tillegg lager en kant som ikke ruller på hele den nederste langsiden (for eksempel på denne måten), så er det eneste du trenger å gjøre for å bli ferdig å sy én søm. Ingenting annet. Det er lettvint, eller hva?
  • Finn ut hvor mange rekker du trenger for å strikke ferdig ponchoen. antall rekker

Har du for eksempel 40 rekker pr 10 cm på strikkefastheten din, blir regnestykket slik: 40/10 x 150 = 600 rekker. Da vet du at du må strikke helt til rekketelleren står på 600, før du må felle av. Strikker du for hånd så holder det lenge å bruke et målebånd og slutte å strikke når du måler en lengde på 150 cm. Husk å felle av på samme måte som du la opp. Lagde du en kant, bør du felle av med samme type kant.

  • Hullpynt: På min poncho har jeg strikket litt hullpynt. Dette gjorde jeg på denne måten, men jeg strikket helt til jeg hadde 7 masker mellom hvert hull før jeg snudde igjen. Jeg la en hel rekke med hullpynt ved oppleggskanten etter at jeg hadde strikket 20 rk, samt ca 30 rk før ponchoen var ferdig (avfellingskant). I tillegg la jeg et enkeltmotiv på den nederste siden hver 20. rk langs hele arbeidet.
  • Montering. Nå skal du sy sammen skuldersømmen. Brett ponchoen i 2 og ett et merke 30 cm fra bretten på begge sider (dette blir 60 cm halslinning). Sy sammen fra merkene og ut til ytterkantene. Sy gjerne med madrassting på denne måten for å få en pen og «usynlig» finish. Hvis du ikke har strikket kanter eller ikke-krølle-kanter, kan du ta for eksempel heklenålen fatt og lage en pen kant på arbeidet. Du kan også eventuelt velge å dampe arbeidet kraftig, så kan det være at du slipper å lage kant. Dette er smak og behag, og opp til hver enkelt.

Lykke til! 🙂

mønster poncho

Bildegalleri