Silver Reed SK280,  Strikkemaskin,  Youtube

Hullkort

IMG_8821Jeg fikk litt respons på forrige innlegg, hvilket ikke er så underlig siden jeg har en del venner med musikk som hobby 🙂 Min svigerinne skrev på facebook at hun gjerne skulle hatt disse notehanskene, og jeg er ikke vanskelig å be!

Jeg har i en tid tenkt at denne oppskriften egner seg godt på strikkemaskinen og hullkort. Så når jeg endelig fikk tak i det garnet jeg trengte til å bli ferdig med den babygenseren som har stått på strikkemaskinen en stund, ble iveren stor for å komme i gang med neste prosjekt. Så i dag tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om hullkort og dens muligheter og begrensninger.

Først og fremst må jeg jo si at mulighetene er enorme når man kan lage sitt eget hullkort, og det er jo kjempegøy! For eksempel kan man lage en kjole, og lage en enkel rad med navnet på jenta som skal bruke kjolen ved hjelp av hullkort. Dette kan bli en fin bord nederst på kjolen eller evt. langs kanten ved en evt. knepping – alt etter om du strikker på tvers eller på langs. Det var min mann som gav meg ideén, faktisk. På det hullkortet jeg har laget kan man erstatte de nederste notene med navnet til den som skal ha hanskene. En absolutt god idé, som med tiden skal prøves ut.

Tilbake til hullkortet. Det har sine begrensninger også. For eksempel er maksbredden på hullkortet 24 masker. Det vil si at man må tenke repetisjoner når man skal lage hullkortet. En annen viktig ting å tenke på er hvor langt det blir mellom hver maske på den tråden man IKKE strikker, dette for å unngå rot og lange tråder på baksiden av plagget. Det er blant annet derfor vi lager «lus» – slik som jeg har gjort øverst på hullkortet, rundt G-nøkkelen. Lusen (altså prikkene rundt selve bildet) er til for at det ikke skal bli lange tråder mellom hver maske, og at finishen på mønsteret blir bra.

Når man strikker på strikkemaskin må man tenke litt annerledes enn når man strikker for hånd, fordi den store forskjellen ligger i at man alltid strikker frem og tilbake. Når jeg strikker disse hanskene med pinner strikker jeg jo rundt, og det vil si at begge trådene hele tiden følger med meg. Men når jeg strikker frem og tilbake må man redigere mønsteret litt. For å illustrere dette: Hvis man vil ha striper, annen hver rad med forskjellige farger, vil følgende skje. Man strikker over til høyre med farge 1, og tilbake til venstre med farge 2. Når man da skal strikke tilbake til høyre med farge 1 er jo tråden på motsitte siden av sleden, og du må klippe tråden og feste den på den andre siden for å få til stripene. Derfor er det viktig å alltid ha TO ensfargede rader, slik at du kan strikke tråden tilbake igjen.

Det aller beste tipset er å bruke PC når du leker deg med mønsteret. Eller eventuelt ruteark og blyant/viskelær. For jobber du direkte på hullkortet gjør du helt sikkert feil underveis, og arbeidet blir ubrukelig.. Det er også lurt å tegne på med blyant/penn på hullkortet før du begynner å lage hull, for man ser fort dobbelt når man lager hullkort, og det blir fort feil.

Hullkortet kan brukes til masse mer! Både ved bruk av ribbapparatet og uten, for å lage ulike mønstere i det du strikker i – uten å bruke to farger. Jeg kommer tilbake til dette i senere innlegg. En ting av gangen..! 🙂

Jeg laget for et års tid siden en video som viser hvordan man strikker med hullkort på strikkemaskinen. Dette er min mest sette youtubevideo, og den ligger nesten alltid på toppen av lista eller som nummer 2 med daglige treff.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.